Műegyetemi építészmérnökök sikerei a nagyvilágban

Két nemzetközi versenyen is dobogós helyen végeztek terveikkel a BME végzős építészmérnök-tehetségei.

Első díjat kapott lakóépület-kategóriában Nonn Zsuzsanna építészmérnök-hallgató a Rethinking the Future (RTF) Sustainablity Award 2016-os pályázatán. Zsuzsanna eredetileg diplomamunkaként készített tervet egy solymári lakóépület-együttesre, amely egy alacsony, intenzív beépítésű és vegyes kerthasználatú komplexum. A nemzetközi versenyen 105 pályamunkát bírált el a 15 tagú zsűri, 35 kategóriában. Nonn Zsuzsanna konzulense Makrai Sándor DLA, a BME Építészmérnöki Kar Lakóépület-tervezési Tanszék egyetemi docense volt.

A fiatal tehetséget Hauszmann-díjjal is kitüntette a BME Építészmérnöki Kara. Utóbbi elismerést minden évben 5 hallgató kaphatja meg, olyanok, akik az adott évben védték meg diplomatervüket. A díjra háromtagú, meghívott építészekből álló bizottság tesz javaslatot, a kitüntetéseket az őszi diplomaosztó ünnepségen adja át a kar dékánja. A pályázati anyagokból kiadvány és kiállítás készül.

Az észak-ciprusi Nicosia-ban rendezték meg az Eurázsiai Építészeti és Dizájn Iskolák 6. nemzetközi fesztiválját, amelyen részt vettek a BME Építészmérnöki Kara képviselői is. A rendezvényen Botos András építészmérnök-hallgató diplomaterve harmadik helyezést ért el az „Építészeti terv” kategóriában. András rákos betegeknek tervezett rehabilitációs központot, ahol a páciensek barátságos és nyugalmat sugárzó környezetben kaphatnak kemoterápiás kezelést. Épülete egyben a betegek közösségi bázisa is, így az ápoltak személyes kapcsolatokat is kialakíthatnak, és támogathatják egymást a kezelések idején. A műegyetemi alkotó konzulense Szabó Levente DLA, a BME Építészmérnöki Kar Középület-tervezési Tanszék adjunktusa volt.

Képek forrása: http://www.epitesz.bme.hu/