„Csak a valódi kiválóságot kerestük”

Hetedik alkalommal adták át a BMe Kutatói Pályázat díjait a kiemelkedő kutatási eredményeket elért doktori hallgatóknak és doktorjelölteknek.

A pályázat igazi eredménye a BME-n folyó kutatások láthatósága – hangsúlyozta Mihály György, az Egyetemi Doktori Tanács és Habilitációs Bizottság (EHBDT) elnöke a 2010 óta minden évben megrendezett ünnepélyes díjátadón.

Csak a valódi kiválóságot keresték a mintegy 30 beérkezett pályázatot elbíráló bizottság tagjai – számolt be Gyulai József akadémikus, a bírálóbizottság elnöke. A VIK Elektronikus Eszközök Tanszék professzor emeritusa hozzátette: „divatos” témákat választottak a pályázók, amelyekről a kiírók kellőképpen tudományos, de azért közérthető ismertetéseket vártak. Az Egyetem imázsának építését is szolgálják a BME doktori honlapjára kerülő összefoglalók – vélekedett.

Idén ketten nyertek első díjat.

Egyikük Mezei Pál Dániel az Oláh György Doktori Iskola hallgatója, és doktori kutatásának célja a háromdimenziós elektronsűrűségen alapuló elméleti kémiai módszerek (sűrűségfunkcionálok) fejlesztése és alkalmazása biomolekulák térszerkezetének és gyenge kölcsönhatásainak vizsgálatára. Pályázatában az általa már korábban kifejlesztett, nagypontosságú módszert alkalmazta két fontos biológiai folyamatban: az immunfelismerésben és az epigenetikai felismerésben (az epigenetika a genetikai öröklődés feletti mechanizmusokat vizsgálja, többek között olyan külső és belső tényezőket, mint a stressz, a táplálkozás, a sport, a fény, a dohányzás, az alvás, vagyis az életmód és a pszichoszociális környezet. A legújabb kutatások szerint ezek mind módosíthatják a gének működését – szerk.). A fiatal kutató egyrészt az ún. O-glikoziláció kérdéseit vizsgálja – amely egy, a rákos sejtekben jelen lévő Tn antigénben is megtalálható fehérjemódosítás (oxigénatomhoz kapcsolt cukoregység) –, másrészt kutatja az ún. DNS-metilezettséget, amelynek mintázata, illetve annak megváltozása a tumort elnyomó gének rákhoz vezető gátlását is okozhatja.

A fiatal kutató publikációi közül négy az elméleti kémia tudományterületén a felső 10%-ba tartozó Journal of Chemical Theory and Computation című folyóiratban jelent meg. Doktori munkája elismeréseként tavaly ősszel kutatói ösztöndíjas állást kapott az amerikai Temple University Center for Materials Theory intézetében. A nyertes hallgató pályaművének címe: Biomolekulák 3D kvantumkémiai modellezése, témavezetője Csonka Gábor István, a VBK Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék professzora.

Szintén első díjat adományozott a zsűri Nagy Róbertnek, a Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományok Doktori Iskola hallgatójának. Kutatási témája az emberi érhálózat kóros tágulatai, azaz az aneurizmák biomechanikai vizsgálata. Célja egy, a gyakorlatban is alkalmazható, az orvoslásban már használatos eszközöket felhasználó döntéssegítő módszer kifejlesztése és szoftveres implementációja. Ezzel megteremthető a betegre szabott, gyors és beavatkozás-mentes felhasadási kockázatelemzés lehetősége, segítve a műtéti rangsor felállítását és a kezelés módjának biomechanikailag megalapozott megválasztását.

A téma jelentősége abban rejlik, hogy az agyi érhálózat elágazási pontjaiban és a szívből kiinduló főverőér hasi részében kialakuló aneurizmák kezelése kockázatos, és esetleges felhasadásuk igen gyakran halált okoz. Mind kialakulásuk, mind hirtelen bekövetkező megrepedésük okai egyelőre ismeretlenek. A nyertes hallgató pályaművének címe: Az értágulatok kialakulásának és felhasadásának mechanikája, témavezetője Bojtár Imre, az ÉPK Tartószerkezetek Mechanikája Tanszék egyetemi tanára.

Második díjban részesültek:

Bagdi Attila (Oláh György Doktori Iskola)

Márkus Bence Gábor (Fizikai Tudományok Doktori Iskola)

Müller Judit (Oláh György Doktori Iskola)

 

Harmadik díjban részesültek:

Antali Máté (Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskola)

Blaskovich Borbála (Pszichológia Doktori Iskola)

Németh Tamás (Oláh György Doktori Iskola)

Zámbó Dániel (Oláh György Doktori Iskola)

 

A bírálóbizottság a fentieken kívül hét pályázó munkáját javasolta nyilvános megjelenésre magas színvonalú pályázatuk alapján:

Bánóczi Gergely (Oláh György Doktori Iskola)

Biró István (Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskola)

Renczes Balázs (Villamosmérnöki Tudományok Doktori Iskola)

Scheer Ildikó Zsófia (Oláh György Doktori Iskola)

Terejánszky Péter (Oláh György Doktori Iskola)

Timotity Dusán (Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskola)

Turcsán Tamás (Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskola)

Az EHBDT 2010 óta minden évben pályázatot hirdet a kutatási eredmények szélesebb körű megjelenítésére, az egyes kutatási területek bemutatására az interneten keresztül. A BMe Kutatói Pályázat elősegíti mind a hazai ismeretterjesztést, mind a BME kutatási témáinak nívós megjelenítését a nemzetközi kutatási térben.

A pályázatot  évente hirdetik meg olyan doktori hallgatók és doktorjelöltek részére, akik még nem töltötték be a 35. életévüket és a benyújtás időpontjában még nem rendelkeznek PhD fokozattal.

BK-TJ

Fotó: Philip János