„Dolgozni, edzeni kell a sikerért”

Egyéniben és csapatban is méltó helyen zártak a Műegyetemi Vívókör versenyzői a Kínában megrendezett nemzetközi versenyen.

„Hatalmas élmény volt műegyetemistaként helytállni a Sanghajban tartott Nemzetközi Egyetemi Vívóbajnokságon” – hangsúlyozta a bme.hu kérdésére Málics Marcell negyedéves gépészmérnök hallgató, a Műegyetemi Vívókör elnöke. A „2018 Absolute International Collegiate Fencing Elite Competition” elnevezésű meghívásos viadalon, amelyen a számos kínai versenyző mellett dél-koreai, japán és amerikai diákok vettek részt, a BME tizenöt fős csapata egyedüliként képviselte Európát és jelentős sikereket ért el.

„A csapat edzőjeként a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy nem tudtuk, milyen vetélytársakra számíthatunk” – vélekedett Szabó Edina, a Műegyetemi Vívókör edzője, aki elsőéves gyógyszervegyész-mérnök PhD hallgató az Oláh György Doktori Iskolában. Hazai sporttapasztalatairól elmondta: „a kínai ellenfelekkel először az év elején tartott Magyar Egyetemisták és Főiskolások Országos Bajnokságán (MEFOB) találkoztunk, ahol láttuk, hogy nagyon ügyesek, de a sanghaji riválisainkról nem voltak információink”. A nemzetközi rendezvényen azonban kiderült, az ázsiai résztvevők nagy hányada profinak készül: a dél-koreaiak többsége hivatásos versenyzőnek tanul a felsőoktatásban, és a kínaiak közül is sokan testnevelés szakos hallgatók. „Az amerikai riválisok hagyományos képzéseken – pl. jog – tanulnak, viszont a jelentős számú ösztöndíj miatt nagyon komolyan veszik a sportot, jó néhányan minden hétvégén valamilyen megmérettetésre járnak” – jegyezte meg a nívós ellenfelekről a doktorandusz, akinek az egyesült államokbeli felkészítő tanárok azt mondták: jelenleg féltucatnyi vívójuk lép a pástra a világ kiemelt tornáin, akik mögött akár ötven hasonló kvalitású klubtárs sorakozik fel. „Mindez a magyarországi közegben sokkal kisebb infrastrukturális és finanszírozási háttérre támaszkodva zajlik, ennek ellenére az amerikai szakvezetők ismerik a kiváló hazai eredményeket.

A sanghaji szereplésre – a Testnevelési Egyetem kínai vendéghallgatóinak javaslatára – a Kínai Egyetemi Vívó Szövetség főtitkára, Li Xinlin hívta meg a Műegyetemi Vívókör tagjait. A szervezésben kulcsszerepet vállalt a Sino – Európai Alapítvány a Kínai Kultúráért és Oktatásért szervezet elnöke Anny Gao és munkatársai. A sportolók kiutazásának magyarországi támogatója volt a BME Sportközpont, a BME Testnevelési Központ, a BME Rektori Kabinet, míg az ott-tartózkodás költségét a vendéglátók állták. A csapat mutatós formaruhát kapott itthonról, egyúttal a BME vándorzászlóját is, amelynek nagy sikere volt az ázsiai országban.

A kétnapos torna megnyitóünnepséggel kezdődött és a csapatverseny döntőjével zárult, utóbbit különleges helyszínen tartották: egy olyan hajón, amely a megmérettetés közben a Huangpo-folyón megkerülte Sanghajt, rendkívüli látványt tárva az esemény résztvevői elé – emlékezett Málics Marcell, hozzátéve, hogy a kínai vendéglátók kitettek magukért: a bajnokságon résztvevőket ötcsillagos hotelekben szállásolták el és különböző programokra, pl. városnéző túrára is biztosítottak lehetőséget.

A bajnokságon összesen tíz csapat vett részt, a magyar küldöttség a népesebbek közé tartozott, mivel saját összeállítással versenyzett, míg a kisebb intézmények az egyéni eredmények alapján kiválasztott sportolókból alakított 6 fős vegyes csoporttal indulhattak csak: ilyen nemzetközi keretben vívott a Műegyetemi Vívókör tagjaként Rajkai Boldizsár is.

