Együttműködés a BME és a kazah egyetemek között

Közös szakmai programok elindításáról egyezett meg a Műegyetem a közép-ázsiai partnerekkel.

Megállapodást írt alá hat kazah felsőoktatási intézmény, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, miután a Magyar Rektori Konferencia (MRK) szervezésében a külföldi oktatóhelyek képviselői a BME-re látogattak. A felek célja a közös oktatási és kutatási, valamint hallgató-, és oktatócsere programok megvalósítása.

A Műegyetem részéről Józsa János rektor és László Krisztina professzor, rektori tanácsadó fogadták a vendégeket. Az együttműködésről szóló dokumentumot a BME vezetője, valamint Zhasulan Shaimardanov az East Kazakhstan State Technical University, Bakhyt Zhautikov a Karaganda State Industrial University, Bakhyt Zhautikov a Karaganda State Technical University, Ibrashev Kenzhebek a Kazakh-British Technical University, Kylyshbay  Bissenov a Korkyt Ata Kyzylorda State University, és Abdumutalip Abzhapparovich Abzhapparov a Sh. Ualikhanov Kokshetau State University képviseletében írták alá.

A Kazah Nagykövetség és az MRK szervezésében 24 kazah és 25 magyar felsőoktatási intézmény vezetőjének részvételével tartották meg az I. Kazah-Magyar Rektori Fórumot Budapesten. A rendezvényt Kairat Abdrakhmanov, a Kazah Köztársaság külügyminisztere nyitotta meg hazája évtizedes fejlesztéseinek felvázolásával, majd Bibigul Asylova, a közép-ázsiai ország oktatási és tudományos miniszterhelyettese mondott beszédet egyetemi programjaikról. 

A két ország felsőoktatási rendszereinek átfogó ismertetése után az egyetemek képviselői a kazah-magyar közös munka konkrét lehetőségeire: a hallgatói mobilitásra, az ösztöndíjprogramokra és az egyéb nemzetköziesítési kezdeményezések fontosságára mutattak rá előadásaikban.

A BME-nek ezidáig egyetlen egyetemi szintű együttműködése volt kazah felsőoktatási intézménnyel, az Eurasian Technological University-vel, kari vonatkozású megállapodást is csak a Kazah Leading Academy of Architecture and Civil Engineering-gel kötött.

A kazah egyetemek elérhetőségeit a Rektori Kabinet Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságáról kérhetik el az érdeklődő műegyetemi karok.

- GI -

Fotó: Philip János