Valós építészeti problémák új megközelítésben hátrányos helyzetűek számára is

Idén is kiosztották az év legjobb diplomaterveit elismerő Hauszmann-díjat. A fiatal korosztály társadalmi érzékenysége is megmutatkozott a pályamunkákban.

„A Hauszmann-díj az elmúlt években megerősödött, amit a hallgatók példásan intenzív jelenléte is bizonyít” – mutatott rá Balázs Mihály egyetemi tanár, a BME Építészmérnöki Kar Középülettervező Tanszék vezetője, a díj kurátora. „Örömteli, hogy az építészmérnöki pályamunkákban egyre nagyobb számban jelennek meg olyan témák, amelyek valóságos építészeti problémákat mutatnak be, és nem feltétlenül csak ideákat hajszolnak. Olyan helyszíneket és feladatokat választanak a hallgatók, amelyekből kitűnik, hogy levetkőzték a történeti korok építészete iránti feltétlen csodálatot, és új megközelítésben képesek láttatni meglévő építészeti örökségünk elvégzendő rekonstrukcióit. Lényegesnek tartom, hogy megjelennek az ún. szolidáris építészethez tartozó témák: gyakran elesett társadalmi csoportok, testi és lelki fogyatékossággal élők, idősek és a szegényebb agglomerációkban élők számára is terveznek, ami a fiatal korosztály társadalmi érzékenységét mutatja.”

Az idei versenyre 55 jelölés közül választotta ki a Csomay Zsófia, Dévényi Tamás és Getto Tamás (mindhárman Ybl-díjas építészek) alkotta zsűri a díjazottakat.

2003-ban határozott úgy az Építészmérnöki Kar, hogy saját diplomadíjat alapít Hauszmann Alajos rektor, építészprofesszor hivatalba lépésének 100. évfordulója alkalmából, a legnagyobb múltú és legjelentősebb építészeti iskola nevében – felidézve az egykori mecénás emlékét is. A díjra a kar azon fiatal építészei versenyezhetnek diplomatervükkel, akik utóbbit az adott évben sikeresen védték meg a Műegyetemen.
A díj mindenekelőtt a hallgatók egyetemi évei alatt nyújtott szellemi teljesítménye elismerése, és célja, hogy a műegyetemi építészdiploma értékét emelje, így erősítse a végzős hallgatók rangját, megbecsülését, további érvényesülési lehetőségeit is.

A 2016-ban elismert Hauszmann-díjasok:

 

Deichler Tímea: Siketek és nagyothallók háza, Budapest

 

Font Izolda: Termálfürdő, Soltvadkert

 

Mészáros Orsolya: Gyermekpszichiátria

 

Nonn Zsuzsánna: Solymári lakásszövet

 

Vass István Balázs: Cicvár - szőlőmag manufaktúra