A magyar küldöttség edzője arra törekedett, hogy egyéniben egy-két vívónk  bekerüljön az első nyolcba, míg a csoportküzdelmekben legalább egy versenyszámban legyenek dobogósok a mieink. „Kardozóink remekeltek, de a többi fegyvernemben is gyakran csak pár tuson múlt a továbbjutás. Csapatban viszont a hazai körökben csak UNIVERSITASként ismert váltóban lehetett indulni, ezért a célkitűzés érvényét veszítette. Rajkai Boldizsár révén azonban még így is volt magyar érdekeltség a döntőben, aminek nagyon örültünk” – summázta Szabó Edina.

A Műegyetemi Vívókör 15 fős delegációjának tagjai:

Angler Marcell, Benedek Dóra, Kovács Anna, Kovács Miklós Márton, Kovács Richárd Csaba, Nagy Bence, Nagy Olivér, Málics Marcell, Mészáros Áron, Mósa Péter, Pálovics Bálint, Rajkai Boldizsár, Szabó Bence András, Szabó Edina, Tóth Marcell Kristóf.

A versenyen elért kiemelkedő eredmények:

  • Benedek Dóra: 3. hely (női kard egyéni)
  • Mészáros Áron: 6. hely (férfi kard egyéni)
  • Rajkai Boldizsár: 8. hely (férfi kard egyéni), nemzetközi vegyes csapattal 2. helyezést ért el

A Műegyetemi Vívókörnek az intenzív szervezői munkán kívül speciális edzésekre is szüksége volt az eredményes sanghaji szerepléshez. Ezeket az alkalmakat a szokásos heti kettőről háromra növelték. „Június közepére lezárultak a szervezés feladatai, így július elején elkezdtük a felkészülést: aki nem világbajnokságra megy, annak ez a pihenő időszak” – hangsúlyozta Szabó Edina, beszámolva arról is, hogy a héthetes periódus kezdetén több volt az erőnléti javulást célzó és az összehangolást elősegítő találkozó. A fiatal sportoló az ehhez szükséges szakértelmet nemcsak versenyzőként szerezte meg: két éve elvégezte az edzői tanfolyamot, ami előtt már segédedzőként Szolnokon is tevékenykedett.

A Műegyetemi Vívókört olyan BME-s diákok alapították két évvel ezelőtt, akiket a tanulmányaikon kívül a vívás szeretete is összeköt, a baráti kapcsolatok pedig erősítik ezt. Céljuk, hogy a gyakorlott vívóknak a felsőoktatás keretein belül felkészülési lehetőséget, az egyetem polgárainak pedig a sportág megismerését, kipróbálását biztosítsák. „Gyerekkoromban komolyan párbajtőröztem, de ez a gimnáziumi évek alatt abbamaradt” – idézte fel Marcell a kezdeteket, hozzátéve, az egyetemen aztán már a tőrvívás iránt érdeklődött, és mint fogalmazott: az edzésekre „a szórakozás és a remek társaság miatt járt”.

A BME-n tanuló kardozók a MEFOB-on mind az egyéni, mind csapat szinten kiválóan teljesítettek: ők már a vívókör megalapítása előtt is népes gárdával indultak a hazai bajnokságon, hat éve nyerik meg az összegyetemi pontversenyt, ahol fegyvernemenként az összes versenyszám végeredményét alapul véve alakul ki a végső helyezés. A kör tagjai szeretnék, hogy az egyesületi megmérettetések mellett az egyetemi vívás népszerűsége is növekedjen. „A sanghaji szereplésünk tanulmányútnak és kapcsolatépítésnek is hasznos volt. Láthattuk, hogy a felsőoktatásban szervezett sporttevékenység hogyan zajlik külföldön, és úgy tűnik, mindegyik nemzet aktív ezen a téren. Reméljük, a jövőben még sok külföldi tornán vehetünk részt. A soron következő esemény a tavasszal megrendezésre kerülő MEFOB lesz, ami idén a jövő évi hazai Universiade-ra válogat, ezért sem állhat meg a munka. (A nyári Universiade a multi sportversenyek közt az olimpia után a második legnagyobb bajnokság, amelyen a 14 kötelező sportág mellett a szervező bizottság nyolc további sportágat választott a játékok kiadásának programjához. A versenyt nemzeti előválogatók előzik meg – a szerk.) Utána pedig bízunk benne, hogy jövő nyáron ismét pástra léphetünk nemzetközi mezőnyben is. Dolgozni, edzeni kell az újabb sikerekért” – összegezték a sportolók.

HA-GI

Fotó: Philip János, Műegyetemi Vívókör