„Igyekszünk elvetni a ’fizika magját’, hogy szárba szökkenjen a pályaválasztáskor”

Több száz érdeklődő iskolás töltötte meg „A fizika mindenkié 3.0” program műegyetemi helyszíneit.

„Örömmel nyugtázhatjuk, hogy e rendezvénysorozat nyomán a fizika nemcsak mindenkié lett, hanem az országban mindenhol meg is találhatjuk” – utalt a rendezvény helyszíneinek bővülésére Pipek János, a BME Természettudományi Kar dékánja „A fizika mindenkié 3.0” program megnyitóbeszédében. „Fizikusokra mindenhol szükség van, hiszen a fizika átszövi életünk minden részét a mobiltelefonokon keresztül a LED fényforráson át az atomreaktorig. De olyan területeken is felbukkan– ilyen például a gazdasági élet, vagy az internet belső törvényszerűségeinek ismerete – ahol az átlagemberek nem is gondolnak rá” – folytatta a dékán, ösztönözve fiatal hallgatóságát, hogy később, pályaválasztásuk idején bártan döntsenek a fizikusi vagy a mérnöki szakma mellett.

„Két olyan emberi tevékenység van a világban, amely biztonságérzetünket növelni képes: a tudomány és a művészet” – szólította meg a közönséget Patkós András akadémikus, a z ELTE professor emeritusa, a rendezvénysorozatot útjára indító Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke. „A művészet a világ empátiával történő megismerésével segíti, hogy jól érezzük magunkat benne. A tudomány – különösen a fizika – szintén ilyen: törvényei nem változnak, csak tökéletesednek és egymásra épülnek évezredek óta. Annak tudata, hogy a világegyetem egészét több milliárd éve megszervező erők egységesek, szintén a biztonságérzetünket erősíti” – hangsúlyozta a kutató.

Idén a BME Kampusza adott otthont a tudományt népszerűsítő és egyúttal szórakoztató programsorozat megnyitójának valamint a programok nagy részének.  Látványos kísérletek és előadások várták a több száz érdeklődőt a K épület aulájában, az AudMax teremben, valamint a könyvtár előtti téren. Piláth Károly, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának tanára az infrahangról és UV fényről, Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az atomenergia szükségességéről, Csabai István, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének munkatársa a táguló Világegyetemről tartott előadást.

Härtlein Károly ezúttal is kísérletekkel várta a diákokat, de az érdeklődők megismerhették a Fizibuszt, valamint egy másik jármű, a Sokszínű Fizika Busz bemutatóit is. A szervezők becslése szerint mintegy félezer vendég volt kíváncsi az előadásokra, kísérletekre a különféle korcsoportokból, ami lényegesen több a korábbi évek látogatóinak számától.

„Az óriási szappanbuborék és a pillepalack felrobbantása tetszett a legjobban” – mesélte a bme.hu-nak Hidvégi Fanni, aki a törökbálinti Zimándy Ignác Általános Iskola ötödikes tanulója. „Érdekes volt a hordós kísérlet és a folyékony nitrogénnel készült fagyi is” – tette hozzá barátnője, a hetedikes Kovács Dóra, aki a Budafoki Hermann Ottó Általános Iskolából érkezett. A két lány szerint tartalmas időt töltöttek a rendezvényen és sokat fognak otthon erről mesélni.

„Sokan jelentkeztek igazán érdekes és kreatív előadásokkal, kísérletekkel. Minden évben fejlődünk, egyre több helyszínünk van”– mesélte a bme.hu-nak Fábián Margit, az MTA Energetikai Intézet munkatársa, aki BME Nukleáris Technikai Intézet keretében tart előadásokat, és PhD témavezető is itt. „Késő, ha csak mi, oktatókként érzékeljük azt, hogy hiányos ismerettel vagy nem kellő motivációval rendelkezik egy diák” – vallja a kutató. „Az olyan programokkal, mint a Gyerekegyetem vagy A fizika mindenkié, az a célunk, hogy a diákok még a pályaválasztás előtt, érdekes kísérleteken keresztül szerezzenek tapasztalatot a fizika szépségeiről. Igyekszünk elvetni a ’fizika magját’ hogy akkorra szökkenjen szárba, amikor a diákok pályát választanak.”

„Fontosnak tartjuk, hogy az olyan kevéssé ismert iparágakat, mint a közvilágítás szélesebb körben, a fiatalokat is bevonva tegyük szerethetővé a hétköznapi emberek számára is” – hangsúlyozta Cseresznyák Miklós, a magyar közvilágítási üzletág egyik meghatározó vállalata, a TUNGSRAM-Schréder Zrt. vezérigazgatója a „Több mint világítás” című, a közvilágításról, a szobrok, a parkok és terek díszítő megvilágításáról szóló nyílt fotópályázatának díjátadó ünnepségén.

A vezérigazgató rámutatott, a népszerűsítéshez kitűnő alkalomként kínálkozott az Eötvös Loránd Fizikai Társulat három évvel ezelőtti felkérése az akkor induló „A fizika mindenkié” program támogatására. Azóta minden évben közösen dolgoznak ki egy fénnyel, fényméréssel kapcsolatos kísérletet, amelynek eszközigényét a cég biztosítja a jelentkező középiskolák számára.

Az idén márciusban először meghirdetett „Több mint világítás” fotópályázatra közel 140 pályázótól több mint 800 fénykép érkezett. Első helyen Bojtor Bálint alkotása, a Szabadsághídról készült „Szabad piknik” című alkotás végzett, második helyezést ért el a jászberényi Harangozó Márton „Árad a Tisza” című műve, harmadik helyen pedig Tóth Tamás „Együttállás” című alkotása végzett. A vállalat Facebook oldalán lehetőség nyílt a fotók értékelésére is. A díjazottak pénzdíjat és emlékplakettet vettek át a vezérigazgatótól.

HA - TJ

Fotó: Philip János, Takács Ildikó