„Választásaink határozzák meg, hogy kivé válunk”

A Műegyetemre is ellátogatott Satya Nadella, a Microsoft vezetője.

„A Microsoft olyan új technológiákat fejleszt, amelyre építve mások újabb és újabb saját technológiáikat alkothatják meg” – fogalmazott Satya Nadella, a Microsoft vezetője a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Simonyi Károly előadójában rendezett kötetlen beszélgetésen. A mintegy ötszáz érdeklődőt, jórészt hallgatókat vonzó eseményen a Microsoft első emberének beszélgetőtársa Farkas Bálint egykori műegyetemi hallgató, a vállalat jelenlegi technical evangelist beosztású munkatársa volt.

A cégvezető hangsúlyozta, tisztában van azzal, hogy a terem névadójának fia, Charles Simonyi óriási szerepet játszott a vállalat életében. A múlt rövid felvázolása után az aktuális fejlesztésekről, a mesterséges intelligenciáról és a jövő új irányairól is beszélt.

„A vállalatunk küldetése, hogy minden szervezetet, intézményt és embert, minden kultúrában hozzásegítsünk, hogy több és több eredményt érjen el” – hangsúlyozta az előadó. Satya Nadella úgy vélekedett, hogy a technológiai fejlődés négy alapvető változást idézett elő, amely minden egyéb iparágban is érezteti hatását, legyen az kereskedelem, autóipar, termelés vagy egészségügy. „Először is az, ahogyan elérjük és hatunk a fogyasztókra. Nos, a digitális társadalomban a hét minden napján és órájában kapunk visszajelzéseket. Azok a startupok, amelyek vezetőivel ma találkoztam, szinte mind olyan megoldásokat keresnek – legyen az bankolás vagy kereskedelem –, amelyek ilyen folyamatos tapasztalásokra épülnek.

A második nagyon jelentős tényező az, ahogyan dolgozunk, együttműködünk és kommunikálunk: amit mi a Microsoftnál csinálunk, az az, hogy digitális eszközökkel képessé tesszük a közös gondolkodásra a tanárt és diákjait az oktatásban, a kollégákat pedig a munkahelyeken. A harmadik tényező az ellátási lánc biztosítása az áruk fizikai mozgatásától a pénzmozgásokon át az információig. És mindez egyre inkább az információ áramlásáról szól: az áruk utánpótlása ugyanúgy, mint a pénzügyi műveletek. Mindezek ésszerűsítése is az átalakulás eleme, ahogyan ez jól látható pl. a logisztikában. Az utolsó tényező pedig az üzleti modellek átalakulása a digitalizáció következtében.”

Satya Nadella rámutatott, hogy egyre inkább digitalizálódó világunkban, ahol a társadalom és a gazdaság mind nagyobb mértékben támaszkodik az új technológiákra, felértékelődtek az utóbbiak megalkotásához szükséges képességek. Elmondta, hogy vállalata nagy hangsúlyt fektet az innovációra, bizonyítják ezt olyan fejlesztési irányok, amelyek az intelligens felhőalapú alkalmazásokra, a 3D technológiákra, a virtuális valóságra (VR), valamint a kiterjesztett valóságra (AR) összpontosítanak. Ezek felhasználása az üzleti élettől a tudományos kutatásokon át a szórakozásig minden területen tért hódít: a Microsoft ebben az új korszakban az ún. kevert valósághoz (MR) köthető fejlesztésekre szándékozik koncentrálni.

A világcég vezetője méltatta azokat a magyar cégeket, amelyek széleskörű tevékenységet folytatnak, és „több léptékben többféle” innovációt valósítanak meg. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb érték a humán tőke, azaz, maga az ember, többek között a teremben ülő hallgatók, mint jövendőbeli szakemberek is.
„Mindig gondolkozzanak el alaposan mielőtt egy döntést meghoznak” – fogalmazta meg útravalóul a jelenlévőknek „A választásaik határozzák ugyanis meg, hogy végső soron kivé válnak és milyen pályát futnak be, nem a képességeik.”

Satya Nadella első alkalommal, a „Microsoft Future Decoded” elnevezésű rendezvény keretében járt Budapesten, és a Kongresszusi Központban tartott előadása mellett látogatott el a Műegyetemre is.
Az egyetemi előadás előtt találkozott a Microsoft DigiGirlz programjának keretében számítógépes kódolást tanuló fiatal lányokkal. A vállalat kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy a technológiai szektor karrierlehetőséget nyújtson a nők számára is: a DigiGirlz program olyan fórumot teremt a diáklányoknak, amelynek segítségévet megismerhetik szakmai lehetőségeiket. A Microsoft vezetője bátorította a lányokat arra, hogy tanuljanak matematikát, informatikát, minél többen ismerjék meg a kódolást és válasszanak műszaki-tudományos pályát.

A BME nevében Józsa János rektor, valamint Jakab László, a VIK dékánja és Levendovszky János egyetemi tanár, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese köszöntötte a vendéget.

 

 

HA - TJ

Fotó: Philip János