Neumann-díjat kapott a BME címzetes egyetemi tanára

Idén Kondorosi Károly vehette át a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság rangos elismerését.

A mérnök informatikus képzés kialakításában, az oktatás minőségbiztosításában és folyamatos tartalmi, illetve módszertani korszerűsítésében történő közreműködéséért, több mint 45 éves iskolateremtő, kiemelkedő színvonalú, példamutató oktatói munkájáért, és az informatikus generációk kineveléséért Neumann-díjban részesült Kondorosi Károly, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék oktatója.  A BME címzetes egyetemi tanárának Budapesten, a 11. Digitális Esélyegyenlőség konferencián ünnepélyes keretek között adták át az elismerést és az azzal járó érmet.

Kondorosi Károly képünkon balról a második

Kondorosi Károly 1969-ben szerzett villamosmérnöki oklevelet a BME Villamosmérnöki Karán, 1969-től 2013-ig a Folyamatszabályozási Tanszék, majd a jogutód Irányítástechnika és Informatika Tanszék munkatársa lett. Egyetemi doktori értekezését 1979-ben védte meg, PhD fokozatot 1997-ben szerzett. 1988-tól 2011-ig vezette a tanszék Szoftver csoportját, 2007-től 2011-ig tanszékvezető helyettes. 2008-tól a mérnök informatikus szakbizottság elnöke.

Az egyik első összetett hazai számítógépes irányítástechnikai rendszer (Testvériség gázvezeték) szoftverének vezető fejlesztője volt 1973-78 között, az 1980-as moszkvai olimpia mátrixtábla-vezérlő rendszerének szoftverfejlesztője. Miniszteri biztosként irányította az egységes személyi okmányrendszer és a Belügyminisztérium informatikai stratégiájának kidolgozását 1996-97-ben.

Az Információtechnológiai Innovációs és Tudásközpont igazgatóhelyetteseként, a NESSI Hungary egyik alapítójaként, számos nemzetközi és hazai kutatás és konferencia vezetőjeként az informatikai tudományok neves képviselője.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a névadójának tiszteletére készített emlékéremmel 1976 óta évente egyszer azok tevékenységét ismeri el, akik a számítástechnikai kultúra kialakításában, a társadalom informatizálásában értek el jelentős eredményeket.

- GI -

Fotó forrása: NJSZT, Információtechnológiai Innovációs és Tudásközpont