Példát mutattak önzetlenségből a műegyetemisták Újbudán

Hetedik alkalommal rendezték meg a BME Önkéntes Napot, amelyen több mint 300 lelkes fiatal dolgozott az egyetem környéke és a kerületi intézmények felújításán.

„Jó érzéssel tölt el bennünket, hogy érdemben tehetünk azért a kerületért, amelyikben egyetemistaként életünk meghatározó éveit töltjük el” – beszéltek a VII. BME Önkéntes Naphoz kapcsolódó érzéseikről a kezdeményezés főszervezői, Berkeszi Balázs, az Építészmérnöki Kar hallgatója, és Gődér Vivien, az Egyetemi Hallgatói Képviselet (EHK) szociális juttatási referense, a rendezvény koordinátora.

„Legyél Angyal te is!” – ezzel a jelmondattal buzdították az érdeklődőket a jótékonysági programra, amelyen végül 328, főként műegyetemi hallgató vett részt, akik a XI. kerületi intézmények megszépítésén dolgoztak egy egész napon át. A program idei helyszínei voltak: az Újbudai Idősek Háza, a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona a Bánk bán utcában, az Őrmezei Általános Iskola, az Alsóhegy utcai Óvoda, a Keveháza utcai Óvoda, a Mogyoróskert Bölcsőde, a Pajkos Óvoda, a Bükköny Óvoda, valamint a BME Campus központi része, amelynek a külső kerítése kapott új színt a műegyetemisták munkája révén.

„Minden évben számos, elsősorban a helyi önkormányzat által fenntartott létesítményt keresünk fel. Az érintett intézmények profilja nem befolyásolja a választásunkat, ám igyekszünk a gyerekek, a fiatalok nevelésével vagy az idősek gondozásával foglalkozó helyszíneket választani” – tudtuk meg a szervezőktől, akik örömmel meséltek arról is, hogy néhány intézménybe már több éve visszatérnek, és a megkeresettek többsége tárt karokkal várja a hallgatókat, akik minden esetben díjmentesen és saját munkaeszközeiket magukkal hozva dolgoznak.

A program nyílt, bárki jelentkezhet rá az egyetemi polgárok közül. A rendezők előzetesen minél több diákhoz próbálták eljuttatni a felhívásukat: több alkalommal osztogattak szórólapokat a Szent Gellért téren és a Goldmann György téren, ugyanakkor pár éve saját facebook oldalt és közösséget építenek, itt teszik közzé az aktuális információkat, beszámolókat és fotókat, emellett a meghirdetésben együttműködnek a kari hallgatói képviseletekkel is.

„A többséget a társaság és a csapatépítés lehetősége motiválja, és az, hogy kiszakadhatnak egy rövid időre a hétköznapok ’sűrűjéből’, és egy jó közösség részeként hasznosan tölthetik el az idejüket. Sokaknak az önkéntesség és a program karitatív jellege is szívmelengető érzést okoz” – jegyezték meg a szervezők az önkéntesek indíttatásáról, akik a segítségükért cserébe egy pólót, valamint a program idejére enni- és innivalót is kaptak.

Az Önkéntes Nap finanszírozását minden évben az Egyetemi Hallgatói Képviselet biztosítja, ugyanakkor vállalati szponzorok is támogatják a rendezvényt munkaeszköz- vagy nyersanyag-felajánlásaikkal (festék, oldószerek stb.). 2017-ben a Poli-Farbe Kft. főtámogatóként több mint 400.000 forint értékű termék adományozásával járult hozzá a kerület megszépítéséhez.

„Az idei akcióban felújított intézmények vezetői hálásak voltak a segítőkész diákoknak. Ez az egyik legmeghatóbb visszacsatolás mindannyiunknak arról, hogy az Önkéntes Nap a hallgatók társadalmi szerepvállalásának egyik legnemesebb formája a néhány éven át otthonuknak számító újbudai kerületben” – összegezte az esemény jelentőségét Berkeszi Balázs és Gődér Vivien.

TZS - GI

Fotó: Takács Ildikó