„Minőségi képzés és magas presztízsű diploma várja azt, aki a BME mellett dönt”

Rekordszámú középiskolás érkezett a Műegyetem Nyílt Napjára, hogy széleskörűen tájékozódjon a sokszínű tanulmányi lehetőségekről még a 2019. évi felvételi előtt.

„Nemcsak kiváló mérnököket, kutatókat, fejlesztőket, tervezőket képzünk itt, hanem saját vállalkozásukat sikerre vivő és ezzel a nemzetgazdasághoz is jelentősen hozzájáruló szakembereket” – nyitotta meg a 2018. évi őszi BME Nyílt Nap rendezvényét Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora. Hozzátette, ha a hallgatók túljutnak az első félévek nehézségein és tehetségük kibontakoztatása mellett kellő szorgalommal és kitartással végzik tanulmányaikat, akkor biztos tudást, egyúttal olyan diplomát szerezhetnek, amely nagyon keresett a munkaerőpiacon.

Az akadémikus beszélt a BSc képzés fontosságáról, ugyanakkor kiemelte a továbbtanulás jelentőségét is, ahogyan fogalmazott: „az MSc diploma a megszerzett tudás finomhangolása”. Örömét fejezte ki a Nyílt Nap népszerűsége miatt: „idén több látogatót fogadtunk az eseményen, mint ahány elsőéves diák megkezdte tanulmányait az őszi félévben alap- és mesterszakon a BME-n. Ez az érdeklődési kedv is a műegyetemi képzések töretlen sikerét jelzi”.

Az idei BME Nyílt Napon minden eddiginél többen vettek részt: a rendezvény előtti estig 6000 fő jelentkezett online módon, ami a korábbi évek statisztikáihoz képest is kiemelkedően magas szám. A szervezők felkészültek a megnövekedett érdeklődésre: a helyszínen több regisztrációs pontot alakítottak ki a gördülékeny bejutás elősegítésére, egyúttal a tájékozódás megkönnyítésére, valamint a programkínálat gyors elérése érdekében tovább fejlesztették az esemény honlapját; az épületek közti navigációban pedig a BME mobilapplikációja nyújtott segítséget.

A résztvevők a Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság (HSZI) online felületén jelentkezhettek előzetesen a rendezvényre, így a távolmaradási igazolásokat egyszerű módon, egy QR kód helyszíni leolvasásával azonnal megkapták az e-mail címükre.

A rendezvényen bemutatkozott mind a nyolc kar, amelynek oktatói ismertették a kiváncsi középiskolások számára a teljes műegyetemi képzési kínálatot, a szakmai lehetőségeket, emellett ismeretterjesztő előadásokkal, kari bemutatókkal, könyvtár- és laborlátogatásokkal, továbbá tárlattal készültek a K, a Q, az I, a Ch és az St épületekben.

A minden évben megújuló Technikai Érdekességek Kiállításán a karokhoz köthető eszközöket mutatták be, míg az egyes standoknál a jelenlegi hallgatókat kérdezhették a diákok az egyetemen szerzett élményeikről.

A programok összeállításánál a szervezők arra törekedtek, hogy az intézménybe látogató, ám a továbbtanulásukban még bizonytalan elképzelésekkel rendelkező diákoknak minél többet mutassanak a Műegyetem nyújtotta lehetőségekből és megkönnyítsék számukra a pályaválasztást.

TZS-GI
Fotó: Takács Ildikó, Philip János