„Egy fontos találkozóhely a fiatalokkal az Educatio”

Lezajlott az ország legnagyobb oktatási szakmai kiállítása, amelyen a hazai felsőoktatási intézmények között a Műegyetem is képviseltette magát saját standdal és több előadással.

„Az Educatio elképzelhetetlen a hazai műszaki felsőoktatás vezető intézményének részvétele nélkül. A Műegyetem számára nemcsak presztízskérdés a megjelenés, hanem egy fontos találkozóhely azokkal a fiatalokkal, akik fontolgatják, hogy a BME-t választják a továbbtanulásnál. A kínált képzéseinket és a szakmai lehetőségeket bemutatva bízunk abban, hogy megerősítjük döntésükben azokat, akik a Műegyetem mellett tették le voksukat. Egyúttal reménykedünk, hogy a bizonytalan fiataloknak is tudunk jövőképet adni” – nyilatkozott az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás műegyetemi megjelenésének céljáról Nagy Gábor, a Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (HSZI) vezetője. Hozzátette: „a BME számára a felsőoktatási piacon való versenyképesség növelése és az egyetem kínálta képzések értékének népszerűsítése mindig is nagyon fontos volt”.

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást a Hungexpon 2018. január 18. és 20. között. A legnagyobb hazai oktatási seregszemlén több mint 160 kiállító, köztük 25 nemzetközi partner és 44 hazai egyetem, főiskola hallgatói, valamint oktatói tájékoztatták a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, szüleiket a továbbtanulási lehetőségekről, az egyetemi közéletről, az adott képzés nyújtotta szakmai- és karrieralternatívákról.

A rendezvényt azzal a céllal hozták létre, hogy választ adjon a felsőoktatással összefüggő kérdésekre, illetve összekapcsolja a hazai és külföldi intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat és szakképző intézményeket a továbbtanulni akaró diákokkal, és tanáraikkal. A kiállítók informálták a fiatalokat a meghirdetett ösztöndíjakról, a duális képzésekről, az egyes szakmákról, a kollégiumokról, az átképzési lehetőségekről, igény esetén pedig karrierépítési tanácsadást biztosítottak.

Az eseményre kilátogató pedagógusoknak és intézményvezetőknek is készültek programokkal: számukra a szakma újdonságait, korszerű taneszközöket és módszereket mutatták be a szervezők.

A Műegyetem második alkalommal jelent meg egységes és modern standjával a rendezvényen. A tavalyi debütálás tapasztalatait felhasználva idén a szervező HSZI néhány újítást valósított meg a kiállítótérben, például átalakították a stand molinóját a biztosabb felismerhetőség érdekében, a plexifalak feliratait könnyebben olvashatóvá tették, továbbá televíziókat helyeztek el a stand területén, amelyeken figyelemfelkeltő egyetemi és kari tartalmakat vetítettek a kiállítás ideje alatt. Önálló kiállító pulttal vett részt az eseményen a BME Idegen Nyelvi Központ is.

A Műegyetem képviseletében több prezentációban az intézmény nyújtotta képzési lehetőségek kerültek a fókuszba. Kiszely Zoltán, egyetemi docens, a BME Nyelvvizsgaközpont + Nyelviskola vezetője a „BME nyelvvizsgák, az újdonságok fogadtatása” címmel tartott előadást.

A nyelvtanulás fontosságát hangsúlyozta, illetve a tolmács- és fordítóképzést népszerűsítette Fischer Márta, BME Idegen Nyelvi Központ igazgatója.

Lógó Emma, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar oktatási dékánhelyettese a megújuló BME GTK képzéseket mutatta be a 21. századi kihívások tükrében.

A mesterséges intelligenciáról, a robotokról és a virtuális valóságról szólt Jakab László, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánjának előadása.

Joó Attila László, az Építőmérnöki Kar gazdasági dékánhelyettese a „Mit csinál egy építőmérnök? Az Építő 250 ösztöndíj bemutatása” címmel foglalta össze a középiskolások számára az oktatással összefüggő legfontosabb tudnivalókat.

„A diákok többsége egy-egy karhoz fordult konkrét kérdéseivel, ám voltak olyan középiskolások is, akiket általánosságban érdekelt a Műegyetem, így körbejárták a teljes kiállítóteret. Főként a karok tantervei, a hallgatói közélet és a végzett mérnökök munkaerő-piaci elhelyezkedésének lehetőségeit firtatták a tanulók” – osztotta meg az eseményen tapasztaltakat a HSZI igazgatója. Az egyes karok felkészült kiállító csapata az adott szervezeti egység képzésére jellemző eszközökkel is várta a rendezvényre érkezőket, akik így testközelből láthattak például 3D nyomtatót vagy digitális homokozót. A jövő terveiről szólva Nagy Gábor elmondta: szeretnék másfélszeresére növelni a műegyetemi kiállítói stand méretét, így a karok mellett a képzéseket és a szakmai továbbképzési lehetőségeket illusztráló járműveknek és kiállítási tárgyaknak is helyet tudnak majd biztosítani.

TZS - GI

Fotó: Philip János, Takács Ildikó, SPOT