Közös gondolkodás a Föld égető gondjainak megoldásáról

Kiemelkedő innovatív megoldásokat, projekteket és munkákat jutalmaz idén is a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület a Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív Díjjal.

A környezetvédelem, a fenntartható fejlődés, a design, az orvostudomány, az egészségmegőrzés, az egészségfejlesztés és az oktatás témájával foglalkozó pályaműveket várnak idén is a Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív Díj díjbizottságának tagjai. Az elismerést a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület évente adományozza egyéneknek, csoportoknak, cégeknek, egyesületeknek, szervezeteknek, intézményeknek, egyetemi hallgatóknak vagy diákcsoportoknak. A kiíró szervezet célja, hogy méltányolja a kimagasló innovatív szellemi teljesítményt, illetve előmozdítsa a kultúrák közötti dialógust, ezért alaptőkéjéből 5 millió Ft-ot különített el az innovatív díj létrehozására, és annak kamatait ajánlja fel a díj finanszírozására. Egyúttal csatlakozásra kér más felelős gondolkodású, támogatni kész döntéshozókat és magánszemélyeket.

A bírálatnál fontos szempont az újszerűség, azaz, az innovációs teljesítmény, az ötlet újdonsága és eredetisége, és megvizsgálják a benyújtott megoldási javaslat fenntarthatóságát, környezettudatosságát, a gazdasági hasznosítás lehetőségeit, valamint a technológiai és a társadalmi felelősségérzet szempontjait is.

(2016-ban Kézsmárki István, a BME Természettudományi Kar Fizikai Intézet Fizika Tanszékének egyetemi docense, az MTA-BME Lendület Magneto-optikai Spektroszkópia Kutatócsoport vezetője maláriakutatásokhoz használt berendezését díjazták az elismeréssel. A kutatóval készített interjú ITT olvasható.

A másik díjazott 2016-ban a HandInScan projekt. A kutatás a műegyetemi Demola Budapest spin-off hallgatói vállalkozásaként indult, majd a Semmelweis Egyetemen folytatódott a tudományos munka. A mérnökök egy olyan digitális kézszkennert hoztak létre, amely a kézhigiéné objektív ellenőrzésére szolgál, és amely hatékony lehet a modern kor rezisztens baktériumai egy részének megfékezésére. A díjat Haidegger Tamás Műegyetemen végzett villamosmérnök vette át.

2015-ben szintén BME-s kutatócsoport nyerte a díjat: Noszticzius Zoltán, a BME Természettudományi Kar Fizikai Intézet Fizika Tanszékének professzor emeritusa és munkatársai a „Solumium” elnevezésű fertőtlenítőszer kifejlesztéséért kapták a testület kitüntetését. Az interjú a professzorral ITT olvasható – a szerk.).   

A pályázat tartalmi követelményei:

  • szakmai önéletrajz,
  • az ötlet pontos leírása, az előnyök, különös tekintettel az újszerűség bemutatása,
  • a pályamű terjedelme maximum 10 oldal lehet, csatolt dokumentumok nélkül,
  • a pályázat megítéléséhez szükséges kiegészítő dokumentumokat külön kell csatolni.

A benyújtott pályaműveket a Gran Prize díjbizottság által felkért szakmai szervezetek jelöltjeivel együtt bírálják el. A szakmai zsűri először egy 5 pályaműből álló ún. „shortlist-et” állít össze, amelynek pályázói 10 perces személyes bemutatkozási lehetőséget kapnak

A pályázati anyagokat Word, Excel, pdf vagy jpg file formátumban kell benyújtani a swedishchamber weboldalon keresztül (Gran Prize menüpont, Pályázat feltöltése almenü).

A benyújtási határidő: 2017. április 17.

A díjat a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület azzal a céllal hozta létre 2012-ben, hogy ösztönözze az általános emberi életminőség javítására irányuló szellemi tevékenységeket. A szervezet az elismerés logójának egy Svédországban is népszerű jelképet, a fenyőfát választotta, amely Földünk nagy részén a természet és a karácsony ünnepének metaforája. Érdekesség, hogy a „gran” szó svéd nyelven lucfenyőt jelent, utalva arra, hogy a pályázaton a környezettudatos és a fenntartható megoldásokat ismerik el. Fenyőfa formájú a díj is, amely Ann Lundin svéd képzőművésznő tervei alapján készült. Az elismeréseket minden évben a májusi Gran Gálán adják át. Az ünnepséget követő „Gran Week” héten bemutatja munkáját az aktuális év díjazottja, és a Svéd Kereskedelmi Testület tagvállalatainak vezetői szakmai előadásokat tartanak a felsőoktatási hallgatóknak.

Részletes pályázati kiírás ITT érhető el.

További információ:
tel: : +36 30 9708 433
e-mail: swedishchamber@swedishchamber.hu
web: www.swedishchamber.hu