Több ezer diákot várnak a pénteki BME Nyílt Napra

Ismeretterjesztő előadásokkal, könyvtár- és laborlátogatásokkal, kari ismertetőkkel, szakmai hallgatói szervezetek és versenycsapatok bemutatóival készülnek a szervezők.

„A Műegyetem képzéseinek teljes kínálatáról, sőt, az oktatás mellett elérhető szakmai fejlődési lehetőségekről is tájékozódhatnak azok a pályaválasztás előtt álló középiskolás diákok, szüleik és tanáraik, akik ellátogatnak a BME Nyílt Napra. A látogatók megtekinthetik az intézmény laborjait, ismeretterjesztő előadásokon és kari bemutatkozáson vehetnek részt, amelyeken közvetlen tapasztalatot szerezhetnek az itt zajló oktatásról és ízelítőt kaphatnak a pezsgő hallgatói közéletből is” – árulta el a 2018. november 30-i BME Nyílt Napot megelőzően Nagy Gábor, a BME Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (HSZI) vezetője, aki szerint a rendezvény egyedülálló tájékozódási lehetőséget biztosít az érettségizőknek. Elmondta: „egy teljes nap áll rendelkezésükre, hogy megismerjék a továbbtanulásuk lehetséges színhelyéül választott BME-t, és kérdéseiket feltegyék olyan fiataloknak, akik néhány évvel ezelőtt ugyanebben a cipőben jártak, amikor a jövőjükről döntöttek”.

A Műegyetem kiemelten kezeli az eseményt, a szervezők már hónapokkal ezelőtt meghirdették a programot a közösségi médiában. A nyílt nap minden fontos részletéről itt informálódhatnak a diákok, a rendezők pedig folyamatosan új bejegyzésekkel tartják fenn az érdeklődést.

Tavaly 5000 diák regisztrált a helyszínen, rajtuk kívül részt vettek az eseményen a kísérő tanárok és szülők, valamint a felsőfokú tanulmányaik folytatása céljából érdeklődő fiatalok. „Legalább ennyi résztvevőre számítunk idén is, főként a budapesti régióból, egyúttal minden évben nő a fővárosi agglomeráción kívülről érkezők száma, mivel a Műegyetem mindig is vonzó volt a vidéki régiókban élők körében” – fűzte hozzá a HSZI igazgatója. Megjegyezte: 2018-ban is online felületen jelentkezhetnek az érdeklődők, ez a gyakorlat már második éve segíti a gördülékeny lebonyolítást. „A rendszer segítségével a távolmaradási igazolásokat egy QR kód leolvasásával azonnal eljuttatjuk elektronikus úton a regisztrált vendégeknek.” Beszámolt a további újításokról is: „több regisztrációs pontot állítunk fel a hosszú sorban állás elkerülésére, fejlesztjük a honlapot és egy, a felhasználók számára egyszerűen kezelhető, gyorsan kitölthető, ám a szervezés szempontjából fontos adatokat összesítő oldalt hozunk létre. Itt gyűjtjük a távolmaradási igazolások kiadásához szükséges információkat (név, e-mail cím, intézmény azonosítója, stb.), amelyeknek a rendezvényhez való felhasználását a jelentkezési felületen történő regisztrációkor elfogadják a 18. életévüket betöltött látogatók A helyszínen való tájékozódásban segít a Műegyetem hivatalos mobilapplikációja, amely révén a BME kampusztérképe is elérhető”.

A BME Nyílt Napon bemutatkozik mind a 8 műegyetemi kar, amelyek színes és interaktív programokkal várják az érdeklődőket a kampusz egész területén. A kari információs pontok egész nap elérhetők lesznek a K épületben, illetve egyes karok esetében a Q, I, Ch és St épületekben.

Az Építőmérnöki Karon (ÉMK) egyebek mellett a 21. század építőmérnöki feladatairól tartanak előadást, valamint egykori műegyetemisták már diplomás szakemberként osztják meg, hogy az intézményben szerzett tudás miként hasznosítható a munkaerőpiacon. Kora délután a kari laboratóriumok kapuit nyitják meg: látogatható lesz az út-vasút, a szerkezetépítő, a geotechnikai és a vízgazdálkodási laboratórium.

