Kiváló tanulmányi és sporteredményeket jutalmaztak

Két műegyetemi hallgató is szerepel a „Magyarország jó tanulója − jó sportolója” idei díjazottjai között.

„Kitartás kell a tanulmányi és a sportolói eredményességhez” – köszöntötte a díjazottakat Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára a díjátadó ünnepségen. A fiatalokhoz intézett beszédében kiemelte, hogy „a sport és a tanulás kettőssége sikerrel készít fel a nagybetűs életre”. Az államtitkár fontosnak minősítette a sporteredmények megbecsülését, és azt, hogy Magyarország sportoló nemzetté váljon, azaz, minél több ember kapjon lehetőséget és legyen részese a sport nyújtotta élményeknek. „A magyar sporttörténelem eredményei nem csupán dicsőséget jelentenek, hanem olyan tradíciót is, amely kötelez bennünket arra, hogy a hétköznapokban is terjesszük az egészséges, sportos életmódot” – fogalmazott.

Idén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két hallgatója is elnyerte a „Magyarország jó tanulója − jó sportolója 2016” címet. Büki Dávidot, a BME Építészmérnöki Kar biatlonban jeleskedő hallgatóját, és Kalocsai Verát, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar curlinget játszó diákját tüntették ki.

Néhány héttel ezelőtt mindketten átvették a BME „Jó tanuló, jó sportoló” ösztöndíjat is, azon az ünnepélyes eseményen Kalocsai Vera a hallgatók nevében köszöntötte az egyetemi vezetést.

Magyarország jó tanulója − jó sportolója

Idén közel 400 diák érdemelte ki a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” elismerést. Azokat a tanulókat és hallgatókat tüntették ki, akik a 2015/2016. tanévben eredményes tanulmányi munkájuk mellett kimagasló sportteljesítményt nyújtottak.

A pályázati felhívás célja, hogy ösztönözze a fiatalokat az eredményes tanulásra és sportolásra, a szellemi és a fizikai képességek folyamatos fejlesztésére, a fizikai aktivitásra, valamint a rendszeres és egészségfejlesztő testmozgásra. A felhívás céljai között szerepel, hogy könnyebben felismerhetőkké váljanak a tehetségek, illetve hogy a kezdeményezés segítse az utánpótlás-nevelést, és e díjjal népszerűsíthető az egészséges életmód, a becsületes játék és a fair-play.

Az elismerésre három kategóriában lehet pályázni: az 1. kategóriában a köznevelési intézmények 5-8. osztályos tanulói legalább 4,8-as év végi tanulmányi eredménnyel, a 2. kategóriában köznevelési intézmények nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő 9-13. évfolyamos diákjai legalább 4,7-es év végi tanulmányi átlaggal, míg a 3. kategóriában a felsőoktatási intézmények teljes idejű képzéseiben részt vevő (nappali tagozatos) hallgatók az I. és a II. félévben egyaránt legalább 4-es tanulmányi átlagot elért eredménnyel pályázhatnak.

TZS - TJ

Fotó forrása: kormany.hu