Ausztrália neves egyetemein fognak dolgozni a PANTHER-projekt BME-s ösztöndíjasai

Első alkalommal kutathatnak a csereprogram révén PhD hallgatók és posztdoktorok a déli féltekén.

A PANTHER (Pacific Atlantic Network for Technical Higher Education and Research) csereprogram keretében a Műegyetem PhD-hallgatói, posztdoktorai, valamint kutatói számára nyílik lehetőség, hogy bekapcsolódjanak a nemzetközi tudományos vérkeringésbe. A programban – melynek első tapasztalatairól honlapunk is beszámolt – Ausztrália, Új-Zéland és az Európai Unió összesen nyolc egyeteme vesz részt. A cél hosszú távú partnerség megalapozása, melynek eredményeképpen nemcsak az európai partnerek utazhatnak oda, hanem az ausztrál és az új-zélandi intézmények oktatói, kutatói, diákjai is ide jöhetnek.

A kifejezetten műszaki területen kutatók, oktatók és diákok számára kezdeményezett program kiváló lehetőséget nyújt más egyetemek kutatási és oktatási struktúrájának megismerésére.

A januárban beadott pályázatuk eredményeképpen első alkalommal nyerték el a támogatást fiatal – PhD-hallgató, vagy posztdoktor – kutatók a BME-ről. A brisbane-i Griffith Egyetemre ösztöndíjat nyertek: Nagy Balázs (Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, posztdoktori ösztöndíjas, 10 hónap); Péter Gábor (Villamosmérnöki és Informatikai kar, PhD hallgató, 6 hónap); Sándor Balázs (Építőmérnöki Kar, PhD hallgató, 10 hónap); Szemenyei Márton (Villamosmérnöki és Informatikai Kar, PhD hallgató, 6 hónap). Az Új-zélandi Aucklandi Műszaki Egyetemre Berke Dávid (Villamosmérnöki és Informatikai Kar, PhD hallgató, 6 hónap) kapott ösztöndíjat.

A PANTHER-projekt rendkívüli felhívást jelentett meg kizárólag PhD- hallgatók számára, melyre a jelentkezési határidő június 30.