„Fontos, hogy Önök itt vannak, és a versenyek révén tanulni akarnak”

Új csapatok is bemutatkoztak a II. BME Versenycsapat Konferencián.

„A versenycsapatok az egyetem szerves részét képezik és nekem személyesen is sokat jelentenek”– hangsúlyozta köszöntőjében Barta-Eke Gyula kancellár a II. BME Versenycsapat Konferencia megnyitóján, és örömét fejezte ki, hogy ezúttal is szép számban jöttek más egyetemek képviselői is. A kancellár ígéretet tett arra, hogy törekedni fog a versenycsapatok állandó helyének megteremtésére. Hozzátette, hogy már meg is kezdődött ennek előkészítése, és a terv szerint a harmadik vagy a negyedik seregszemlén már állandó helyen dolgozhatnak és találkozhatnak a résztvevők. „Fontos nekünk, hogy Önök itt vannak, és a versenyek révén tanulni akarnak”– fogalmazott a kancellár.

Immár második alkalommal töltötték meg a BME központi épületének auláját meg azok a különös járművek, amelyek a Műegyetem – és más oktatási intézmények – berkeiben született innovatív megoldásokkal ismertették meg az érdeklődőket, akik a tapasztalt és a nemrég alakult csapatokkal egyaránt találkozhattak.

A csapatok a legkülönbözőbb típusú járműveket állították ki, a kétkerekű erőgépektől kezdve az üzemanyag-takarékos és alternatív hajtású prototípus-autókon át a napelemmel hajtott hajóig.

A rendezvény célja a teamek közötti együttműködés erősítése is volt, hiszen az egyes projektekben résztvevő hallgatók betekinthettek egymás munkájába. Egy másik idei érdekesség, hogy Újvári Máté, a M4 Sport riportere mesélt a Forma-1 kulisszatitkairól, majd villáminterjúkat is készített a csapatokkal.

A 2007-ben alakult BME FRT fennállásának legsikeresebb évét zárta: a Formula Student versenyeken több kategóriában is igen előkelő helyeken végzett, így összességében az elektromos autókat tervező csapatok 108 szereplőt számláló világranglistájának 9. helyén szerepelt.

A Műszakik Pneumobil Team szintén a rutinos csapatok közé tartozik az elmúlt 8 év mérlege alapján. A háromkerekű Popóc és Kanóc modelljüket követő Kvadóc már négykerekű.

A legfiatalabb versenyistállót, a Löködönc Pneumobil Racing Teamet nyolcan alkotják. Első gépükkel az idei Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyen a középmezőny elérését tűzték ki, amelyet sikerrel teljesítettek is. Jelenleg második autójukat építik.

A BME Solar Boat team alakulásától eltelt két éves időszak a tudásbázis megszerzéséről, valamint a csapattagok toborzásáról és a szponzorok felkutatásáról szólt. A nyári hollandiai versenyen a folytatásra bíztató különdíjat vehették át, az azt követő monacói megmérettetésen azonban már az előkelő hetedik helyen végzett a csapat.

A gépész- és villamosmérnök hallgatók alkotta GSZK Shark Team-ben már a harmadik generációhoz tartozó diákok is dolgoznak. A Cápát követően megtervezett új modelljük neve Léna, amely lényeges újításokat tartalmaz: feleakkora súlyú, mint elődje, valamint szélesebb látótér és saját fejlesztésű diesel-motor segíti eredményes szereplésüket a 2017-es Shell Eco Marathonon.

Régi-új szereplő a Fuse csapat: mivel sok hallgató végzett a Paradicsom csapatból, a maradók új tagokkal bővülve Fuse néven alakultak újjá. A huszonnégy főből álló csapat új meghajtású modellt készít, amellyel a 2017-es londoni Shell Eco Marathon „Városi koncepció” kategóriájában szeretnének indulni.

A BME-motion tagjai is több generációváltást éltek már át. Céljuk egy kerékagymotoros együléses versenyautó kifejlesztése. A projekt különlegessége a teljesen önálló fejlesztésű hajtásrendszer, ami az energiatároló egységet, a motorokat és az azokat szabályozó hajtást is magában foglalja.

Elektromos motorkerékpár fejlesztésével foglalkozik a tizenhét mérnököt és menedzsert tömörítő BME-Shox Motostudent Team. A 2013-ban alakult csapat a Nemzetközi Motostudent versenyeken történő részvételre törekszik, és közben lényegesnek tartja a kapcsolattartást a már oklevelet szerzett tagjaival is.

Fotó: KTK Fotókör

Győrből érkezett az SZEngine csapata, amely versenymotort tervez és gyárt a Formula Student versenysorozatban szereplő csapatok számára. A Szegedi Tudományegyetem Aquarius SZTE Motorsport csapata idén debütál a Formula Student Hungary (FSH) nemzetközi autóversenyen. Vendégeink négy év kemény munkájának eredményeképpen indultak a győri megmérettetésen. A gödöllői Szent István Egyetem gépészkaráról érkezett a BC Team. A 2009-ben alakult csapat a jövő nyárra tervezi, hogy elindul a Formula Student versenyen.

HA - TJ

Fotó: Takács Ildikó

Kiemelt kép forrása: II. BME Versenycsapat Konferencia Facebook oldala