Idén is Kémszámtáborban segítik a gólyák tudásának gyarapítását

A BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium tizenharmadik alkalommal szervezi meg felzárkóztató táborát elsőéves vegyész-, bio- és környezetmérnök hallgatóknak. A felkészítőre augusztus 8-ig lehet jelentkezni.

„A Kémszámtábor nem egy második gólyatábor, elsődleges célja az ismeretszerzés” – hangsúlyozta Papp Soma, a VBK Oláh György doktori iskola másodéves hallgatója, a tábor egyik fő szervezője. „A tavalyi év elején ugyanakkor rekordszámú, közel hetven elsős jelentkezett a BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium tagjai közé, amely annak is köszönhető, hogy sokan a táborban vagy az azon résztvevő barátok, ismerősök révén hallottak a nálunk zajló remek közösségi munkáról” – tette hozzá. A doktorandusz hallgató ma már kicsit bánja, hogy annak idején nem vett részt a táborban, de később megismerte a munkával és kikapcsolódással zajló hét hangulatát és szellemiségét. „Az idei táborban sok olyan segítő fog tevékenykedni, akik tavaly még résztvevők voltak: reméljük, hogy ők hosszú távon is velünk maradnak” – nyomatékosította Papp Soma.

A fő szervezők egyike Kozma József elsős MSc vegyészhallgató, aki néhány éve, frissen felvett gólyaként vett részt az egyetemi órákat előkészítő táborban. József az előrehozott érettségi miatt az egyetem előtt egy évig nem tanulta a tárgyat, így sokat jelentett számára az újbóli gyakorlás.

Az idén tizenharmadik alkalommal megvalósuló Kémszámtábor résztvevői szeptemberben kezdő vegyészkari hallgatók, akik a kémiai számítások (kémszám) órák keretében ismétlik át az egyetemi tanulmányaikat megalapozó kémiai ismereteket. A cél a tudásszint emelése: egy hét alatt 33 tanítási órán vesznek részt. A biomérnök- és a környezetmérnök-hallgatók között ugyanis sokan vannak, akik nem kémiából érettségiztek, ezért az első és a második félévben komoly hátrányba kerülhetnek. A tábor a kémiai számítások mellett lehetőséget biztosít egy másik fontos tárgy, a matematika átismétlésére is. A számítási gyakorlatokat a szakkollégisták tartják, akik pár évvel korábban maguk is tapasztalták a kezdeti nehézségeket, így sokkal jobban átérzik e feladatok jelentőségét

A jelentkezők – közel száz főt várnak a szervezők – nagyon különböző tudással érkeznek, ezért a tábor elején szintfelmérő alapján osztják őket csoportokra. Az egyes csoportok oktatása a kémia elméleti oldalát célozza, így akik jó elméleti tudással jöttek, inkább a számolást gyakorolják. Kémiából nyolc, matematikából öt csoport lesz. A legjobbak pedig a tehetséggondozó csoport tagjai közé kerülnek, hiszen vannak, akik már érettségi után az egyetemi szint fölött képesek teljesíteni.

Az órák után színes szakmai és közösségi programok várnak a résztvevőkre. Mivel a jelentkezők nagy része vidéki, az egyetemet és környékét is megismertetik velük. A szállás és étkezés is egyetemi kollégiumban, illetve menzán történik. A gyakorlati lebonyolítás oroszlánrésze a Szent-Györgyi Albert Szakkollégium mintegy harminc fős lelkes csapatára vár. A Kémszámtábor ezúttal is rengeteg segítséget kapott a kar Dékáni Hivatalától, amelynek képviselői fórumot is tartanak, hogy válaszoljanak az újdonsült egyetemi polgárok kérdéseire. Emellett a hallgatói képviselet is támogatásáról biztosította az egy hétig tartó rendezvényt. „Megtartottuk a tábor tavalyi felépítését, hiszen bevált a rendszer, bár ebben az évben talán egy kicsit több lesz a szabadidő” – ecsetelték a szervezők.

- HA -

Fotó: Takács Ildikó, Kémszámtábor Facebook oldala