Elindult a NISZ és a BME 1app fejlesztő versenye

November 15-ig lehet nevezni az alkalmazásötletekkel, amelyek egy okosváros közösségét szólítják meg.

„Mint a mobilalkalmazás-fejlesztéssel foglalkozó szervezet munkatársai, azt tapasztaljuk, hogy a magyar piacra szabott alkalmazásokból még nem készült elegendő számú és minőségű ahhoz, hogy az egyre növekvő igényeket kielégítsék. Mivel a mobilalkalmazás-fejlesztés a hagyományos alkalmazások fejlesztésétől eltérő szemléletet és hozzáállást követel meg a készítőktől, szeretnénk egy új fejlesztő-generációt támogatni céljai elérésében – közölték a NISZ és a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által meghirdetett 1app alkalmazásfejlesztő verseny szervezői a megmérettetés honlapján. Hangsúlyozták: szeretnék elősegíteni magyar mobilalkalmazás-piac élénkítését, az új szereplők felfedezését valamint a jövő fejlesztői és az ipari szereplők közötti párbeszédet a versenyt záró konferencián.

A kiírás szerint a közösséget szolgáló mobilalkalmazás terveit várják a középiskolásoktól, egyetemi hallgatóktól. A fejlesztésnek egy „okosváros” lakóit kell segítenie, legyen az akár egy bejelentő, ügyiratkezelő, szabadidős, vagy közönségszervező alkalmazás. Az app funkciója szabadon választható, de fontos kitétel, hogy az alkalmazással lehetősége nyíljon a felhasználónak aktív polgárrá válnia az elektronikus térben. Így az játékként is működhet, ha ugyanakkor például a digitális szerepvállalásra tanít. A szervezők a verseny során arra kíváncsiak, hogy a jelentkezők az ötletüket hogyan tudják megvalósítani egy mobilalkalmazásban.

A jelentkezési határidő 2017. november 15-e; eddig kell regisztrálni és feltölteni az app elérhetőségét, rövid lírását, valamint a forráskódokat az 1app alkalmazásfejlesztő verseny címen. Indokolt esetben a szervezők eltekintenek a forráskód feltöltésétől, ekkor az a kérés, hogy a versenyző személyesen biztosítson betekintést a forráskódba.

Az első helyezett 500 ezer, a második 300 ezer, a harmadik 150 ezer forint díjazásban részesül.

A verseny alatt leadott mobilalkalmazások a fejlesztő tulajdonában maradnak. A résztvevők jelentkezésükkel elfogadják a verseny szabályzatát, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezők betekintést nyerjenek az alkalmazás forráskódjába, az alkalmazást teszteljék és minősítsék.

A mobilapp fejlesztő versenyen egyénileg, vagy legfeljebb két fős csapatokban lehet nevezni korhatár nélkül, bizonyíthatóan saját fejlesztésű alkalmazással. A versenyre nem küldhető korábban már díjazott applikáció, és olyan sem, amely jogsértő tartalmú, vagy sérthet harmadik felet.

A versenyzőknek személyesen kell az alkalmazásokat ismertetniük a szervezőkkel az eredményhirdetéskor. A zsűri tagjai: Ádám Csongor, a NISZ Zrt. kiemelt fejlesztések ágazati igazgatója, valamint Schulcz Róbert, a BME Mobil Innovációs Központjának igazgatója.

Az értékelési szempontok között szerepel az alkalmazás egyedisége, a felhasználói élmény, a forráskód minősége, az alkalmazás dizájnja, és a mellékelt dokumentáció minősége.

Az eredményhirdetés 2017. november 23-án lesz a NISZ székházában.

További információk az 1app alkalmazásfejlesztő verseny honlapján érhetők el. (Az 1app versenyt 2015-ben és 2016-ban is műegyetemista hallgató nyerte - a szerk.)