„Ötletből innovációt, a hallgatókból igazi alkotó csapatot kovácsol ez a hely”

Változatos témakörökben hirdette meg új programjait a DEMOLA Budapest. Tavaszra rekordszámú jelentkezőt várnak, és lesz, aki tanulmányi kreditet is szerez a teljesítményével.

„Nyitott, együttműködő, alkotási és tudásvággyal rendelkező hallgatókat várunk a mérnöki, a menedzsment és a humán tudományok területéről is. Egy DEMOLA innovációs projektben nem kell feltétlenül kiemelkedő tudás a részvételhez, a tanulási hajlandóság, a motiváció és az elhivatottság legalább olyan fontos, mint a szakmai ismeretek” – fogalmazta meg a DEMOLA Budapest programjait jellemezve Pólya Bernadett facilitátor, aki a szervezet és a hallgatói csoportok munkájának segítője. A DEMOLA Budapest jelentőségét az is adja, hogy partnervállalatoktól érkező, kihívást jelentő feladatok megoldásába vonják be a diákokat. Hallgatói csapatokat alapítanak a fejlesztésekre, és a problémát minden szakterület képviselője számára érthető és érdekes formában fogalmazzák meg.

„A cégek olyan inspirációra, új irányok feltárására számítanak a hallgatókkal történő közös munkában, amelyekre szakember, idő, vagy innovációs kapacitás hiányában nincs lehetőségük” – osztotta meg Pólya Bernadett. A projektfeladatokat a hallgatók tanulmányi rendjéhez igazítják: a félév elején ismertetett témákat a szemeszter végéig kell megoldani: szolgáltatás esetén az üzleti modell kidolgozásával, illetve terméknél az első prototípus elkészítésével. A félév végén a projekt további sorsa már a partnervállalaton múlik: amennyiben az eredmények elnyerik az érintett cég tetszését, annak vezetői további fejlesztéssel bízhatják meg a csapatot, megvásárolhatják a kidolgozott üzleti modellt vagy az elkészített termék licenszét. Volt már példa arra is, hogy a cég állást kínált a hallgatóknak, vagy éppen a fiatalok alapítottak vállalkozást innovációjuk további fejlesztésére.

„Rekordmennyiségű jelentkezőre számítunk tavasszal” – árulta el a DEMOLA facilitátora. A jelentkezési kedvet növelheti egy új kezdeményezés is, amely szerint az idei szemesztertől kreditpontot kaphatnak azok a terméktervező szakos hallgatók, akik kurzusuk keretében vesznek részt valamelyik DEMOLA-projektben. Az érdeklődők legfeljebb három meghirdetett témára jelentkezhetnek, jelölve a preferált sorrendet. A pályázók személyes interjún vesznek részt, amelyen a felvételi folyamat lebonyolításáért és a leendő csapatok összeállításáért felelős facilitátorokkal is találkoznak, akik egyebek mellett arra is keresik a választ, hogy a jelentkező tud-e csoportmunkát végezni, és hajlandó-e heti legalább 10-15 órát a feladat megoldására szánni. A programra bármely felsőoktatási intézmény diákjai jelentkezhetnek. „Törekszünk a kölcsönösen előnyös partneri viszony kialakítására a cégekkel és a hallgatókkal egyaránt. A vállalatok innovatív megoldásokat kaphatnak tőlünk, e mellett a tehetséggondozó program jól illeszkedhet a cég társadalmi felelősségvállalási stratégiájához is. E közben a hallgatók az egyetem védőhálójában, ám valódi ipari szereplőkkel együttműködve, ipari projekteken dolgozhatnak, és e tapasztalat birtokában jelentős előnnyel indulnak álláskereséskor” – tette hozzá Pólya Bernadett. A programban résztvevő cégek regisztrációs díjat fizetnek, amelyet a DEMOLA Budapest működési költségeinek fedezésére fordítanak.

A tavaszi szemeszterre meghirdetett programok palettája széles, ebből három szemléletes példát kiemeltünk. A BME VIK és a Pro Progressio Alapítvány új, hasznos és ötletes műegyetemi ajándéktárgyak tervezésére tett közzé felhívását. Az ajándékok a BME jelenlegi és volt hallgatóinak készülnek majd. Formai és funkcionális megkötés nélkül várják az ötleteket.

A DEMOLA-csarnokban megtekinthető egy hajtogatható „okosház” prototípusa, amely a DEMOLA Budapest és a BNCA indiai építészeti egyetem közös fejlesztése. A termék eredetileg egy vészhelyzetben használatos építészeti megoldásnak indult, természeti katasztrófa miatt bajba jutottak megsegítésére. Új cél egy olyan olcsó „okosotthon” megalkotása, amely modern „nomádoknak” is otthonává válhat. A belső terek megtervezéséhez várják a hallgatók javaslatait.

