43. alkalommal találkozhattak munkaadók és munkát keresők a BME állásbörzéjén

Csaknem százhúsz standon több ezer hazai és külföldi állás- és szakmai gyakorlati lehetőség szerepelt az idei kínálatban.

„A kiállítók mintegy kétharmada kínált szakmai gyakornoki programokat felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak, frissdiplomás pályakezdők a cégek 83%-ánál találhatnak nyitott pozíciókat, tapasztalattal rendelkező munkavállalókat pedig a kiállítók 90%-a keres” – tudta meg a bme.hu Kiss Gergőtől, a Műegyetemi Ifjúsági Nonprofit Kft marketing vezetőjétől, az Állásbörze egyik főszervezőjétől, aki hozzátette, a kiállítók száma az őszi rendezvényen mindig alacsonyabb, mint tavasszal, de a tavaly őszi rendezvényhez képest növekedés tapasztalható. „Örömünkre szolgál továbbá, hogy az építőipari cégek száma emelkedett az idén tavaszi Állásbörzéhez képest, így az építész- és építőmérnökök is egyre több szakmai gyakorlat és álláslehetőség közül válogathatnak.”

Mintegy félszáz cég kínált állást építész, építőmérnök, vegyészmérnök, bölcsész, jogász vagy természettudományos végzettségűek számára, közel hatvan vállalat pénzügyeseket, közlekedésmérnököket és logisztikai szakembereket keresett. Körülbelül hetven cég kínált munkalehetőséget közgazdasági, mechatronikai mérnöki, műszaki menedzseri pozícióra. Több mint nyolcvan kiállító keresett gépészeket és informatikusokat, de a legtöbb lehetőség ezúttal is a villamosmérnökök előtt állt: közel száz cég venne fel ilyen képzettséggel rendelkezőket.
Idén is találhattak munkát a szakképzettség nélküli érdeklődők is, hiszen mintegy ötven cég keresett ilyen munkavállalókat.

A szervezők nemrég vezették be azt a mobilfelületet (mobil.allasborze.bme.hu), amelyen a munkakeresők három kattintással megnézhetik a végzettségüknek és a tapasztalati szintjüknek megfelelő pozíciót kínáló standokat. Jelenleg 1085 különböző pozíciót tartalmaz az adatbázis, de ez a szám bővülhet.

„Kiállítóink is követik a folyamatosan változó munkaerő-piaci trendeket, így egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek standjaik kivitelezésére, dekorálására és a szóró ajándékaikra is” – ecsetelte Kiss Gergő a több mint húsz éve megrendezett börze jellemzőit. „A cégek egyre kreatívabb ötleteket vonultatnak fel a standokon, és igyekeznek minél színesebben bemutatni vállalatukat, tevékenységüket – akár termékekkel, eszközökkel, akár úgy, hogy több különböző részleg, különböző beosztású dolgozói jelennek meg a cég képviseletében.”

Idén is voltak próbainterjúk, önéletrajz- és karrier-tanácsadás, pszichológiai tanácsadás, stílustanácsadás, idegen nyelvű programok, grafológiai elemzés. Tréningek és előadások segítették az álláskeresők felkészülését a nehezebbnek vélt helyzetekre. A rendezvény ezúttal is várta a véradókat is: a BME-s hallgatók véradás esetén óra alóli mentességet kaptak.
Az őszi Állásbörzén négy angyal – a BME önkéntese – és több mint negyven hostess segített eligazodni a látogatóknak a több mint 120 stand között.

Az Állásbörze társrendezvényén, a 16. BME Külügyi Börzén az érdeklődők – a hagyományokhoz híven – a külföldi szakmai gyakorlatokat és munkalehetőségeket ismerhették meg, illetve bepillanthattak néhány nemzetközi diákszervezet munkájába is.

HA - TJ

Fotó: Takács Ildikó