Az 5. generációs mobil technológia mérföldkő lehet az ország gazdasági- és ipari fejlesztésében

Mintegy félszáz kormányzati, iparági és tudományos szereplővel fűzte szorosabbra kapcsolatait a Műegyetem az 5G Koalícióban. A BME két kara is az alapítók között található.

A digitális átalakulás következő fázisa az 5G mobilfejlesztéseket fogja eredményezni, amelyben a hálózat a használat jellegének megfelelő sávszélességű internetkapcsolatot biztosít majd minden egyes eszköznek.

Magyarország is aktív szereplőjévé válhat a mélyreható változásoknak, ha kezdeményező szerepet játszik az 5G mobilfejlesztésekben. E cél érdekében alakult a technológiával kapcsolatos hazai fejlesztéseket koordináló „5G Koalíció” a kutatói szféra, a kormányzat, valamint az ipar szereplőinek részvételével. Az alapítók között szerepel a BME Villamosmérnöki és Informatikai-, valamint Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara is. A Magyarság Házában tartott ünnepélyes aláírási ceremónián a Műegyetemet Józsa János rektor képviselte.

A még csak kísérleti környezetben tesztelt 5G mobil-adatátviteli technológiával kapcsolatos fejlesztések óriási lehetőségeket rejtenek Magyarország számára. Az új technológia átalakítja a gazdasági ágazatokat az ipartól a mezőgazdaságon át az egészségügyig, és meghatározó szerephez jut az autonóm és összekapcsolt járművek biztonságos közlekedésében is.

Az 5G fejlesztésekben vállalt kezdeményezéssel és annak regionális szintűvé történő kiszélesítésével Magyarország aktív részesévé válhat az Európa jövőjét meghatározó újraiparosításnak, valamint az ipar mélyreható digitális átalakulását eredményező változásoknak is.

Magyarország a digitális innovációk élvonalában jár, a világ harmadik legjobb 4G mobilhálózatával rendelkezik, így a mobiltávközlésben megszerzett pozíciókat versenyelőnyre válthatja az 5G mobilfejlesztések terén vállalt kezdeményező szereppel.

Alapító tagok

Digitális Jólét Programja összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos; a vezető nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért, továbbá az ELI Science Park projekt oktatási, kutatási és gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakításáért felelős kormánybiztos; Amerikai Kereskedelmi Kamara; Antenna Hungária Zrt.; Autóipari Próbapálya Zala Kft.; Belügyminisztérium; Budapesti Corvinus Egyetem; Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar; Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar; Eötvös Loránd Tudományegyetem; Ericsson Magyarország; Hírközlési Érdekegyeztető Tanács; Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE); Huawei Technologies Hungary; IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.; Infotér;  Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége; Invitech Megoldások Zrt.; Külgazdasági és Külügyminisztérium; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség; Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE); Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ); Magyar Kereskedelmi és Iparkamara; Magyar Telekom Nyrt.; Magyar Tudományos Akadémia; Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara (MFKI); Microsoft Magyarország Kft.; MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA SZTAKI); MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt.; Nemzetgazdasági Minisztérium; Nemzeti Agrárgazdasági Kamara; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért Felelős Államtitkárság; Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács; Nemzeti Közszolgálati Egyetem; Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság; NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; Nokia Solutions and Networks Kft.; Széchenyi István Egyetem; Szegedi Tudományegyetem; Telenor Magyarország Zrt.; T-Systems Magyarország Zrt.; UPC Magyarország Telekommunikációs Korlátolt Felelősségű Társaság; Vodafone Magyarország Zrt.; Zala Megyei Kormányhivatal; Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

Az aláírási ceremóniával egybekötött szimpóziumon Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja hangsúlyozta, hogy az 5G technológia által kínált adatátviteli sebesség és a lényegében késleltetésmentes kapcsolat nem pusztán mennyiségi ugrás. Kiemelte, hogy a 4G-nél lényegesen jobb műszaki paramétereknek köszönhetően az 5G alkalmazások köre rendkívül széles, többek között az okos otthonokban és városokban, az orvosi alkalmazásokban, a digitális felsőoktatásban, az intelligens közlekedési rendszerekben és a bankszektorban lehet ilyen mobiladat-átviteli technológiát hasznosítani.

Varga István, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának dékánja szerint a közlekedés okozta környezeti terhelés mérséklését ki lehet kényszeríteni nem műszaki eszközökkel is – például a forgalom korlátozásával –, de a közlekedési igények valószínűleg növekedni fognak, ezért a közlekedési infrastruktúra lehető legjobb kihasználására képes intelligens rendszerekre lesz szükség. Hozzátette: a közlekedésirányításnál kulcsjelentőségű, hogy a járművek láthatóvá válnak a rendszer számára.

A Magyarországi 5G Koalíció (5GK) célja – többek között – az 5G tesztkörnyezet kialakításának előkészítése, a szabályozási háttér létrehozása, valamint a hazai 5G stratégia kidolgozása.

(az MTI és az MTA híreinek felhasználával)

Fotó forrása: mta.hu