Az „MC Data” című projektet a BME Közigazgatási Informatikai Központ (BME IK) hirdette meg azzal a céllal, hogy a mindennapokban keletkező nagy mennyiségű közadat másodlagos felhasználására jöjjenek létre érdekes és társadalmilag, gazdaságilag hasznos alkalmazások (fontos például, hogy egy mozgássérült könnyen megtalálja az akadálymentesített középületeket, vagy egy gazdasági döntés előkészítésénél sarkalatos lehet az érintett körzetben az óvodák és iskolák száma). Abban számítanak a hallgatókra, hogy a közadatvagyon újrahasznosítása terén eredeti, kreatív ötleteket, alkalmazási lehetőségeket vessenek fel, és részt vegyenek a megvalósításra kiválasztott ötletek kidolgozásában.

A DEMOLA partnere a „MakerSpace.hu” is, Magyarország első ingyenes, digitális közösségi műhelye Nagykovácsiban. A diákokat olyan működő és aktív gyermek-oktatójátékok és történetek megalkotására kérték fel, amelyekkel a műszaki és a természettudományos ismeretek könnyedén, játékosan sajátíthatók el.

Egy újabb projekt gazdája az energiatermelő burkolatot fejlesztő „FUTI” cég. Találmányuk egy olyan külszíni burkolat, amely energiát nyer a gyalogosok mozgásából. Egy, a felfedezésükhöz kapcsolódó, kreatív, látványos és a termékük lényegét mindenki számára érthetően összefoglaló fővárosi köztéri installáció elkészítését kérik a hallgatóktól.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány célja az élelmiszer- és a vendéglátóiparban tapasztalható alapanyag- és élelmiszerpazarlás csökkentése. A civil szervezet mindent megtesz azért, hogy a környezetvédelmi szempontok érvényesüljenek az ételkészítés és a szállítás folyamatában is. Az alapítvány 2012 óta ítéli oda a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést, most a hallgatók ötleteit várják e minősítő rendszer továbbfejlesztésére és a díj népszerűsítésére.

„A nálunk végzettek elismerése, tapasztalatai inspirálók az új diákok számára is” – utalt a korábban sikerre vitt projektekre a DEMOLA facilitátora. Pólya Bernadett felelevenített néhány, korábbi szemeszterekben megvalósított fejlesztést: a diákok egy ételcsomagolásra- és szállításra egyaránt alkalmas megoldást hoztak létre. Kifejlesztettek egy olyan mobiltelefon-applikációt is, amellyel az almaszedési szezonban alkalmazott idénymunkások betanítása könnyen, extra ráfordítás nélkül végezhető el. További példa egy távirányítású haletető hajó, megint egy másik az az automata kapás-jelzőrendszer, amelynek a szabadalmaztatását már elindították a feltaláló diákok. Pólya Bernadett hasonló sikerekben bízik a tavaszi szemeszterre meghirdetett programok esetében is.

A DEMOLA Budapest az innovációs projektprogramja mellett inkubációt is biztosít fiatal, új vállalkozásoknak. Innen indult többek között a „Mistory” interaktív, történet alapú városfelfedező alkalmazás, amely a játékosokat logikai és nyomkereső feladatokkal tarkított történeteken keresztül kalauzolja végig a városon, a felfedezés örömét hozva és szellemi kihívásként. A projektben résztvevő fiatalok 2015-ben a Microsoft Imagine Cup innovációs verseny közönségdíját nyerték az Egyesült Államokban. Később saját vállalkozást alapították, ma már 8 munkatárssal (közülük hatan korábbi vagy jelenlegi BME-s hallgatók) dolgoznak együtt. A Mistory alkalmazásuk fejlesztése mellett IT-ügynökségként is működnek. Idejük egy részét ma is a DEMOLA csarnokában töltik, és segítik az újonnan induló start-upokat.

Két évvel ezelőtt szintén a DEMOLA Budapestben tette meg az első lépéseket a „Sybrillo” csapat, amely egy vízálló, távoli eléréssel is indítható, 3 tengelyen rögzített, akár bukósisakra is szerelhető és ún. „timelapse” funkcióra képes Go Pro kamera-stabilizátort fejlesztett ki. A termék célközönségét elsősorban a filmkészítő vállalatok, extrém sportolók és fotósok alkotják. A társaság 150 ezer dollár támogatást nyert az innovációkat felkaroló amerikai „Kickstarter” közösségi finanszírozási platformon, és további körülbelül 40 ezer dollár értékben kaptak előrendelést a rövidesen piacra kerülő termékre, amelynek a szériagyártását néhány héten belül kezdik Magyarországon. A hallgatói fejlesztésnek indult projekt mára 4 fős céggé alakult, székhelye a DEMOLA műegyetemi „V1” épületben található csarnoka maradt.

TZS - TJ

Fotó: Takács Ildikó