„Mindannyiuk szívében máig helye van a Műegyetemnek”

Közel 1300 egykori hallgató, köztük a BME korábbi rektora, egykori dékánok, számos professzor emeritus és közéleti szereplők vették át jubileumi díszoklevelüket.

2 platina, 6 rubin, 69 vas, 299 gyémánt, 863 arany – közel 1300 egykori hallgató jelent meg az egy héten át tartó ünnepségsorozaton a Műegyetemen, amelynek keretében karonként adták át részükre a 75, 70, 65, 60 vagy 50 évvel ezelőtt szerzett okleveleik díszes másolatait. Az Alma Mater ezzel is elismeri értékes mérnöki teljesítményüket, tevékeny, alkotó munkájukat, amellyel hozzájárultak az egyes karok és az egyetem sikeréhez, nemzetközi elismertségéhez is – olvasható a jubileumi diplomások tiszteletére kiadott évkönyvben.

„Életútjaik bizonyítják, hogy az itt kapott diploma érték, sikereik, eredményeik pedig többek között az Önök által szerte az országban kiépített energetikai rendszerek vagy távközlési berendezések” – sorolta ünnepi beszédében Jakab László. A VIK dékánja nyomatékosította: a BME ma is tisztában van a tradíciókból eredő felelősségével.

„Az élet számos területén, legyen az a vegyipar, a gyógyszeripar, a könnyűipar vagy éppen az élelmiszergyártás, számtalan eredmény mutatja jubileumi diplomázóink szakértelmét” – jelentette ki Faigl Ferenc. A VBK vezetője ünnepi beszédében elmondta: arra törekedtek és törekszenek, hogy „a változások az értékek megtartását és továbbfejlesztését, legjobb hagyományaink megőrzését szolgálják.”

„Önök egyedi értékeket alkottak, amelyek ma is meghatároznak, körülvesznek minket, ezekkel mindig sajátos, egyéni válaszokat adtak a kor kihívásaira” – köszöntötte az egykori hallgatókat Molnár Csaba. Az ÉPK dékánja szerint a kar célja továbbra is a „szabad szellem és a progresszivitás megtartása”, ami fennállása óta jellemzi.

235 év alatt közel 23 ezer mérnöki diplomát adott ki az ÉMK, amelynek most jubiláló hallgatói „a lehető legjobban kihasználták az Alma Mater adta alapokat, kimagasló eredményeket értek el” – méltatta az egybegyűlteket Dunai László.

Az ÉMK dékánja és az ünnepségen szintén megjelent Józsa János vízépítő mérnök, az egyetem rektora is megerősítette, hogy számos egyetemi tanítómester, kolléga és „atyai jóbarát” ül közöttük.

„Önök a gépészmérnöki hivatás iránti elkötelezettségükkel öregbítették a kar hazai és nemzetközi hírnevét” – jelentette ki Czigány Tibor. A GPK dékánja megemlékezett az első műegyetemi gépészmérnöki oklevélről is, amelyet pontosan 140 évvel ezelőtt  adott ki az intézmény. 

Az egyetem egykori vezetői, illetve oktatói közül összesen közel 70-en vették át díszoklevelüket, köztük egy korábbi rektor, rektorhelyettesek, dékánok és 13 professzor emeritus: az ÉPK-ról Peredy József és Vámossy Ferenc; a VIK-ről Olaszy Gábor és Pap László korábbi stratégiai rektorhelyettes (2001-2004), illetve dékán (1994-2001); az ÉMK-ról Bíró Péter korábbi rektor (1994-1997), valamint Farkas József és Gáspár Zsolt; a GPK-ról Lévai Zoltán korábbi rektorhelyettes (1963-1967) és a KJK korábbi dékánja (1979-1985), Vajna Zoltán és Penninger Antal korábbi gépészdékánok (1991-1994, illetve 2001-2008 között), valamint Garbai László és Kolonits Ferenc (utóbbi a KJK oktatója); a VBK-ról pedig Nagy József (fotóinkon az egyetem korábbi vezető tisztségviselői láthatók – szerk.).

Pap László átveszi aranydiplomáját

Lévai Zoltán átveszi vasdiplomáját

Vajna Zoltán átveszi vasdiplomáját

Penninger Antal átveszi aranydiplomáját

Az egyetem korábbi vezetői közül Bíró Péter építőmérnököt, aki az 1994/95 – 1996/97-es tanévekben volt a BME rektora, hét évtized köti a Műegyetemhez: 65 éve kezdett az intézményben dolgozni tanársegédként, előtte pedig hallgatóként töltött el itt négy évet (akkor még nyolc féléves volt az egyetemi képzés, amely az 1950-es évek közepén növekedett kilencre, majd tízre – szerk.). Fia szintén az ÉMK-n, lánya az ÉPK-n végzett, unokája pedig a VBK doktorandusza volt. „80 évesen abbahagytam az előadások tartását, de még mindig nagy élmény ide visszatérni, igaz, már csak a nagyobb egyetemi ünnepségek alkalmával teszem” – nyilatkozta a bme.hu-nak vasdiplomája átvételét követően a 87 éves Bíró Péter, aki máig figyelemmel kíséri az egyetemen történteket.

Bíró Péter átveszi vasdiplomáját

A legidősebb jubileumi (platina) diplomásaink ebben az évben a gépész- és az építészmérnökök között voltak.

