Kármán Tódor-díjjal tüntették ki a Műegyetem stratégiai partnerét

A felsőoktatásért végzett kiemelkedő tevékenységéért részesült állami elismerésben a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft., amelyet a BME VIK Kari Tanácsa jelölt a díjra.

„A Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. szakemberei aktívan segítik az egyetemi oktatást, számos területen dolgoznak együtt a felsőoktatási intézményekkel, kiemelten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karával, valamint a Természettudományi Karral a tehetségek felismerésében és kiemelésében” – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Oktatásért Felelős Államtitkársága tájékoztatójában a 2016. évi Kármán Tódor-díj átadásáról. Az elismerést Palkovics László oktatásért felelős államtitkár nyújtotta át Fogarasi Norbertnek, a Morgan Stanley ügyvezető igazgatójának.

A Kármán Tódor-díjat az emberi erőforrások minisztere adományozza olyan magánszemélyeknek vagy vállalkozásoknak, akik, vagy amelyek kiemelkedő tevékenységet végeznek a hazai tudományos kutatás, az oktatás, a képzés és a felnőttoktatás érdekében. Évente legfeljebb 10 személynek vagy intézménynek ítélhető oda az oklevéllel és emlékéremmel járó elismerés.

2016-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Kari Tanácsa egyhangúan jelölte a díjra a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft-t.
2016-ban az elismerést a Műegyetem jelöltje mellett Kiss Gábor földrajz-környezettan szakos, Bonis Bona – Kiváló Tehetségfejlesztő díjas, felnőttképzési szakértő és tanár nyerte el.

A Műegyetem és a Morgan Stanley stratégiai együttműködése több mint egy évtizedre, 2005-ig nyúlik vissza. A cég részt vett a gazdaságinformatikus mesterszak pénzügyi informatika specializációja kialakításában, az óta is támogatja annak működését, közös kutatási témákat kezdeményez. E mellett segítette a Pénzügyi információs rendszerek MSc-s tantárgy elindítását, és kiveszi a részét a tehetséggondozásból, valamint az MSc-s diplomamunkák hátterének megteremtéséből.

2008-ban jött létre a közös kutatásokat és projekteket segítő Pénzügyi Innovációs Központ (PIK) a BME-n, és e szervezeti egység azonnal támogatta egy 16 fős számítógéplabor berendezését, majd többszöri fejlesztését a gazdaságinformatikus mesterképzés pénzügyi informatika specializáció hallgatói és oktatói számára.

A BME és stratégiai partnere 2009-ben kötötte meg a keretszerződést az addigi lokális partnerség intézményi szintre emeléséről, így megteremtették a szélesebb együttműködés alapjait az oktatásban, a kutatásban és a tehetséggondozásban. A vállalat fontos szerepet játszott a Műegyetem és a University College London közötti együttműködés kialakításában is. A két oktatási intézmény az óta több mint 15 különböző témában folytatott közös kutatást (idősorok elemzése, sztochasztikus folyamatok, algoritmikus kereskedés, hardware-közeli számítások illetve programozói nyelvek kiterjesztése).

A Morgan Stanley több éve vesz részt a Tudományos Diákköri Konferenciák anyagi és szakmai támogatásában és lebonyolításában. Segíti az oktatást, például a BME VIK több tanszékén önálló laboratóriumi feladatokat és diplomamunka-témákat hirdet.

A BME VIK ajánlásában olvasható még, hogy a Morgan Stanley nagy hangsúlyt fektet az iparban használt csúcstechnológiák megismertetésére a hallgatók körében. Mérnökei rendszeresen tartanak előadásokat a mesterképzéseken, a Schönherz kollégium szakmai műhelyeiben, MSc-s tárgyak keretében (ilyen például a Modellvezérelt paradigmák tantárgy), illetve a Matematikai Modellalkotás Szemináriumon. A vállalat néhány házon belül szervezett előadását is látogathatják a BME-s diákok, és szakmai nyílt napokon ismerhetik meg a felsőoktatásban szerzett tudás kamatoztathatóságát a munkaerőpiacon valamint az iparban.

„A Morgan Stanley-hez hasonló vállalati részvétel és tehetséggondozás új lendületet adhat a felsőoktatási intézmények által átadott tudás szinte azonnali és magas szintű társadalmi- és gazdasági hasznosulásának. Az együttműködés tudástöbbletet jelent az oktatásban, növeli a hallgatók versenyképes tudását és a műegyetemi diploma értékét a munkaerőpiacon” – olvasható a BME VIK előterjesztésében a 2016-os Kármán Tódor-díjra.

A díjátadóról bővebben az EMMI honlapján olvashat.

Fotók forrása: EMMI