„Vegyészmérnök szebbet nem is kívánhat, mint hogy a hobbijának szentelhesse életét”

Munkatársai, tanítványai és kutatópartnerei köszöntötték 90. születésnapján Nagy Józsefet, a szilikon kémia technológia megalapítóját.

Nagy József 1953-ban, mindössze 27 évesen már Kossuth-díjat kapott azokért a kutatásokért, amelyeket még diákként kezdett el” – hangsúlyozta ünnepi beszédében a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar dékánja. Faigl Ferenc – aki bevallotta, hogy éppen abban az évben született – büszke rá, hogy egyetemi hallgatóként a tanítványa lehetett. „Kutatásai nemcsak elméleti, akadémikus tevékenységek voltak, hanem szorosan kapcsolódtak az ipari gyakorlathoz. A szilikon kémia technológia megalapítójaként sokan az ő tudományos munkásságának köszönhetik, hogy ma szilikon-protézist viselhetnek” – tette hozzá a kar első embere.

Nagy József vegyészmérnöki oklevelét 1952-ben szerezte, így 2002-ben aranydiplomát is kapott.
A Műegyetem másodéves hallgatója volt, amikor Proszt János professzor akadémikus tanítványaként szilikon kémiával kezdett foglalkozni.

Nagy József 28 évig (1963-1991) volt a BME Szervetlen Kémia Tanszék tanszékvezetője (jelenleg Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék – szerk.), 4 évig a Vegyészmérnöki Kar (ma Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar – szerk.) dékánhelyetteseként is dolgozott. Tagja az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának.
Tanszékvezetőként megteremtette a széles körű preparatív, kvantumelméleti és gyakorlati kutatásokat: tanítványaival szilikon-implantátumokat gyártó kísérleti laboratóriumot hozott létre az 1970-es években. A termékeiket elsősorban traumatológiai, urológiai, plasztikai sebészeti, fül-orr-gégészeti területeken használták, de kifejlesztettek restaurálást nem igénylő szilikon művészfesték-családot is.  A Tanszék országos korróziós központtá vált a vezetése alatt.

Díjai: Kossuth-díj (1953), Eötvös Loránd-díj (1991), Fodor Lajos-díj (2016)

Nagy József jelenleg is aktívan dolgozik a Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszéken.

Az ünnepelt munkássága előtt előadással tisztelgett Frank Uhlig, az Institut für Anorganisch Chemie professzora, Demjén Zoltán, a BASF Hungaria Kft. értékesítési igazgatója, Wagner Ödön, a BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék egyetemi docense, Bánhegyi György, a Medicontur Orvostechnikai Kft. tudományos munkatársa és Nyulászi László, a BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék tanszékvezetője.

Fotó: Philip János