A BME mérnökeivel közös munkában jött létre a fűtést forradalmasító falfesték

A VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék szakemberei a legnagyobb magyarországi festékgyártóval dolgoztak együtt a világújdonságon, amelyet a közelmúltban mutattak be.

„Tanszékünk egyidejűleg több tucat, sokféle műszaki-tudományos tartalommal bíró fejlesztési projektben vesz részt. A fűthető falfestékhez kapcsolódó kutatás ugyan viszonylag kevés kollégánk munkáját érintette, de rendkívül érdekes projektnek bizonyult” – beszélt a nemrég eredményesen lezárult összmunkáról a bme.hu-nak Magyar Gábor, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Távközlési és Médiainformatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, amelyben munkatársaival és a Poli-Farbe festékgyártó céggel újabb irányt teremtettek a lakásfelújításban és otthontervezésben. A kutató hangsúlyozta, „az eredeti ötlet és a termék is a cég találmánya, annak kifejlesztése a vegyészmérnök kollégák szaktudását dicséri. Műegyetemi szakembereket azért vontak be a munkába, mert értünk a melegítést biztosító elektromossághoz és ennek vezérléséhez, valamint fel tudjuk vázolni azt a perspektívát, hogy a jövőben a festék az okos otthon része legyen” – magyarázta a kutató.

2018 májusában kötött együttműködési megállapodást a Poli-Farbe és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke vezetőképes festék kifejlesztésére. A teljességgel hazai innováció lényege, hogy jól szigetelt szerkezeten, a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegítse a kijelölt területet: kiegészítő fűtésként használva körülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű lakást lehessen temperálni, 500-550 watt/m2 teljesítmény mellett.

A 100 milliós nagyságrendű fejlesztés további lehetőségeket biztosít a lakásépítésben és -felújításban, hiszen amellett, hogy használatával jelentősen csökkenthető a lakások ökológiai lábnyoma, a hagyományos fűtési rendszereknél jóval költséghatékonyabb a kiépítése, továbbá felhasználása is rugalmas, pl. költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető az elektronika is.

Az együttműködés keretében a partnerek hét szakembere dolgozott a speciális termék kifejlesztésén: a vállalat vegyészei a festék összetételén tökéletesítettek, míg a BME mérnökei az áramforrás és vezérlés kialakításával foglalkoztak. Magyar Gábor a részletekről szólva elmondta: a rendszer megalkotása során a falra felvitt alapozó rétegre kerül a fűtést végző újabb, arra pedig a fedőréteg, amely színezett is lehet. A fűtőréteg elektromos szabályozó rendszerét az egyetemen fejlesztették ki.

A BME docense rávilágított, közreműködésük két területet érintett: „sokan úgy képzelhetik, hogy elektromos áramot kapcsolok egy vezetőre és kész a fűtő rendszer, holott ez sokkal bonyolultabb folyamat. A cél az irodákban, lakásokban használható, bárki számára elérhető tömegtermék megalkotása volt, amelynek pontosan, kontrolláltan kell működnie: ez nem könnyű feladat. Egy falra kent vékony réteg vastagsága – bár előírás vonatkozik rá – a gyakorlatban változhat. A rendszernek mind a hőmérsékleti, mind az elektromos tulajdonságaiban biztonságosan – a környező elektromos tér esetleges zavarása nélkül – kell üzemelnie, ami szakmailag komoly kihívás”.

A másik mérnöki feladat a vezérlés terén adódott. Hatásosabb a használat, ha a festéket a lakásban több különböző helyre hordjuk fel, ezért melegítésük összehangolásáról is gondoskodni érdemes. A szabályozható hőmérséklettel, fűtési idővel optimalizálni lehet a hatékonyságot. „A jövő nagy feladata lesz, hogy a rendszer vezérlése minden külső tényezőt – a környezet, vagy akár a szomszéd lakás hőmérsékletét – figyelembe véve működjön. Hamarosan Magyarországon is terjedni fognak a nyugaton már elterjedőben lévő okos otthonok: ezek sok érdekes szolgáltatásra képesek, de mind közül a leghasznosabb a fűtés-hűtés-világítás hármasának intelligens vezérlése lesz” – nyomatékosította Magyar Gábor.

A fejlesztés rendkívüli gyorsasággal zajlott és zajlik: miután pár hónapos munkát követően elkészült a prototípus, a szabadalmaztatási és engedélyeztetési eljárások függvényében várhatóan 1 éven belül kereskedelmi forgalomba kerülő terméket egyelőre speciálisan képzett szakemberek festik majd fel és építik be a vezérlést. A távolabbi célok között szerepel a műszaki-gépészeti tartalom egyszerűsítése annak érdekében, hogy a jövőben akkreditált szakemberek helyett bárki, aki maga vág bele építkezésbe vagy lakásfelújításba, saját kezűleg telepíthesse a fűtőrendszert.

„A festék iránti nagyfokú médiaérdeklődés mutatja, hogy ez a találmány nemcsak praktikus, kézzelfogható hasznot hajt, hanem olyan elvontabb, de a közvéleményt élénken foglalkoztató problémák megoldását segítheti, mint a környezettudatosabb világ megteremtése” – hívta fel a figyelmet Magyar Gábor.

HA-GI
Fotó: Philip János, Poli-farbe