A Gépészmérnöki Karon (GPK) „Robotok és reflexek” címmel tart előadást Stépán Gábor egyetemi tanár, a kar korábbi dékánja, majd három különböző labortúrára regisztrálhatnak a látogatók, akik megtekinthetik az ipari termék- és formatervező képzés bemutatóját is. Mindezen kívül a főépület előtt és a Sóhajok hídjánál gépjárműbemutató lesz.

Az Építészmérnöki Kar (ÉPK) délelőtti ismertterjesztő előadásain szó esik a formatervezésről, az építészek szerepéről, az építészettörténetről, a tervezéshez használt digitális technológiákról és az épületszerkezettan jelentőségéről. Tartanak külön tájékoztatót a rajzi felvételiről, továbbá a kari hallgatói önkormányzat és a dékáni hivatal képviselői ismertetik a képzési tudnivalókat.

A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) a Ch épületben és két turnusban tartja laborlátogatásait, emellett részletes tájékoztatást nyújt a kari alap- és mesterszakokról, előadásain szó lesz a felgyorsított törzsfejlődésről és vegyipari cégek képviselőivel is találkozhatnak azok, akik a diploma utáni karrierlehetőségekre kíváncsiak.

A Villamosmérnöki és Informatikai Karon (VIK) a mesterséges intelligencia informatikai előállításáról szóló előadást kétszer is meghallgathatják a résztvevők, majd déltől kari laborlátogatáson vehetnek részt.

A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) képzési tájékoztatókkal indítja a napot, a Közlekedésmérnöki Szakkollégium az autók téliesítésével járó teendőkre hívja fel az érdeklődők figyelmét a J épület aulájában. 20-30 perces laborlátogatásokkal folytatódik a nap olyan témákat érintve, mint az autonóm önvezető járművek, a lean, a fémek 3D nyomtatása, az áramlástan, a vasúti és a közúti közlekedés, valamint a gázturbinák, továbbá a fiataloknak bemutatják a zalai tesztpályát is.

A Természettudományi Kar (TTK) két érdekes előadással készül: az egyikben a kriptográfiáról és a II. világháború kódfejtő Enigma-rendszeréről, míg a másikban a fényjelenségekről lesz szó. Idén is látogatható a műegyetemi tanreaktor, egyúttal kiállítanak egy működő Enigma kódfejtő gépet.

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) bemutatóin szó lesz egyebek mellett a kiterjesztett valóság élménygazdagságáról, a hitelminősítésekről és a vásárlói döntések marketingerejéről is.

A kari programok további részletei a HSZI honlapján érhetők el.

A Technikai Érdekességek kiállításán a K épület I. és II. emeleti kerengőjében, a Ch, St, I és Q épületekben az adott kar képzéséhez közel álló berendezésekről és szemléltető eszközökről szerezhető információ. A fiatalok turnusokban látogathatják meg a BME könyvtárát (BME OMIKK), emellett bemutatkozik a BME Idegen Nyelvi Központ, a Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság, a Műegyetemi Versenycsapat Közösség (MVK) és a szakkollégiumok is.

A programok összeállításánál a szervezők arra törekedtek, hogy az intézménybe látogató, ám a továbbtanulásukban még bizonytalan elképzelésekkel rendelkező ifjaknak minél többet mutassanak a Műegyetem nyújtotta lehetőségekről és megkönnyítsék számukra a pályaválasztást. „A rendezvény népszerűsége töretlen, minden fórumon igyekszünk elérni a fiatal generációt, és erősíteni bennük, hogy a BME rászolgál a bizalmukra: műegyetemi hallgatóként magas színvonalú képzésben részesülhetnek, továbbá a BME-s diplomának fontos helye és értéke van a hazai és nemzetközi munkaerőpiacon” – nyomatékosította Nagy Gábor.

TZS-GI
Kiemelt kép forrása: Philip János