Az ember azért szereti a hazáját, mert az övé

Nagyszabású nemzetközi karneválon mutatták be hazájukat és nemzeti ételeiket a Műegyetem külföldi diákjai.

„Ez egy különleges pillanat: az első olyan esemény a Műegyetemen, amelyen külföldi hallgatóink mutatják be hazájukat” – hangsúlyozta köszöntőjében a BME nemzetközi rektorhelyettese. László Krisztina komoly döntésnek minősítette a külföldön tanulást: sok-sok munka előzi meg azt a pillanatot is, amikor a hallgatók a BME – nemzetközileg is elismert – oklevelét vehetik át. Az évek során hetvennél is több országból több mint ezer diák érkezett az egyetemre: az utóbbi időben az Európai Unió országainak hallgatói is felsorakoztak közéjük. A rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy az est közelebb hozhatja egymáshoz – és a magyar diáktársakhoz is – az egyetem nemzetközi közösségét.

„Senki sem azért szereti a hazáját, mert nagyszerű, hanem mert az övé” (Men love their country, not because it is great, but because it is their own) – az ókori Seneca gondolataival köszöntötte a Dísztermet zsúfolásig megtöltő közönséget Horváth György, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Környezetgazdaságtan Tanszék tanársegédje, az est moderátora és egyik szervezője. Munkájában segítette őt Veres Anna, az Idegennyelvi Központ – Angol Nyelvi csoport munkatársa is. A technikai lebonyolításban két gépészmérnök hallgatónak, Alexander Robin Tamino Wulstennek és Georg Jürgen Tepfenhartnak jutott fontos szerep.

A BME a '80-as évektől kezdődően nyújt lehetőséget a BSc, az MSc és a PhD fokozat megszerzésére angol nyelvű reguláris képzésben is. Az évek teltével több mint ötezer hallgató végezte el e képzéseket és további háromezer tanult egy-két szemesztert az egyetem különféle karain a mobilitási programok keretében, amelyek mindegyike kínál angol nyelvű kurzusokat.

A jelenlegi félévben összesen több mint 1150-en vesznek részt az angol nyelvű programban az Erasmus-ösztöndíjas, valamint az egy-két félévre ideutazó, fizetős képzésben részt vevő, mintegy 75 országból érkezett hallgatókkal együtt. Közülük az önfinanszírozó rendszerben mintegy 300-an, Stipendium Hungaricum ösztöndíjasként több mint 250-en tanulnak. A legtöbb, közel 60-60 főt küldő ország Kína, Irán és Törökország, de sokan jönnek Azerbajdzsánból, Nigériából, Szíriából, Irakból, Egyiptomból, Jordániából, Tunéziából is.

A nemzetközi karnevál megszervezésének motorja – a korábbi, szintén a külföldi hallgatók bevonására szervezett eseményekhez hasonlóan – Balogh Valéria nemzetközi referens volt, aki rövid prezentációban vázolta fel az est létrejöttéhez vezető utat. Az egyetem minden évben magyar napokat szervez a külföldi diákoknak, amelyeken a magyar történelmet, kultúrát, népszokásokat, táncokat és a konyhát ismerhetik meg. A BME nemzetközi referense e mellett kirándulásokat is szervez: a nálunk tanuló külföldiek ellátogattak már a Parlamentbe, az Operaházba, és számos vidéki utazáson vehettek részt. Az elmúlt években jártak Pannonhalmán, Fertődön, a jósvafői barlangban, Egerben, Pécsett, a Hortobágyon, a Balatonnál. Zsámbékon sportnapot is tartottak, és ellátogattak Bécsbe is. „Most Önökön a sor, hogy bemutassák a hazájukat” – fordult a külföldi diákokhoz Balogh Valéria.

A rendezvény további célja volt, hogy a rendkívül színes nemzetközi környezetből érkező hallgatók bemutassák saját országuk kultúráját más országbeli diáktársaiknak – képekkel, ruhákkal, tárgyakkal és nem utolsósorban ételekkel. Az előadó diákok pár perces prezentációt tartottak, amelyet zenés-táncos vagy prózai produkció követett. Az előtérben elhelyezett standokon kulináris kalandok várták az érdeklődőket.

A különböző országok nagykövetségei ételekkel és kiadványokkal támogatták a rendezvényt, az Indonéz Nagykövetség pedig betanított egy táncprodukciót.

A szervezők receptkönyvet állítottak össze, amelyből húsz ételt a Goldmann menza nagy tételben el is készített. A kíváncsiak így megkóstolhatták a kínai sült tésztát, a líbiai csisát, a török baklavát, a perzsa ghormeh sabzit, a kazak piláfot, a mongol boozt vagy a vietnámi tekercset. A grúz diákok a hachapuri grúz specialitást mutatták be és – a nagykövetség támogatásával – borkóstolást is tartottak.

A Darband perzsa, valamint a Titiz török étterem is biztosított ételeket a rendezvény számára.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Abdelkader Dehendi algériai nagykövet, Vilayat Guliyev azeri nagykövet, Wening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet asszony, Muhammad Syrus Sajjad Qazi pakisztáni nagykövet és neje, Marie Antoniette Sedi palesztin nagykövet asszony, Wu Hua kínai oktatási attasé és Jermek Zhylkajdarov, a kazah nagykövetség képviseletében.

A Nemzetközi Karneválon készült fotók megtekinthetők a BME Fotótárban.

HA - TJ

Fotó: Philip János