Motivált diákokat keres a Jövőt Építők Generációja a Műegyetemen

Előadások, versenyek, tréningek révén fejlesztik a fiatalokat a sikerhez vezető úton.

„A Jövőt Építők Generációja Egyesület célja az ifjúság gondolkodásmódjának megváltoztatása, hogy elhiggyék, képesek megvalósítani álmaikat” – fogalmazta meg a közelmúltban a BME-n is létrejött fiatalok társaságának fő üzenetét Farkas Bence elnök, harmadéves gépészmérnök hallgató. A JÉG céljai megvalósítása érdekében kutatásokat végez a középiskolás korosztály, a felsőoktatásban részt vevő hallgatók, valamint a már elismert emberek körében a siker, a motiváció és a vállalkozás témaköreire fókuszálva. Az utóbbiak gondolkodásmódját összehasonlítva rávilágítanak a fiatal korosztály erősségeire és gyengeségeire.

Az elnök az egyik kutatást ismertetve elmondta: „Több, mint félezer középiskolást és egyetemistát kérdeztünk meg a sikerről. A fiatalok válaszaiból az rajzolódott ki, hogy úgy gondolják, mindenki lehet sikeres, rajtuk kívül. Személyes véleményem, hogy a magyar fiatalok tehetségesek, de sokszor kényelmesek, nem szívesen mozdulnak ki a komfortzónájukból és inkább elméleti mint gyakorlati ismereteik vannak. Nincs magabiztosság, nincs motiváltság a diákokban: ezen próbálunk segíteni” – hangsúlyozta az egyesület vezetője.

A Jövőt Építők Generációja Egyesület azokat a motivált fiatalokat tömöríti, akik küldetésüknek érzik, hogy jobbá tegyék a jövőt. A tizennégy multinacionális vállalat támogatásával 2015-ben alapított szervezet fő célja, hogy megváltoztassa a fiatal generáció gondolkodásmódját és megmutassa: vágyaikat követve személyes boldogságukat is elérhetik.
A JÉG általános- és középiskolás programjai mellett elsősorban a hazai egyetemeken tevékenykedik: a Budapesti Corvinus Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, az Óbudai Egyetem, valamint a Semmelweis Egyetem után a BME-n is megalakult a tagszervezet, amely tréningeket, előadásokat, kurzusokat, vitaesteket szervez tagjaiknak, valamint hallgatótársaiknak, ezzel is elősegítve a sikeres munkaerőpiacra lépés esélyeit.
A JÉG távolabbi célja egy nagyobb nemzetközi közösség kiépítése: ennek első állomásaként Ausztriában és Pakisztánban is létrejöttek egyesületek.

A JÉG egyetemi tagszervezetei az egymással való kapcsolatok ápolását is lényegesnek tartják. Az egyesület a siker és a motiváció témakörét körüljárva karokon átívelő érdeklődésre számot tartó programokat és együttműködést kíván megvalósítani. Tagjai fontosnak tartják, hogy a felsőoktatásban folytatott tanulmányok mellett tovább képezzék magukat és minden érdeklődőt, ezért változatos tematikájú előadásokat, a sikeres állásinterjúra felkészítő foglalkozásokat vagy a csoportmunkát fejlesztő tréningeket szerveznek.

A JÉG az általános iskolások számára egy fejlesztő honlapon keresztül nyújt képzést: itt grafikus feladatsorok, gondolkodtató játékok és rövid oktató videókkal segítjük az ismeretek elsajátítását. A képzésre jelentkező diákok fejlődését később is nyomon követik. A középiskolásokat a nemrég indult ún. JÉG Attasé program segíti: ennek tagjai a képzés során gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek a későbbi alkalmazotti és vállalkozói élethez.

Az egyesület a legtágabb értelemben vett sikerességet állítja példaként mások elé: ilyen lehet a sportban elért eredményesség is. „Az egyik előadónk, Szabó Norbert és társa például átkajakozta az Atlanti óceánt. A baráti beszélgetés közben fogant ötlet megvalósításának kalandjait olyan átéléssel mesélte el, hogy az mindenki számára motiváló lehet, bármely területen tevékenykedik” – emlékezett Bence. „Hasonlóan inspiráló élmény, amikor sikeres start-upok vagy nagy cégek képviselői saját példáikon mutatják be az előttük egykor tornyosult feladatok leküzdését. A Karrierexpón például a Passioners Hungary közreműködésével szerveztünk kerekasztal-beszélgetést, amelyre öt neves céget hívtunk meg, hogy beszéljenek a startupokat segítő akcelerátor programjaikról. A találkozó interaktívra sikeredett, akik ott voltak, azokat nagyon érdekelte a téma és sokat profitálhattak. Ilyen típusú, sok tanulsággal szolgáló előadást, szakmai programot a jövőben is tervezünk.”

Szintén hagyományteremtő céllal rendezték meg a közelmúltban a Chaosstack- versenyt. „Azt vettük észre, hogy kevés a kifejezetten a fejlesztőknek szánt megmérettetés, inkább olyanok vannak, amelyek segítenek eladni magadat vagy az ötletedet a nagyobb cégeknek” – beszélt a vetélkedő születésének körülményeiről Farkas Bence. „A szervezés oroszlánrészét a JÉG műegyetemi alelnöke, Gedai Bence informatikus hallgató vállalta magára. Felkerestünk tizennégy céget, amelyek valós fejlesztői feladatokat adtak a versenyzőknek. A vállalati támogatók révén pedig jelentős pénzdíjat vehetett át a győztes csapat. Én egy feladat kitalálásában és megvalósításában vettem részt, amely a csapatok közötti networking és a versenyzők felfrissülését szolgálta.”

A JÉG BME szervezését Farkas Bence kezdte el tavaly, jelenleg hét-nyolc ember alkotja az állandó stábot, mások pedig idejüktől függően segítik őket a rendezvények szervezésében.
„Remélem, a taglétszámunk emelkedik majd, ezzel együtt pedig nő az ismertségünk is” – bizakodott az elnök. „Most is keressük a munkánk és az előadások propagálásának leghatékonyabb módját. A BME előnye és hátránya is egyben a nagysága: bár a nyolc kar sokrétűséget jelent, ugyanakkor a hallgatókat nehéz egyszerre megszólítani. Ezért a közösségi média használatát, a plakátozást, a szórólapozást próbáljuk erősíteni. Mindenkit várunk, akinek ötletei, elhatározásai vannak, szeretnének kiteljesedni, elmélyíteni tudásukat és erősíteni motivációjukat, nem kizárólag az egyetemi tanulás révén.”

HA - GI

Fotó: Takács Ildikó

Fotók forrása: JÉG Facebook