Műegyetemi sikerek a szakmák Európa-bajnokságán

Arany- és ezüstérmet, valamint életre szóló szakmai tapasztalatot is szereztek a BME hallgatói a Euroskills 2018 versenyen.

„Minden idők legjobb magyar eredményét értük el a világversenyen, és most megnyertük az európai döntőt. Hallgatóként felemelő érzés, hogy ilyen remek szakmai eredmények birtokában vághatunk majd neki a diplomás mérnöklétnek” – vallotta az aranyérem átvétele után Takács Zoltán, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) másodéves BSc-s diákja, aki Sipos Kristóf Balázzsal, a Debreceni Egyetem (DE) Gépészmérnöki Karának utolsó éves gépészmérnök MSc-s hallgatójával együtt végzett az élen mechatronika kategóriában.

A Euroskills, avagy a szakmák európai bajnokságának versenyét kétévente, minden páros évben megrendezik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) támogatásával. Minden ország egy versenyzőt vagy csapatot nevezhet szakmánként, és egy játékos csak egy Euroskills megmérettetésen indulhat. A bajnokság hivatalos nyelve az angol, hossza 3 nap, a nettó versenyidő 14-18 óra. A nevezés korhatára 25. év.

A Euroskills rendezvényeken a versenyszámokat több területről jelölik ki: járműipar és logisztika, építőipar, gyártástechnológiák és mérnöki tevékenységek, információ kommunikációs technológiák, kreatív művészetek és divat, valamint szolgáltatóipar és vendéglátás.

Idén 31 versenyző, 27 szakterületen mérte össze tudását 28 ország legjobbjaival 3 napon át több mint 100.000 látogató előtt a budapesti Hungexpón. A Euroskills 2018 szakmai megmérettetést intenzív, 100 napos felkészülési időszak előzte meg. A magyar csapat kitett magáért: a Papp László Budapest Sportarénában tartott ünnepélyes eredményhirdetésen a tagok összesen 3 arany, 3 ezüst, 3 bronz és 8 kiválósági érmet vehettek át.

 

A páros összetett versenyfeladatot kapott a Euroskills döntőjében. Egy kicsinyített (70cm x 70cm), ám működő gyártósor létrehozása volt a cél. Az első nap végére kidolgozták az anyagadagolási folyamatot (az eszköz szín szerint válogatta a termékeket), a másodikon egy összeszerelő berendezést készítettek, amely a futószalagra helyezve meghatározta az egyes munkadarabok orientációját, majd ebből a megfelelőeket kisméretű kupakkal vagy a hallgatók által alkotott nagyobb kijelzős fedéllel látták el (miközben a selejt áru kezelése is megoldásra várt), végül a harmadik napon a meglévő eszköz karbantartását (alkatrészcseréjét) és a gyártásoptimalizálást végezték el. A fiatalokra hárult nemcsak a mechanikai összeszerelés, hanem a rendszer beállításának, az azt működtető PLC-k (programozható logikai vezérlő) programozásának, valamint az elektromos és sűrített levegős hálózat kiépítésének munkája is.

A korábbi évekhez képest a szervezők nehezítettek a másfél óra alatt előkészítendő optimalizálási feladaton: „a pontozásnál egy 10 perces időkeretet kaptunk az alkatrész cseréjére és az állomás újbóli elindítására. Eközben minden előjel nélkül egy olyan hibával szembesültünk, amelyre nem tudtunk felkészülni: az egyik munkaállomáson megakadt a mintadarab. A zavar szerencsére csak néhány másodpercig tartott és magától megoldódott, ám a szoros verseny miatt kicsit megijedtünk, sok múlt ezen” – idézték fel a versengés izgalmait a fiatalok, akik 96,7%-os eredménnyel zárták az eseményt. „Még a próbákon sem nyújtottunk ilyen jó teljesítményt” – árulták el a hallgatók, hozzátéve, hogy végig motiválta őket a 2017-es Worldskills megmérettetésen felmutatott teljesítményük: akkor 37 résztvevő ország versenyzői közül a 12. helyen végeztek, és ezzel minden idők legnagyobb magyar sikerét tudhatták magukénak a mechatronika kategóriájában Abu Dhabiban. (A világbajnokságon részt vevő műegyetemi csapat szerepléséről a bme.hu is beszámolt – szerk.) „Mindössze pár százalékkal maradtunk el a legjobbaktól, így a kiváló helyezés ellenére is csalódottan távoztunk a világversenyről. Sokat tanultunk az ott tapasztaltakból, így az európai döntőre való felkészüléskor már jobban figyeltünk az erőnléti és a mentális tréningre, egyúttal tudatosan nehéz szituációkat gyakoroltunk az ismert keretfeltételeknek megfelelően” – osztotta meg a viadalt megelőző három hónapjuk munkájáról a győztes duó, akiknek a dobogós hely megszerzése volt az álmuk.

Zoltán és Kristóf már a középiskola óta érdeklődtek a szakmai versenyek iránt, párosukat a magyarországi selejtező hozta össze: egyénileg a legjobb négy közé jutottak, ahol a szervezők kettesével osztották be őket, így nyerték meg a hazai fordulót és kvalifikálták magukat a két nemzetközi döntőre. Azt mondták: a jövőben törekednek arra, hogy minél hatékonyabban segítsék a következő Worldskillsre nevező hallgatók felkészülését.

