Művészetek találkozása egy különleges műegyetemi esten

Most először rendeztek balettelőadást a BME aulájában. Az eseményen a közönség bepillantást nyert olyan alkotásokba, amelyek összehozzák a zenét, a táncot, a designt és az építészetet.

„Amit ma láthatunk és hallhatunk, az a balett-táncosok, a koreográfusok, a zenekar és a műszak által profivá tett aulabeli légkör egymást kölcsönösen megtermékenyített művészete. Nagy várakozással tekintünk a fejlemények elé!” – hangsúlyozta köszöntőjében Józsa János rektor, az est házigazdája a CulturalFusions elnevezésű programon, amelyen a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar és az InternationBalLet közös előadását tekinthették meg a vendégek.

A rektor a különleges rendezvény helyszínéül szolgáló, az egyetemnek Hauszmann Alajos által tervezett, több mint 100 éves középcsarnokát méltatva úgy fogalmazott: „szeretjük ezt a helyet, hétköznapjainkon felüdülés akárcsak elmenni mellette vagy átsétálni rajta. Az ember többnyire meg-megáll egy kis időre, beszívja a hely kivételes építészeti atmoszféráját, ahogy beszívja könyvtárunk atmoszféráját is, amely idén májusban ünnepelte alapításának 170. évfordulóját”. Megemlítette, hogy az aula többször ad otthont jeles eseményeknek is, például a nemrég lezajlott ünnepi szenátusnak, valamint a kari diplomaosztóknak és a mérnökbálnak.

Hasonlóan méltóságteljes hangulata van a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar ott tartott koncertjeinek is – fűzte hozzá az akadémikus, kiemelve, hogy az együttes elválaszthatatlan része az egyetemi életnek, „szívünknek-lelkünknek a művészetek befogadására teremtett felét pallérozza fáradhatatlanul. Azon művészetek közül, amelyekből ebben a szép, ihletet adó aulában eddig hiányzott, egy különlegesen finom, magas szintű emberi művészet, a balett. Ám ennek is eljött az ideje, zenekarunk és a Nemzeti Balettből kibontakozó InternationBalLET egymásra találásából”. Az intézményvezető megjegyezte: a kiváló társulat ráadásul további színvonalas balettegyütteseket és koreográfusokat hozott a világ szinte minden részéről.

A CulturalFusions egy modern balett est, amely 2018. május 28-án nemzetközi tehetségeket mutatott be, egyszerre több kultúrát felfedezve, az est nézőinek a BME aulájában. A legendás koreográfus, Sir Kenneth MacMillantől Wayne McGregor modern világáig, olasz, portugál, japán, dél-afrikai és skót táncalkotók új kreációit ismerhette meg a közönség, amelyet a Műegyetemi Zenekar élő játéka kísért. Az egyedülálló program vendégei olyan sokszínű alkotásokat láttak, amelyek összehozzák a zenét, a táncot, a designt és az építészetet. Az előadást az EUNIC-Magyarországi Örökség-napok keretében mutatták be a művészek az UniCredit Bank Magyarország, a Pro Progressio Alapítvány, a Budapesti Olasz Kultúrintézet, a Camões Intézet, az EUNIC, a Karsai Holding és a 77 Elektronika Kft. támogatásával.

Józsa János köszönetet mondott a produkció létrejöttéért az InternationBalLet alapító balett-táncosainak: Mark Bioccanak és Angela Mingardonak, a társulat menedzsmentje részéről Stella Szonjának, továbbá Erdélyi Dániel karmesternek, valamint a Műegyetem és a Pro Progressio Alapítvány részéről Dallos Györgyinek, ezt követően pedig a szponzoroknak.

– GI –

Fotó: Philip János