Továbbra is népszerű a Gyerekegyetem Plusz

Félezer diák volt kíváncsi a BME Gyerekegyetem Plusz hétvégi előadásaira a Műegyetem Q épületében.

Mi a pénz, miért alakult ki az igény a fizetőeszközre, mi célt szolgált az árupénz, hol készültek az első érmék, mikor jelent meg a papírpénz, és melyik volt a világ legrövidebb ideig forgalomban levő bankjegye? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ azok a diákok, akik 2017. november 11-én ellátogattak a BME Gyerekegyetem Plusz rendezvényére.

Bodrogi Bence, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Pénzügyek Tanszék egyetemi adjunktusának interaktív  előadásában a tanulók és kísérőik hallhattak a pénz őstörténetéről, valamint születésének körülményeiről különféle pénztörténeti érdekességek szemléltetése mellett.

A radioaktivitás a barátunk vagy az ellenségünk? címmel tartott előadást a BME  Természettudományi Kar Fizikai Tanszékének doktorandusza. Sánta Botond a zsúfolásig megtelt előadóban beszélt arról, hogy sokan csak a veszélyes és félelmetes oldalát ismerik a fizikai jelenségnek, pedig „a radioaktivitás az emberiség megszületése óta velünk van, és a XX. század óta már képesek vagyunk felhasználni azt”. Taglalta az alkalmazási területeket, egyúttal látványos bemutatóján kiderült az is, hogy mely kísérletekben lehet szerepe.

Az előadások után a diákok a szakkollégiumok bemutatóin vehettek részt a Q épület aulájában. A Wigner Jenő Szakkollégium fizikai kísérletekkel kápráztatta el a kiváncsi tanulókat, a Gépész Szakkollégium Orvostechnikai Szakosztálya az implantátumokról tartott tájékoztatást, a TTK matematikus hallgatói révén pedig a különféle matematikai összefüggésekkel, feladatmegoldások ismertetésével barátkozhattak a gyerekek.

Az idei év újdonsága a pontgyűjtő rendszer bevezetése, amelyet már a tavaszi Gyerekegyetem Pluszra érkezők is kipróbálhattak.  Ennek révén a tanulók részvételét regisztrálják a BME gyerekegyetemi rendezvényein, és ezekért „kreditpontokat” kapnak az iskolások. 9 pont jár a részvételért a nyári táboron, egy Gyerekegyetem Plusz előadás meglátogatása pedig 3 pontot „ér”. 30 pont összegyűjtése után a „gyerekegyetemisták” Ezüst Bagoly diplomát, 45 pont után pedig Arany Bagoly diplomát szereznek, mindkettőt ünnepélyes keretek között vehetik át. Pontot a 8-14 éves korosztály gyűjthet.

A Gyerekegyetem Plusz mellett a BME 2018-ban is megszervezi a fiatalok számára a Gyerekegyetemet. A nyári tudományos tábor első turnusában 2-5. osztályosok, a második turnusban pedig 6-8. osztályos diákok, összesen csaknem 700-an vesznek részt.

- GI -

Fotó: SPOT