Hiányozni fognak a BME 1956-os megemlékezéseiről

Elhunyt Fekete Tamás, a Műegyetem 1956-os Forradalmi Bizottságának utolsó tagja, valamint Kellner Lajos, az ünnepségeken eredeti lyukas zászlójával részt vevő egykori forradalmár.

Fekete Tamás 1947-ben iratkozott be a BME Gépészmérnöki Karára, ahol 1951-ben kitűnő eredménnyel szerezte meg oklevelét. Ezután az Elektrotechnika Tanszéken volt tanársegéd Taky Ferenc professzor mellett. 1956 októberében az oktatók Forradalmi Bizottságának titkárává választották.

A forradalom és szabadságharc leverését követően előbb Londonba, majd onnan 1957-ben Torontóba ment, ahol tervezőmérnökként dolgozott, 1979 és 2002 között pedig önálló tervező irodát működtetett. Több mint hétezer munkája főként lakóházak, éttermek, idősek otthona, valamint üzletek gépész és villamos tervezését jelentette, köztük például Barbados, illetve Jamaica repülőtereinek új épületeiben a gépész és villamos üzembe helyezési munkákat, amelyeket 2002-2007 között ő irányított.

Fekete Tamás 2007 novemberében, 57 évnyi munka után vonult nyugdíjba. Tagja volt a Kanadai Mérnöki Kamarának; munkássága elismeréseként az Ontariói Mérnöki Kamara a Sons of Martha Rend érmével tüntette ki. Az 1976-os olimpiász vitorlás versenyek szervezéséért olimpiai diplomát is kapott. Külföldi kitüntetései mellett megkapta a magyar köztársasági elnök által adományozott 1956-os emlékérmet is. Műegyetemi gyémántdiplomáját 2011-ben vehette át, és több alkalommal is visszatért alma materébe az 1956-os ünnepségekre. Magyarországról történő távozása után még egy évtizedig levelezett egykori professzorával. Az értékes dokumentumokat néhány éve ajándékozta a BME Levéltárának. 

Fekete Tamás november 29-én torontói otthonában hunyt el. Temetése – végakaratának megfelelően – Magyarországon lesz, december 18-án 13 órakor vesznek tőle búcsút a Farkasréti temetőben.

Kellner Lajos 1956 októberében a honvédség fiatal, mindössze 24 éves civil műszaki oktatójaként kapcsolódott be a szabadságharcba, végig az utcákat járva. November közepén hagyta el az országot és Németországban telepedett le. Már 1958-ban részt vett az ottani magyar emigráció által szervezett ’56-os megemlékezéseken, kezében az 1956 októberéből menekített eredeti lyukas zászlójával. Politikai tevékenységét mindkét ország hatósága figyelte.

A rendszerváltozást követően már sűrűn járt haza, minden év októberében saját kezűleg felújított Csepel teherautóján vitte végig a fiatalokat azon az úton, amelyen a tüntetők 1956-ban is vonultak.

Kellner Lajos számos hazai 1956-os megemlékezés, közte a műegyetemi ünnepség állandó résztvevője volt. 2013-ban a BME ünnepségén vehette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. Az egykori szabadságharcos akkor úgy fogalmazott: megcselekedték, amit megkövetelt a haza.

Kellner Lajos temetése december 15-én 10 órakor a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben lesz.

BK - GI