Ugrás a tartalomra

Hírfolyam

Keresztféléves mesterképzésben első - A BME rektorhelyettesének közleménye

2017. 01. 26.

Idén februárban is a BME mesterképzésein kezdik meg legtöbben a tanulmányaikat, és a többség állami ösztöndíjat kap.

Lezárult a felvételi eljárás a februárban induló keresztféléves képzésekre. A legtöbb hallgató a Műegyetemre nyert felvételt.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a keresztféléves felvételire csak mesterképzéseket hirdetett meg. A 2017 februárjában induló képzésekre országosan 3656 főt vettek fel az intézmények, ebből a legtöbb hallgatót, 969 főt a Műegyetem.

Országos összehasonlításban ez kiemelkedő adat, hiszen az összes felvett diák 26,5%-a a BME-re jutott be. Túlnyomó részük, 950 fő állami ösztöndíjas képzésben kezdi meg tanulmányait.

A tavalyi eredményünkkel (925 fő) összehasonlítva kismértékű növekedés is tapasztalható, ami kitűnő eredmény a kedvezőtlen demográfiai folyamatok tükrében (az országosan felvett létszám közel 7%-kal csökkent). Szintén kiemelendő, hogy mindez nem járt együtt a felvettek pontszámának csökkenésével.

A Műegyetem a mesterképzéseket meghatározónak és fontosnak tartja a gazdaság fejlődéséhez, amelyhez elengedhetetlenül szükségesek a mesterdiplomával rendelkezők. A mesterdiplomával rendelkezők kezdő fizetése a diplomás pályakövetési rendszer adatai alapján jelentősen meghaladja a csak alapvégzettséggel rendelkezőkét.

 

Dr. Veszprémi Károly

oktatási rektorhelyettes