A jövő internetalapú megoldásairól és a várható trendekről tanácskoztak a BME-n

A Műegyetem főrendezőként adott otthont november 8-9-én a Magyar Jövő Internet Konferencia és Okos Város Kiállításnak, amelyek középpontjában az okos város-fejlesztések álltak.

Az okos város megoldások lesznek meghatározóak a jövőben, azon belül is a mesterséges intelligencia, a kényelmi szolgáltatások és a biztonság területén történt fejlesztések válnak kiemelten fontossá – mondta megnyitó beszédében a jövő internetalapú technológiáinak térhódításával összefüggésben a Magyar Jövő Internet Konferencia és Okos Város Kiállítás helyszínéül szolgáló Műegyetem rektora.

Józsa János beszédét követően a társrendezők – a Hírközlési és Informatikai Egyesület (HTE), a Jövő Internet Nemzeti Technológiai Platform (FI NTP) és a Jövő Internet Kutatáskoordinációs Központ (FIRCC) – nevében Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora köszöntötte a résztvevőket.

„A kormány számít arra, hogy a  BME,  az intézményben működő Smartpolis Tudásközpont koordinálásával, felsőoktatási partnereivel közösen mozgósítja a tudományos élet szereplőit ebben a projektben, összekötve ezzel a városi ökoszisztéma résztvevőit: aktorait, kutatókat, gyártókat, vevőket és fogyasztókat” – hangsúlyozta a kiállítást megnyitó gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy a kormány már eddig is számos intézkedésével (a DJP 2.0, az Ipar 4.0 program, a Modern Városok program) bizonyította: elkötelezett a Smart City programok támogatása iránt. Lepsényi István úgy vélte:„az okos város olyan új fejlődési iránya a civilizációnak, amely alakításában Magyarországnak is fontos szerepe van”.

A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó eseményen bemutatták az okos városok, és a közintézmények infrastruktúrájának, továbbá a minőségi szolgáltatások infokommunikációs rendszereit, egyúttal több szekcióban ismertették a jövő internet alapú megoldásait és a várható trendeket. Az internetes szakma legrangosabb magyarországi seregszemléjére hazai és külföldi vendégek is érkeztek, akik összesen 22 előadást hallhattak a meghívott kormányzati és települési szakemberektől, városvezetőktől valamint egyetemi oktatóktól, és kutatóktól.

A 4. Magyar Jövő Internet Konferencia (MJIK 2017), amelynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök, szakmai szervezője pedig az Okos város – okos közigazgatás NKE - BME kutatóműhely, az elmúlt években tartott rendezvényekhez (MJIK 2014, 2015 és 2016) hasonlóan a jövő internetének hazai szakmai fóruma, amely a világhálót jellemző trendekről, a feltáruló lehetőségekről és az okos közlekedés, az okos közszolgáltatások, az okos egészségügy és az okos otthon területén elért eredményekről nyújt átfogó képet, minden évben célkeresztjébe helyezve a kibontakozó internet ökoszisztéma meghatározó elemét, a Smart City/Okos Város-terveket (A BME-hez kapcsolódó Smart City projektről a bme.hu beszámolt korábban – szerk.).

Az idei rendezvény öt téma köré szerveződött:

  • Okos város a célkeresztben,
  • Jövő internet trendek, kutatási eredmények,
  • Jövő internet megoldások, alkalmazások,
  • Okos város "best practices"
  • Okos város mint az innováció motorja

A BME képviseletében szekcióelnökként vett részt a szakmai fórumon Jakab László dékán (VIK), valamint Sallai Gyula professzor emeritus (VIK), Kovács Kálmán igazgató (VIK EIT), és Bakonyi Péter vezető tanácsadó (VIK EIT). Utóbbi két meghívott előadást is tartott, ahogyan a Villamosmérnöki és Informatikai Kar részéről Pataricza András egyetemi tanár, Fehér Gábor egyetemi docens, Horváth Péter egyetemi docens, Orosz Péter és Marosits Tamás adjunktusok Kulik Ivett tanszéki mérnökkel, valamint a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar oktatójaként Szalay Zsolt egyetemi docens.

A két napos konferencia programjához kapcsolódott az Okos Város Kiállítás, amely széles lehetőséget nyújt az okos város-koncepcióról szóló fejlesztési tervek, megvalósítási technológiák és elért eredmények bemutatására, továbbá az érintett önkormányzati és vállalati vezetők személyes találkozására abból a célból, hogy a rendezvény mind a hazai, mind a közép-kelet európai okos város törekvések számára rangos fórumot jelentsen elsősorban az állam, az önkormányzatok, a tudomány, a gazdaság és a civil szféra párbeszédére építve. A több mint 25 kiállító megismertette az érdeklődőket az infrastrukturális, közlekedési, információtechnológiai és építési ágazat, valamint a műszaki és gazdasági tudomány innovatív technológiáival, illetve a legjobb üzemelési gyakorlatokkal, eljárásokkal.

2016-ban alakult meg az integrált energetikai, közlekedési, infokommunikációs és környezetkímélő megoldások fejlesztésével foglalkozó Smartpolis tudásközpont a BME-n. A létesítmény a Smart City (okos város) Regionális Kiválósági Központ előkészítő szervezete, amelynek célja, hogy az európai uniós „Smartpolis” pályázatán elnyerhető forrásokból egy tekintélyes nemzetközi konzorcium tagjaként segítse a hazai tudományos tevékenységet és annak alkalmazását a digitalizáció legkülönbözőbb területein. A BME VIK bázisán, a BME KJK szakembereinek bevonásával létrehozott intézmény konzorciumi partnere az Urban Software Institute Chemnitz, a Fraunhofer Fokus Berlin és a magyar Nemzeti Szellemi Tulajdon Hivatala.

2018. január végén rendezik meg Budapesten a 2. Regionális Digitális Csúcstalálkozót (a V4 és az Európai Unió jövőjéről szóló miniszterelnöki rendezvény), amelynek középpontjában szintén az okos városok állnak majd.

 - GI -

Fotó: Szilágyi Dénes/NKE