Fiatal hazai zenei tehetségeket támogató elismerést alapítottak

Benkó Sándor Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas zenész, a BME aranydiplomás villamosmérnöke és egykori oktatója emlékére hoztak létre nívós zenei díjat.

„Eltökélt szándékom, hogy a fiatalok megismerjék a jazz közvetítette derűlátó életérzést” – vallotta Benkó Sándor a bme.hu-nak adott utolsó interjújában 2014 májusában. „Ez a műfaj a születése pillanatától arra épül, hogy érzelmeket adjon át. Ami megszólal, az soha nem pesszimista, itt még az elmúlás is optimista” – fejtette ki az előadóművész.

Ugyanitt a dixie muzsikáról is beszélt: „ez a zene viszonylag hamar hat az emberekre és jó érzéseket hoz nekik. Koncertől-koncertre átélem, hogy a közönség és a zenész együtt alkot. Nézem az emberek szemét, amikor megjönnek: zavaros, bánatos, ideges. Mintegy tíz perc alatt feloldódnak, húsz perc után velem vannak, együtt megyünk. A végére a közönség és a zenész együtt teremt valamit, ami jó mindenkinek”. Benkó Sándor eltökélt szándéka volt, hogy átadja a fiataloknak ezt az optimista életérzést.

A világhírű művész számos ifjú zenészt karolt fel és indított el a zenei pályán. E szellemiséget kívánja folytatni a művész családja által alapított Benkó Sándor Művészeti Alapítvány a most létrehozott elismeréssel. A civil szervezet kuratóriuma 2017-ben hozta létre a Benkó-díjat, amelyre a jazz/dixieland, a klasszikus és a könnyűzene kategóriáiban pályázhatnak a hazai, 18 és 30 év közötti, kiemelkedően tehetséges, ám széles körben még nem ismert zenészek. A díj anyagi támogatás, mentorálás nyújt, és fellépési lehetőséget is szerveznek a kitüntetetteknek. A tehetség és a teljesítmény mellett figyelembe veszik a pályázó esetleges hátrányos helyzetét is. A díjkuratórium tagjai: Benkő László billentyűs-zeneszerző (Omega), Bogányi Gergely zongoraművész, Halász Judit előadóművész, Kelemen Barnabás hegedűművész, Medveczky Ádám karmester, Miklósa Erika operaénekes és Szakcsi Lakatos Béla jazz-zongorista-zeneszerző.

Az alapítvány célja továbbá, hogy tevékenységével őrizze és ápolja Benkó Sándor zenei és tárgyi hagyatékát, amelynek elemei a magyar zenei élet elmúlt 60 évének is fontos emlékei. A család képviselőin kívül az alapítvány kuratóriumának tagjai Józsa János rektor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora,  Batta András Széchenyi- és Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora valamint Habsburg György, aki a művészhez fűződő szoros személyes kapcsolatára tekintettel vállalta a kurátori tisztséget.

A fotó a 2017. évi ünnepi szenátusi ülésen készült

A Benkó-díjra a pályázatokat 2017. június 8-tól lehet benyújtani. A pályázati felhívás az alapítvány honlapján olvasható.

TZS - TJ

Fotó: Philip János