”Ez az egyetem és az ipar együttműködésének ígéretes megnyilvánulása”

Multimédiás tartalmak gyors feldolgozására alkalmas oktatási célú számítástechnikai eszközt fejlesztettek közösen a VIK és az NI munkatársai.

Ez az új hardver az oktatás több területére nagy hatással lesz a Műegyetemen: az eszközről az alapokat a BSc képzésben ismerhetik meg a hallgatók, az MSc szakokon már dolgozhatnak vele, doktoranduszként pedig annak fejlesztésében vehetnek részt – hangsúlyozta Józsa János rektor abból az alkalomból, hogy BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék (VIK MIT) és az NI Hungary Kft. (NI) szakemberei által létrehozott ún. FPGA kártyákból (Field-Programmable Gate Arrays, azaz újraprogramozható szilícium chipek) a cég ünnepélyes keretek között csaknem 100 darabot adományozott hat felsőoktatási intézménynek a villamosmérnöki és informatikai képzés támogatása céljából, egyúttal az ipar 4.0 kihívásainak megfelelve. Az akadémikus méltatta az egyetem és az ipar között ily módon kialakult kapcsolatot, hozzátéve, hogy az efféle együttműködések is hozzájárultak a BME tekintélyének növeléséhez, egyúttal képzésének magas színvonalához, „tehát ezekre mi rendületlenül építünk”.

Józsa János úgy vélte: „a mikroelektronika nagy léptékű fejlődése megköveteli a technológiák gyors adaptációját, az új mérnökgenerációk felkészítését ezek alkalmazására, használatára. Az FPGA áramkör nem csupán egy nagyon hatékony mikroelektronikai komponens, hanem a digitális rendszerek fejlesztésének egy forradalmi platformja, amely nemcsak a nagy teljesítményű egyedi, feladatorientált számítási rendszerek, hanem a beágyazott processzorokat tartalmazó heterogén eszközök, a nagysebességű digitális jel/kép és adatfeldolgozó egységek egyik fontos eleme, amelynek szerepe mind a felhőalapú számítóközpontok további fejlődésében, mind a felhasználás helyén, az elosztott intelligenciájú IoT eszközökben nagy jelentőségű. A VIK MIT FPGA laboratórium ezen eszközök oktatásában és kutatásában vezető szerepet vállalt hazánkban, a villamosmérnöki MSc oktatásban egy külön mellékspecializáció tárgyait kidolgozva és a hallgatók számára meghirdetve. A hardveres témájú diplomamunkák jelentős része készült az FPGA alapú technológia felhasználásával”.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője megerősítette: „az eszköz oktatási célú használata óriási jelentőségű, mert további távlatokat nyit meg az informatikai és a villamosmérnök képzés területén”. A közös fejlesztés mellett a cég úgy döntött, hogy a piaci értéken csaknem 40 millió forintba kerülő FPGA kártyákból a legtöbbet, 60 darabot a Műegyetemnek adományozza. Hozzáfűzte: „bízom benne, hogy a hardver használatával jó műszaki megoldások, és kiváló szabadalmak születhetnek majd”.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék FPGA Laboratóriuma olyan oktatási célú hardvert fejlesztett az NI Hungary Kft. szakembereinek segítségével, amely képes a multimédiás tartalmak nagysebességű feldolgozására, vagy a Big Data párhuzamos analíziseinek kezelésére. A program szakmai együttműködő partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) volt. Az eszközök minősítését a TÜV Rheinland InterCert Kft. végezte.

Az FPGA-k oktatása a Műegyetemen 1992-ben kezdődött az akkori OMFB (Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság) támogatásával. Több felsőoktatási intézmény is részt vett a projektben és a „zöldmezős beruházás” hatására a kutatóhelyeken megindult a munka. A BME VIK MIT Tanszék FPGA laboratóriuma az elmúlt 25 év során az FPGA eszközök legmodernebb technológiai szintjének biztosításával folyamatosan magas szintű hozzáférést biztosított a legújabb generációs eszközökhöz, a fejlesztői környezetekhez és a magas szintű tervezési eredmények gyakorlati megvalósításához. A tanszék saját fejlesztésű FPGA oktatási technológiája az elmúlt időszakban több száz villamosmérnök és informatikus hallgató számára biztosította a közvetlen tapasztalatszerzés lehetőségét.

Az FPGA-k -az elmúlt 25 évben szinte minden területre betörtek, ahol végleges algoritmus nélkül szükséges gyorsan, nagy mennyiségű adatot feldolgozni, vagy ahol extrém kis fogyasztásra van szükség (pl. Google, Amazon, NASA, mesterséges intelligencia). Többek között ilyen eszközökre épülnek a National Instruments ipari és oktatási célú termékei, amelyeket a debreceni leányvállalata is használ tesztelési, továbbá mérési tevékenységéhez.

Hidas Gergely, a TÜV Rheinland InterCert Kft. üzletágvezetője fontosnak nevezte, hogy a felsőoktatásban résztvevők világszínvonalú berendezésekkel dolgozzanak, azokon tanuljanak.  Kiemelte, a BME VIK és az NI Hungary Kft. közös fejlesztése is ilyen, ezért kaphatta meg a cég által elvégzett CE minősítést. (CE jelöléssel 1993 óta kötelező ellátni az Európai Gazdasági Térségbe exportált termékeket. A minősítés igazolja, hogy az árucikket megvizsgálták, és az megfelel az összes uniós szintű biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásnak – szerk.)

Az eseményen rész vett még Jakab László, a VIK dékánja, a VIK MIT képviseletében Dabóczi Tamás tanszékvezető egyetemi docens és Fehér Béla egyetemi docens, valamint Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az adományozás eredményeként a VIK MIT villamosmérnöki képzése 60 darab díszdobozos FPGA kártyát kapott több mint 24 millió forint értékben. A továbbiakban a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének Villamosmérnöki tanszéke 20, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara 5, míg a Pannon Egyetem Mérnöki Kara, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara 3-3-3 hardvert vehetett át.

– GI –

Fotó: Philip János