Célkeresztben a rák a XI. Szent-Györgyi Albert konferencián

Idén először számos alap- és a mesterképzéses hallgatót is várnak a szekcióelőadásokon vagy a poszterkiállításon március 1-jei jelentkezési határidővel.

A szakmai seregszemle ezúttal egy konkrét terület, a rákkutatás aktuális kérdéseit járja körül. „A témát maga a szakkollégiumi tagság választotta” – emelte ki Molnár Dániel, a Szent-Györgyi Albert Szakkollégium tagja, a XI. Szent-Györgyi Albert konferencia egyik főszervezője.

Áprilisban olyan neves kutatók előadásait hallgathatják meg az érdeklődők, mint Vékey Károly, az MTA doktora, aki a prosztatarák-markerek tömegspektrometriás vizsgálatába ad betekintést, és előadást tart Győrffy Balázs orvos, Lendület-ösztöndíjas kutató, az Onkológiai Biomarker Kutatócsoport vezetője is.

A tíz plenáris előadó mellett mintegy nyolcvan diákelőadó (BSc-s vagy MSc-s hallgató) részvételére számítanaka szervezők. Ők szekcióelőadás vagy poszterkiállítás formájában mutathatják be kutatómunkájuk eredményeit. „A diákszekció témája nem kötődik a plenáris előadások témájához, bárki beadhatja a jelentkezését, aki vegyész(mérnöki), biomérnöki, környezetkémiai témakörben vagy ezekkel szoros rokonságban álló tudományterületeken dolgozik” – tudtuk meg Tóth Gábortól, a konferencia másik főszervezőjétől.„Arra törekszünk, hogy minél több fiatal kutatót nyerjünk meg a konferenciának, miközben hiánypótló tudományos fórumot hozunk létre az e tudományterületeken tevékenykedő BSc és MSc hallgatók számára” – tette hozzá.

Mint ismeretes, eddig elsősorban elismert ipari szakemberek vagy kutatók tartottak előadásokat a konferencián, bár szerepeltek diákelőadók is. Közülük többen mára elismert kutatóként tevékenykednek.

A diákszekcióba március 1-ig lehet jelentkezni a szakkollégium honlapján.