Újabb mérföldkő a hazai piac számára kiemelkedő szaktudás megszerzésében a BME-n

Már idén szeptembertől lehet jelentkezni az országban elsőként induló duális rendszerű műszaki mesterképzésre a Műegyetemen.

„A nálunk szerzett elméleti tudást a fiatalok már egyetemi éveik alatt a gyakorlatban is alkalmazni tudják a Siemensszel ápolt együttműködésünknek köszönhetően” – hangsúlyozta a BME rektora. Józsa János elmondta: a cégóriás régóta támogatja az egyetemi innovatív kezdeményezéseket a villamos hajtású járművek fejlesztésében, példaként említve a villamos hajtású motorkerékpáron munkálkodó BME Motostudent Teamet vagy a szintén villamoshajtású versenyautókat fejlesztő csapatokat, mint a BMEmotion vagy a BME Formula Racing Team. Az idei évtől a támogatási kör bővül, a jelenlegi siemenses-ipari irányvonalakkal harmonizálva az egyetem is kiemelt figyelmet fordít az elektromos repülőgépekhez kötődő fejlesztésekre – jelentette ki Józsa János.

„A képzés tesztelése már zajlik, jelenleg ketten vesznek részt nálunk a gyakorlati órákon” – ismertette a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója. Dale A. Martin hozzátette: 2017 februárjától szemeszterenként 7-8 fővel bővül a kétéves kurzust hallgatók köre, tehát egyszerre akár 30 fiatal is tanulhat majd duális rendszerű műszaki mesterképzés formájában (az új képzési forma szándéknyilatkozatát idén tavasszal írták alá a felek, amelyről ITT olvasható beszámolónk – szerk.)

Szeptembertől már lehet is jelentkezni a képzésre, amely a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara villamosmérnöki MSc szakára épül. A kurzus (leendő) hallgatói az erőművi folyamatirányítás mellett a villamos- és irányítástechnikai üzembe helyezés területeit ismerhetik meg. A képzést olyan, legalább BSc végzettséggel rendelkező hallgatók számára ajánlják, akik érdeklődnek az erőművi villamosenergia-termelési folyamatok, illetve e folyamatok szabályozása iránt, és korábbi tanulmányaikat villamosmérnöki képzésben vagy energetikus-mérnöki képzésben folytatták. A Műegyetemen zajló képzés résztvevői az elméleti tudás elsajátításával párhuzamosan a Siemensnél a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő gyakorlati tapasztalatra is szert tesznek.

A Siemens, amely immár közel húsz éve működik együtt a BME-vel, további tárgyi és anyagi adományokat is nyújt az egyetem részére, hogy elősegítse a hazai piacon is a kiemelkedő, ezért különösen kelendő szaktudás megszerzését.

BK - TJ

Fotó: Philip János