Műegyetemi sportsikerek napjai

Egyéniben és csapatban is számos dobogós helyezést értek el az utóbbi hetek sportversenyein a BME hallgatói.

Ötödik alkalommal rendezte meg a Dunai Regatta elnevezésű evezős versenyt és sportfesztivált az Antall József Tudásközpont. A rendezvényen 477 sárkányhajós és 72 evezős éppen háromszor annyi intézményt képviselt, mint az első alkalommal: 18 magyar és 2 külföldi egyetem versenyzői álltak rajthoz. A látogatói létszám is növekedett a korábbi évekhez képest: körülbelül 28 ezer néző szurkolt a résztvevőknek a Lánchídtól, illetve a Parlamenttől egészen a Műegyetem rakpartig tartó Duna-szakaszon. Az evezősök 2000 métert, míg a sárkányhajósok 3000 métert teljesítettek a megmérettetésen.

Az amatőr sárkányhajó-futamokon harmadik helyezést ért el a BME csapata, míg az evezősöknél negyediknek futott be a műegyetemi hajó.


Tarolt a műegyetemi vívócsapat a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB) debreceni döntőjében. A megmérettetésre tizennégy felsőoktatási intézmény közel 200 hallgatója nevezett. A kétnapos verseny tizennégy fém páston és találatjelző gépekkel zajlott. 594 ponttal a BME fölényesen nyerte az összesített vívó rangsort az ELTE előtt, amely végül 322 pontot szerzett a tornán.

A párbajtőrben a férfiaknál aranyérmet szerzett a BME első számú csapata (Faludi Péter, Kovács Miklós Márton, Málics Marcell, Szabó Bence András), míg a női csapat (Bólya Barbara, Csomós Flóra, Gajdán Zsófia, Szabó Edina) a dobogó második fokára állhatott.

Férfi kard egyéniben bronzérmet szerzett Bancsics Máté, míg női egyéniben harmadik helyezett lett Záhonyi Petra. Kard csapatversenyben a női kardcsapat (Balogh Réka, Pénzes Borbála, Sétáló Mirella, Záhonyi Petra) megnyerte a versenyt, a BME férfi csapata pedig (Bancsics Máté, Hepke Alajos Miklós, Pálovics Bálint, Piller Gergely) másodikként zárta a megmérettetést.

A nők tőr csapatversenyében is a műegyetemi lánycsapat (Balogh Réka, Bólya Barbara, Kálmán Eszter Éva, Szabó Edina) kapta a legfényesebb érmet, és a férfiaknál bronzérmes lett a BME gárdája (Gróf Attila, Málics Marcell, Mósa Péter, Szabó Bence András).

Az Universitas váltón szintén a BME fiataljai győzedelmeskedtek, a csapat tagjai voltak: Angler Marcell, Csomós Flóra, Kálmán Eszter Éva, Mósa Péter, Szabó Bence András és Záhonyi Petra.


Erős mezőny gyűlt össze a MEFOB sakk bajnokságon: 5 hölgy és 19 férfi versenyző mérkőzött meg. A torna 7 fordulós volt, a játékosok 15-15 perc gondolkodási időt kaptak. A BME csapata (Jacsó Ádám, Egyed Gábor, Straubinger Dániel) bronzérmet szerzett a nap végén.

13 hazai intézmény hallgatói szálltak ringbe a MEFOB squash bajnokságon, amelyen az amatőr férfiak kategóriájában aranyérmet nyert Michaleczky Máté, míg a nők között 2. helyezett lett Sívó Dóra. A műegyetemi csapat végül az 5. helyen végzett.

Férfi hallgatóink remekeltek a MEFOB tollaslabda bajnokságon, amelyen 8 egyetem 27 hallgatója indult. Férfi egyéniben 3. lett Kálfalvy Dániel, az amatőr egyéni férfi számot pedig Staudt Balázs nyerte meg.


Többszörös jubileumot ünnepelt idén a súlyemelő sportág: 120 éves a MAFC (Műegyetemi Atlétika és Football Club), 110 éves a MEFS (Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség), 65 éves a MAFC Súlyemelő Szakosztálya, e mellett 50. a sorszáma a bajnokságnak is. A megmérettetés fővédnökei Józsa János, a BME rektora, Barta-Eke Gyula, a BME kancellárja és Kiss Ádám professzor, a MEFS elnöke voltak. A legtöbb versenyző a Műegyetemről érkezett, a csapatversenyeket a férfiaknál a BME nyerte, míg a műegyetemi női gárda a bronzérmet szerezte meg.

A BME hallgatóinak helyezései a 2016-2017. tanévi súlyemelő MEFOB teljes eredménylistáján:

Súlycsoport

Helyezés

Név

Egyetem

Eredmény

56

2

Bárdos Péter

BME

105

69

5

Szalay Ádám

BME

120

77

6

Tamás Bence

BME

108

94

2

P. Nagy Bálint

BME

120

105

2

Jakab Gergely

BME

251

105

3

Németh Károly

BME

171

105

2

Szűcs Endre

BME

225

69

3

Fehér Barbara

BME

95

90

1

Juhász Anna Csilla

BME

140

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tanévenként meghirdeti a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságokat (MEFOB) azzal a céllal, hogy gazdára találjanak az egyetemi sportversenyek bajnoki címei, a hallgatók körében népszerűsítsék a meghirdetett sportágakat, illetve elősegítsék a sportolók kiválasztását a FISU (Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség) és az EUSA (Európai Egyetemi Sportszövetség) versenyekre (Universiade, egyetemi világbajnokságok és Európa-bajnokságok).

A bajnokságokat felsőoktatási intézmények, kisebb számban sportegyesületek ren­dezik pályázat alapján, együttműködve az  illetékes országos és helyi sportági szakszövetségekkel. A pályázatokat a MEFS bírálja el és koordinálja. A versenyeken azok a sportolók vehetnek részt, akik a verseny időpontjában valamely felsőoktatási intézmény hallgatói.

TZS-TJ

Fotók: Philip János, MEFS, Dunai regatta