Zachemski Ferenc 1918-ban született, gépészmérnöki oklevelét 75 éve, 1942-ben szerezte meg. A jövőre 100 éves egykori hallgató végzése után a MAORT Üzemek kőolajbányászati vállalat alkalmazásában kezdte pályafutását. Forradalmi tevékenysége miatt 1957-ben elítélték, 1958-ban helyezték szabadlábra. 1959-ben a VEGYTERV Kőolajipari Főosztályán helyezkedett el, mint tervezőmérnök, majd az OLAJTERV megalakulása után ott dolgozott megbízott főosztályvezetőként. 1965-ben az ÁFOR Műszaki és Tervezési Főosztályának lett a vezetője, majd a Kőolajvezeték Vállalatnál volt műszaki-gazdasági tanácsadó. Ezt követően a PETROLBER-nél, majd 1975-től az OLAJTERV-ben dolgozott. 1979-ben vonult nyugállományba. Több jelentős újítása volt, így az olajtávvezetéki szivattyúállomások villamosítása vagy földbe fektetett csőtávvezetékek katódos korrózióvédelmének kialakítása. Évekig működött közre az OMFB több munkabizottságában és az MTA Korróziós Főbizottsága talajkorróziós albizottságában. A miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen három évig volt megbízott előadó. 35 publikációja jelent meg különböző szaklapokban és szakkönyvekben. Munkássága elismeréseképpen megkapta a Munka Érdemrend ezüst fokozatát, a Bányászati ezüst érdemérmet és az 1956 Emlékérmet.

1919-ben született Zoltán László, aki most platina építészmérnöki oklevelet kapott. Az idén 98 esztendős szakember kezdő építészként a romos budapesti háztetők helyreállítását tervezte, majd a LAKÓTERV-hez került (Komló, Várpalota, Zalaegerszeg, Dunaújváros, Salgótarján), később a Minisztertanács építésügyi előadójaként, majd tervező vállalati irodavezetőként, illetve igazgatóként végezte munkáját. Tagja volt az ENSZ-EGB Lakás Bizottságnak (Genf, New-York). A brüsszeli Világkiállítás magyar pavilonjának építésénél műszaki ellenőri munkát végzett. Több éven át minisztériumi szakértőként dolgozott Algírban, ahol meghívott főiskolai előadóként is kamatoztatta tudását. Szintén volt műszaki tanácsadó az Energiagazdálkodási Intézetben (EGI), ahol a termálvizek hasznosításával foglalkozott. Egyike a Magyar Építőművészek Szövetsége alapító tagjainak. Több könyve megjelent, színes bőrintarziáival, rajzaival, akvarelljeivel, számítógépes rajzaival, lécszobraival pedig sikeres kiállítása volt a fővárosi HAP galériában és Sopronban. Zoltán László újabb munkáit is szeretné majd bemutatni.

Számos közismert személyiség is idén kapott jubileumi műegyetemi diplomát. Így Rubik Ernő Kossuth- és Prima Primissima díjas, aranyoklevélre jogosult építészmérnök, a Nemzet Művésze, az Egyetem díszdoktora. Szintén 50 éve végzett építészmérnökként Baráth Etele későbbi államtitkár, miniszter, országgyűlési képviselő, majd sportvezető. Mécs Imre villamosmérnök, egykori 1956-os elítélt, majd országgyűlési képviselő pedig gyémántdiplomáját vette át a kar ünnepségén.

További érdekesség, hogy idén 24 házaspár, egykori évfolyamtársak vehettek át együtt jubileumi diplomát. Az öt kar ünnepségén részt vevő hölgyek száma egyébként közel 250 fő volt ebben az évben (ez az összes jubiláló kb. egyötöde), legnagyobb számban vegyészmérnökök jelentek meg (több mint 70 fő).

A jubileumi diplomák kiadása évszázados hagyományokra tekint  vissza Műegyetemen. Az első jubiláris oklevelet 1886-ban Pották Lajos mérnök 50 évvel korábbi diplomaszerzésére emlékezve készítették el (az első aranydiplomás mérnök az Egyetemünk első jogelőd intézményének számító Institutum Geometrico-Hydrotechnicumban szerezte meg képzettségét. Az intézmény az akkori tudományegyetemhez tartozva egyetemi végzettséget adott az ott mérnöki tanulmányokat folytatóknak – szerk.).

A jubileumi diplomások névsorát az 1950-es évektől kezdődően az egyetemi évkönyvek közölték. Az ünnepélyes átadásokról készült legkorábbi fotók szintén az 1950-es évek közepén készültek, és meg is találhatók az egyetemi levéltárban, amely erre az alkalomra rövid összeállítást is készített. A diplomaosztó ünnepségekre összeállított és kiosztott, a jubileumi diplomások rövid életrajzait tartalmazó kötetek pedig 1978-tól készülnek el minden évben.

 

A 2017-ben kiadott műegyetemi jubileumi oklevelek adatai:

Kar neve

Platina (75)

Rubin (70)

Vas (65)

Gyémánt (60)

Arany (50)

Emlék-oklevél

Összesen

ÉMK

0

1

21

52

119

0

193

GPK

1

4

19

84

183

0

291

ÉPK

1

0

15

56

105

0

177

VBK

0

1

11

29

105

0

146

VIK

0

0

3

78

351

1

433

Összesen

2

6

69

299

863

1

1240

A KJK őszi diplomaosztó ünnepségén adja át jubileumi okleveleit. A TTK és a GTK – a két legfiatalabb műegyetemi kar – csak néhány évtized múlva adhat majd ki jubileumi diplomákat.

 

A jubileumi diplomaosztón készült képek hamarosan a www.foto.bme.hu oldalon lesznek megtekinthetők.

 

BK-TJ

Fotó: Philip János