„Az itt megmutatkozó tehetségre és kreativitásra méltán lehet építkezni”

Műegyetemista nyerte a tavaly ősszel meghirdetett fiataloknak szóló neves, mobilalkalmazást tervező megmérettetést, emellett a harmadik helyet is az intézmény hallgatója szerezte meg.

A pályázók tudásban mind nagyon előrehaladottak, akiknek jelentős része még középiskolás, és felemelő látni, hogy milyen érdekes, egyúttal hasznos témákkal foglalkoznak. Célunk, hogy ezek az ifjak bekerüljenek az egyetem vonzásába és nálunk folytassák tanulmányaikat – hangsúlyozta a bme.hu-nak Pap László, a Budapesti Gazdaságtudományi és Műszaki Egyetem Mobil Innovációs Központ (BME MIK) elnöke, professor emeritus a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Zrt.-vel (NISZ) közösen szervezett 1APP fejlesztői verseny résztvevőiről az ünnepélyes díjátadó alkalmából. Az akadémikus emlékeztetett, a BME a céggel egyéb területen is együttműködik: a PARIPA Programban (Partnerségben az iparral – hallgatói képzési és ösztöndíjprogram) közösen törekszenek arra, hogy a projekt révén lehetőséghez jutó diákok versenyképes, az ipar által is igényelt kompetenciával rendelkezzenek a diplomaszerzésig.

„Ez és a hasonló versenyek fontos mérföldkövei a jövő innovációjának, annak, hogy a közszféra és az állampolgárok minél több alkalmazást használjanak tudatosan” – mondta Vetési Iván, a NISZ ügyfélkapcsolati és szolgáltatási vezérigazgató-helyettese. Kiemelte: cél, hogy „megtaláljuk és támogassuk az informatikai terület iránt érdeklődő legfiatalabb generáció tagjait, akik tehetségesek és megvan bennük a fejlesztéshez szükséges informatikai tudás, nyitottság, valamint kreativitás”.

Az 1APP elnevezésű mobilalkalmazás-fejlesztő versenyt 2015-ben rendezték meg először. A tematika minden évben más, az ősszel közzé tett felhívás szerint a középiskolások vagy egyetemi hallgatók közül azok jelentkezését várták, akik ötletükkel egy okosváros közösségét szólították meg, legyen az akár egy bejelentő, ügyiratkezelő, szabadidős, vagy közönségszervező tevékenységhez kapcsolódó digitális segítség. Egyedül és csapatban is volt mód a pályázatok benyújtására 2017. október 4. és 2018. február 20. között.

A jelenlegi kiírásra 11 olyan nevezés érkezett, amely megfelelt a követelményeknek. A pályamunkákat a NISZ és a BME Mobil Innovációs Központjának szakértői értékelték a fejlesztések egyedisége mellett az applikációk által nyújtott felhasználói élményt, a dizájnt és a dokumentáció minőségét figyelembe véve.

Az idei verseny fődíját Zeisler Márton (BME) vehette át. A VolunTime nevű önkénteseket közvetítő mobilalkalmazás az ingyen munkát vállalók és az őket kereső szervezetek egymásra találását támogatja.

A második díjat egy soproni középiskolás diák, Horváth Roland kapta, aki egy játékos közösségformáló applikációt hozott létre. A Try Not To Smile az önfeledt kikapcsolódáshoz járul hozzá. A játék lényege, hogy a kategóriákból kiválasztott vicces videók nézése közben a felhasználó minél tovább maradjon komoly, miközben az alkalmazás figyeli az arcának rezdüléseit.

A verseny harmadik díjazottja a Szilvás Anett (Eszterházy Károly Egyetem)-Tóth Bence (BME) páros lett, akik a MoMAPP nevű fejlesztésükkel vidéki nagyvárosok helyi közösségi közlekedésének menetrendjét összesítették elektronikusan.

Az ünnepélyes díjátadón a verseny dobogósai az oklevelek mellett 500 000, 300 000, és 150 000 forint összegű pénzdíjat vehettek át.

A fődíjas applikációt fejlesztő műegyetemi mérnök-informatikus hallgató, Zeisler Márton a kezdetekről szólva a bme.hu-nak elárulta: 11 éves kora óta érdekli a programozás. A bonyolult számítástechnikai műveleteket pedagógus nélkül önszorgalomból tanulta meg, amíg be nem került a BME-re, ahol bevallása szerint is magas színvonalon zajló oktatás révén képezte tovább magát. „Az itt megszerzett tudás mindenképpen hozzájárult a versenyen szereplésem sikeréhez” – vallotta, majd beszélt arról, hogy a VolunTime megalkotásának motivációja a segítségnyújtás volt: „ha az okosvárosban az emberek a fejlesztés segítségével támogatni tudják egymást, akkor az össze is hozza őket”. Hozzáfűzte: egyelőre még San Francisco és Budapest, ahol keresgélhetnek az önkéntesek és a munkáltatók. „A fejlesztő-társam az Egyesült Államokban él, ezért adott volt, az ottani nagyvárosra ’építeni’ az applikációban”. Célunk, hogy még több helyszínt bevonjunk, és a terjeszkedés révén a tesztüzem után vállalkozást alapítsunk.

Szilvás Anett és Tóth Bence egy sokakat érintő problémára keresett megoldást. A bme.hu-nak elmondták: több vidéki településen érzékelték a közösségi közlekedés menetrendjét és útvonaltervezését érintő digitalizáció elhanyagoltságát, ezért megalkották a MoMAPP-ot. Bence felelt a tartalomért, Anett a designért, munkájukat szakkollégiumi mentori segítséggel vitték véghez. A szintén műegyetemi mérnök-informatikus szakon tanuló Bence kijelentette: már több város menetrendje elérhető az appon keresztül, és a kört még bővítik, hogy minél nagyobb segítséget adjanak az utazóknak.

- GI -

Fotók: Takács Ildikó