„Nagy lehetőséget láttam a versenyben, és örülök, hogy elindultam a magyar selejtezőn, majd pedig az európai döntőn, mert rengeteg szakmai tapasztalatra tettem szert, amit a későbbi tanulmányaim és valószínűleg a majdani munkám során is hasznosítani fogok” – hangsúlyozta a megmérettetés hasznosságát Balogh Ákos, a VIK villamosmérnök BSc-s hallgatója, aki második helyen végzett a webfejlesztés kategóriájában. A bme.hu-val megosztotta: Lengyel László, a kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék (AUT) egyetemi docense, a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) igazgatója ajánlotta figyelmébe a különleges európai rendezvényt, az ő tanácsára vágott bele a felkészülésbe.

A csapatok a három versenynapon átlagosan napi 6,5 órát dolgoztak különböző webes fejlesztéseken. Az elsőn egy wordpress alapú webshopot alkottak különböző színű és mintájú termékek rendeléséhez. Kliens, illetve szerveroldali feladataik is voltak, továbbá egy adminrendszert és egy ehhez kapcsolódó felületet hoztak létre. Másnap egy olyan mobiltelefonra és asztali gépre egyaránt kompatibilis applikációt kellett kitalálniuk, amely interaktív, animált módon is képes a függvények és a grafikonok megjelenítésére. Zárásként délelőtt a fővárosi Kürtőskalács Fesztivál bemutatkozó oldalának és jegykezelő rendszerének elkészítése várt rájuk. Ehhez a résztvevők rendelkezésére bocsátották a szöveges és képi tartalmakat, továbbá a design megtervezéséhez szükséges arculati kézikönyvet. Délután a sikeres csapatmunkáról tanúbizonyságot téve egy Snapchathez hasonló, asztali gép és mobiltelefon kamerájával is működő alkalmazás konstruálását bízták rájuk.

A fiatalok a versenyt megelőző felkészülési időszakban jelentős szakmai segítséget kaptak a megmérettetés partnereitől. „Társaimmal típusfeladatokat gyakoroltunk és teszteltük magunkat a váratlan helyzetekben is, például mesterségesen generált zavaró körülmények (látogatói hangzavar) között” – ecsetelte Balogh Ákos. Elmondta még, sok mindent hasznosított a viadal idején az egyetemen tanultakból: a problémamegoldást, az algoritmizálásos gondolkodásmódot és az objektumorientált programozás szemléletét. „Az oktatóim támogatása nélkül nem sikerült volna ilyen teljesítményt elérni” – összegezte a diák, aki nagyon örült az ezüstérmének, és annak még jobban, hogy újra indulhat worldskills-en: a magyarországi selejtezőn ismét kvalifikálta magát."

A Euroskills 2018 magyar delegáció helyezést elért hallgatói

Szakma Versenyző Eredmény
Ápolás és gondozás Varholik Dávid Ezüstérem
Autószerelő Hasza Attila 10. helyezés
Bádogos Sándor István 7. helyezés
Bútorasztalos Simon Krisztián Aranyérem
CNC-maró Varga Norbert 11. helyezés
Dekoratőr, kirakatrendező Sárvári Ágnes Kiválósági érem
(4. helyezés)
Épületasztalos Nagy Ádám János Aranyérem, Nemzet Legjobbja
Festő, díszítőfestő Cseke Szabolcs Ezüstérem
Fodrász Kovács Alexandra Kiválósági érem
(5. helyezés)
Grafikus Rádi Alexandra 11. helyezés
Hegesztő Zaja Dániel Bronzérem
Informatikai rendszerüzemeltető Déri Levente
 
Orodán Tamás
Kiválósági érem
(5. helyezés)
Kertépítő Pap Levente
 
Pintér Márton
11. helyezés
Kőfaragó Balogh Krisztián Bronzérem
Kőműves Hédl Ádám Zoltán Kiválósági érem
(7. helyezés)
Mechatronika Sipos Kristóf Balázs
 
Takács Zoltán
Aranyérem
Nehézgép-szerelő Szerletics Máté 9. helyezés
Pincér Svajda Viktória Bernadett Kiválósági érem
(6. helyezés)
Ruhaipari technikus Bákonyi Ivett
 
Gagyi Krisztina
9. helyezés
Szakács Friderika Spekova 18. helyezés
Szárazépítő Lóczi Gábor Kiválósági érem
(6. helyezés)
Szépségápoló Papp Viktória Dóra Kiválósági érem
(6. helyezés)
Villanyszerelő Leidl Péter Kiválósági érem
(4. helyezés)
Virágkötő Takács Dániel Bronzérem
Víz-, gáz- és fűtésszerelő Miklós Ádám 7. helyezés
Webfejlesztő Balogh Ákos Ezüstérem
Ács – bemutató szakma Piltman Gábor Bronzérem

A legtöbb érmet Oroszország csapata nyerte, az éremtábla második helyezettje Ausztria, a harmadik pedig Franciaország lett. Magyarország a negyedik helyen végzett.

Az idei európai legjobbak kvalifikálták magukat a szakmák olimpiájának számító Wordskills versenyre, amelyet legközelebb 2019-ben Oroszország egyik legrégibb településén, Kazanyban tartanak.

TZS-GI

Fotók forrása: MTI, Skills Hungary, Euroskills 2018 Facebook-oldal