Erasmus ösztöndíj: felejthetetlen élmények és egymás segítése

Szemeszterenként négyszáz külföldi diák beilleszkedését támogatják a Műegyetemen az ESN BME önkéntesei.

„Két felejthetetlen szemesztert töltöttem Erasmus ösztöndíjas diákként Münchenben. Olyan sokat segített nekem az ottani mentorközösség, hogy úgy éreztem, viszonoznom kell ezt” – vallotta Fehér Gergő végzős BSc-s villamosmérnök-hallgató, a Műegyetemen működő Erasmus Student Network (ESN BME) vezetője. „Az Erasmus-szal hozzánk érkező diákok hasonló nehézségekbe ütköznek: nem ismerik ki magukat a városban, nem ismerik a BME tanulmányi rendszerét és egymást sem, lakásuk sincs. Mi segítünk nekik ilyenkor, és azt is lényegesnek tartjuk, hogy a félév alatt ne unatkozzanak, ezért különböző szabadidős és kulturális programokat szervezünk. Ilyen például az „Interdinner” elnevezésű programunk, amely során lehetőségük nyílik a részvevőknek egymás nemzeti ételeinek és italainak megkóstolására. A legutóbbi ilyen, nagyon jó hangulatúra sikerült összejövetelt a Vásárhelyi kollégiumban tartottuk: 120-nál is több hallgató vett részt rajta több mint 12 országból.

Az ESN BME önkénteseihez bárki csatlakozhat, semmilyen megkötés nincs. A mentorgárda főként volt Erasmusos hallgatókból áll, akik megtapasztalták a nemzetközi környezetben eltöltött idő előnyeit, ám az ösztöndíjon való részvétel nem feltétele a szervezethez való csatlakozásnak. Az új tagokat „friend”-nek nevezik: a legaktívabbakból lesznek a mentorok, akik már szavazati joggal is rendelkeznek. Közülük évente választják a hattagú vezetőséget, melynek elnöki pozícióját jelenleg Fehér Gergő tölti be. Feladata többek között a kapcsolattartás az egyetemmel, illetve az Erasmus Student Network nemzeti és nemzetközi szervezeteivel. Az ESN Európa egyik nagyobb és legrégibb diákszervezete.

„Az ESN BME-ben azt szeretem, hogy nem kari, hanem egyetemi szinten szerveződünk, így nagyon sokfélék vagyunk. A legkülönfélébb szakokon tanuló és nemzetiségű hallgatókkal találkoztam már: mindig vannak spanyolok, németek, franciák, de akad közöttük Koreából vagy Kamerunból érkező diák is” – ecsetelte Fehér Gergő. A szervezet az Erasmusos diákokon kívül az Egyesült Államokkal és Mexikóval létrejött cserekapcsolat révén idekerült hallgatókkal is foglalkozik.

„Az egyik kedvenc élményem, amikor az orientációs hét végén odajönnek, hogy megköszönjék azt a rengeteg időt és energiát, amit rájuk fordítunk. Ez olyan érzés, amiért érdemes ezt a munkát csinálni” – vallotta Gergő.

Jelentős emelkedést mutat az Erasmus program keretében az elmúlt 10 tanévben BME-s tanulmányokat folytató külföldi hallgatók száma. A KTH által rendelkezésre bocsátott adatokból kiderül, hogy a létszám növekedése folyamatos volt, átlagosan évente 20-szal bővült a Műegyetemre érkezők köre.

Öt évvel ezelőtt, a 2012/13. tanév 2. félévében 17 ország több mint 80 intézményéből kb. 245 hallgató érkezett, legtöbbjük Franciaországból, Spanyolországból és Németországból. Közülük a legtöbben az ÉPK, a VIK vagy a GPK képzéseit választották.

A 2016/17. tanév 2. félévében szintén 17 küldő ország közel 100 intézményéből érkezett mintegy 330 Erasmusos diák, a legtöbben ezúttal is valamelyik francia, német vagy spanyol egyetemről (köztük a Németországból érkezők száma emelkedett a legdinamikusabban: megduplázódott az 5 évvel korábban mértekhez képest). A hallgatók kevéssel több, mint fele valamelyik műegyetemi alapképzést választotta, összességében legtöbben a VIK, a GPK és a GTK képzéseit (amíg a BSc képzések esetében VIK, GTK, GPK a sorrend, addig az MSc képzéseknél már GPK, VIK, GTK).

A kiutazók 2016/17. tanév 2. félévének adatai szerint közel 400 műegyetemi hallgató folytat jelenleg is tanulmányokat külföldön, szintén Erasmusosként. A legtöbben valamelyik német, spanyol vagy portugál fogadóintézményt választották (a németországi egyetemek közül a karlsruhe-i, a spanyolországiak közül a madridi, a portugál intézmények között pedig a lisszaboni a legnépszerűbb).

Az ESN BME munkája nem merül ki a külföldi diákok segítésében: a BME-s diákok „Erasmus utáni depresszióján” is igyekeznek enyhíteni. „A visszatérő hallgatóknak nagyon hiányzik az ösztöndíj által megtapasztalt szabadság és az interkulturális közeg, ezért ebben mentorként itthon is részük lehet. Müncheni tartózkodásom alatt például nem volt hétvége, hogy otthon ültem volna” – magyarázta Gergő. „Nem csupán németekkel ismerkedtem meg, hanem bárkivel, aki rokonszenves volt. Ez a nyitottság hiányzik a visszatérőknek, sokan éppen ezért csatlakoznak hozzánk, hiszen itt egy ’mini-Erasmust’ élhetnek újra.”

A szervezet számos tagja ugyan még nem jelentkezett magára az ösztöndíjra, de az itt töltött idő alatt gyakran mégis kedvet kapnak hozzá. „Arra ösztönözzük a magyar hallgatókat, hogy lássanak világot és éljenek az Erasmus és más ösztöndíjprogramok által nyújtott lehetőségekkel. Sokan félnek attól, hogy emiatt csúsznak a tanulmányaikkal. Hadd bíztassam őket arra, hogy ne halogassák a döntést, mert kifutnak a diákévekből: ez az ösztöndíj soha vissza nem térő élményeket nyújt.”

„Nagyon örülök, hogy a BME-re jöhettem” – hangsúlyozta Eonju Ha villamosmérnök hallgató, aki Koreából, az Ulsani Egyetemről érkezett, és most először jár Európában. „Január végén jöttem, hideg, ködös időben. Meg szeretném nézni Budapest szépségeit még a nyári hőség előtt. Ez a város az egyik legvonzóbb célpont Koreában. Sajátos hangulata van, az épületek szépek, az éjszakai Budapest látképe pedig még annál is gyönyörűbb, mint gondoltam.”

Eonju az interneten naponta kommunikál Koreában élő barátaival, akik szintén érdeklődnek Budapest és az Egyetem iránt. A mérnökhallgató megismerte az oktatás nyújtotta különbözőségeket is: „nagyon izgalmas tapasztalat számomra, hogy a műegyetemi szemináriumokon az oktatók és a hallgatók együtt dolgoznak. Koreában a frontális oktatáshoz szoktunk, tehát az előadó beszél, a diákok pedig hallgatják őt.”

A koreai diák számára sokat jelentenek újdonsült ismeretségei is. „Az interdinner-eken, a közös estéken sok különböző országból származó diákkal találkozom. A tőlük hallott történetekből szintén sokat tanulok, remélem, nem szakad meg velük a kapcsolatom később sem.”

HA - TJ

Fotó: Takács Ildikó

Fotó forrása: ESN BME Facebook