Beszélj a tudományról közérthetően, magabiztosan és szórakoztatóan

Szavazz a BME SCI-ndikátor jelöltjeire! Az országos tudománykommunikációs versenyre nevezettek közönségszavazatokat gyűjtenek a döntőbe jutáshoz. Határidő: november 25. éjfél.

„Fogyaszthatóvá tesszük az egyetemi, akadémiai tudást, hidat teremtünk a felsőoktatás és az ipar között, közelebb hozzuk a kutatási ötleteket a hétköznapokhoz” – ez áll a Nők a Tudományban Egyesület SCI-ndikátor programja összefoglalójában, amelyre természettudományi, műszaki, informatika vagy matematika szakra járó hallgatók és doktoranduszok jelentkezhettek. „A kezdeményezés célja, hogy aktivizálja, láthatóvá és sikeressé tegye a technológia-orientált területeken tanuló és dolgozó tehetséges és kreatív hallgatókat, azaz a jövő kutatóit. A verseny olyan kommunikációs képességekkel vértezi fel őket, amelyek a jövőben segítségükre lesznek abban, hogy hatékonyan és közérthető nyelven ismertessék meg a nagyközönséggel vagy a jövőbeli hasznosítókkal tudományos területüket, kutatási céljaikat és az elért eredményeiket.”

A versenyre egy egyperces, saját készítésű videóval jelentkezhettek a fiatalok. Tetszőleges módon mutathatták be tudományos ötletüket vagy kutatásukat. A zsűri, amelynek tagja Simon Vilmos, a VIK Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék egyetemi docense is, a minél kreatívabb, lényegre törőbb és a jól kidolgozott pályázatokat részesíti előnyben, és közzé teszi a kezdeményezés weboldalán.

A jelöltek között öt műegyetemi hallgató is verseng a továbbjutásért. A zsűri véleménye mellett számítanak a közönségszavazatok is: a verseny egy nevezőjét a közönség egyenesen a döntőbe juttathatja. A jelöltekre 2016. november 25-én éjfélig a program weboldalán, a feltöltött videók lájkolásával lehet szavazni.

 

A BME SCI-ndikátor jelöltjei és kisfilmjeik:

Andrássy Géza, a BME Gépészmérnöki Kar energetikai mérnökszakos hallgatója mechanikai és biomechanikai rendszereket vizsgál. Kutatásait gyakorlati példával mutatja be kisfilmjében: a műtétre váró beteg súlyát az operáció előtt, közvetlenül a beavatkozás után, majd az utókezelés során többször megmérik. Géza a beteg síkra vetített tömegközéppontjának mozgása és a gyógyulása közötti összefüggéseket vizsgálja. Az így megállapított információk alapján a páciens számára a gyógyulást segítő rehabilitációs gyakorlatokat is javasolhatnak az orvosok.

Balla Esztella, a BME Gépészmérnöki Kar Áramlástan Tanszék elsőéves doktorandusz hallgatója a különböző berendezésekben alkalmazott ventillátorok zajcsökkentésének lehetőségeit kutatja. „A zajt a legtöbb esetben a ventillátorok lapátjai okozzák, így ezek kialakításán kell változtatni” – meséli Esztella a kutatásairól, amelyekben a zajforrás(ok) pontosabb meghatározásával foglalkozik, és olyan gépek tervezésére tesz javaslatot, amelyek a zaj miatt kevésbé zavarók és hosszú távon kevésbé károsítják az egészséget.

Kiss Benjamin, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar elsőéves biomérnök szakos hallgatója a Duna-partról jelentkezik kisfilmjében. Gyermekkora foglalkoztatják a gyakorlati tudományok, amelyekkel szerinte még jobban megérthető a világ működése. A biológia és a kémia, főként a sejtszintű biokémia érdekli. Benjamin szeretne részt venni e téma kutatásaiban, és fontosnak tartja a tudományos ismeretterjesztést is.

Lukács Judit, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar közlekedés- és járműtudományok szakos hallgatója személygépjárművek kis sebességű ütközéseinek vizsgálatával foglalkozik. Olyan kisebb „koccanásokkal”, amelyeket a járműben ülő vezető és utasai nehezen vesznek észre, például azért, mert az ütközést kísérő lökést vagy hangot az emberek egymás közötti beszéde vagy a jármű kényelmi elektronikai berendezései – például a rádió hangja – elnyomják. Judit az észlelhetőséget befolyásoló tényezők meghatározásán és egy optimális érzékelési környezet definiálásán dolgozik.

Novák Emil, a BME Gépészmérnöki Kar mechatronikai mérnökszakos hallgatója a Robotépítők Magyarországi Egyesületével közösen egy olyan rajzoló robot megalkotásán dolgozik, amellyel szemléletessé és játékossá lehet tenni a robotépítés állomásait. A SCI-ndikátor program jelöltjeként szeretné továbbfejleszteni kommunikációs képességeit is.

A kezdeményezés legjobbjai közül egy kiutazhat a CERN svájci központjába, a világ legnagyobb részecskegyorsítójához, ami egyúttal a tudománykommunikáció egyik fellegvára. Egy másik győztes egy hónapos szakmai gyakorlatot tölthet a „Ustream, an IBM Company” budapesti fejlesztőközpontjában, három nyertes pedig elsajátíthatja a Google AdWords, az Analytics és a YouTube rejtelmeit elméletben és gyakorlatban gyakorlott Googlerektől, illetve egyéb elismert szakemberektől. Egy további győztes a Szertár tudománykommunikációs mentorprogramjában vehet részt.

A döntősök bemutatkozhatnak a Magyar Tudomány Ünnepén is 2017-ben.

TZS-TJ