”Stratégiát, munkatervet, üzleti modellt kaptunk céljaink továbbviteléhez”

Nemzetközi innovációs tudástranszfer programot indított az IBM, amelynek keretében a cég szakértői hazai szervezetek, köztük a BME FIEK munkáját segítették.

„Kiemelten hasznos volt számunkra ez a négy hét, amelyben az IBM külföldi kollégáival dolgoztunk együtt, bemutatva szervezetünk tevékenységét, helyzetét és terveit” – ecsetelte a nemrég sikerrel lezárult közös munkáról a bme.hu-nak Lengyel László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (BME FIEK) igazgatója, hozzátéve, hogy ez idő alatt számos, a jövőre vonatkozó szakmai kérdésre kapott innovatív megoldást. Kiemelte: megtiszteltetésnek tartja, hogy a nemzetközi nagyvállalat a BME FIEK-et is beválogatta első magyarországi projektjébe.

Az IBM Magyarország IBM Corporate Service Corps (CSC) elnevezésű küldetésében a cég 14 munkatársa érkezett – Brazíliából, Kanadából, Hongkongból, Indiából, a Fülöp-szigetekről, az Egyesült Arab Emírségekből, az Amerikai Egyesült Államokból és Vietnámból – egy hónapra hazánkba. A szakemberek 4 magyar non-profit szervezettel dolgoztak együtt, hogy elősegítsék az értékteremtést az egész magyar társadalom számára. Az első magyarországi misszió további célja: a versenyképesség növelése és a gazdasági életben jelentős szerepet betöltő nagyvállalatok, kkv-k, startupok támogatása a digitalizáció okozta új kihívásokhoz való alkalmazkodásban.

A program hazai résztvevői a BME FIEK, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK), és az Impact Hub Budapest voltak.

Az IBM önkéntes programja az elmúlt 10 évben 44 országba jutott el.

„A sikeres nyári pályázást követően ősszel érkeztek Magyarországra az IBM szakemberei. A nyitóünnepséget a Műegyetemen tartottuk az Egyetem vezetésének részvételével” – számolt be a program indulásáról Lengyel László, hozzátéve, hogy az együttműködés megbeszélésekkel folytatódott, amelyek során Bodzay Brigittával, a BME FIEK igazgatóhelyettesével az IBM Egyesült Államokból, Brazíliából, Vietnámból és a Fülöp-szigetekről a BME-re érkezett munkatársaival megosztották a szervezet által koordinált FIEK projekt 3 fő célját: az öt laborból (Pharmatech modell laboratórium, Moduláris hibrid hajtáslánc laboratórium, Smart Power laboratórium, Mikro-CHP laboratórium, IoT teszthálózat és 5G laboratórium) álló hálózat fejlesztését, az ehhez kapcsolódó kutatói kompetencia- és kapacitásbővítést, valamint az ipar-egyetemi összefogáson alapuló FIEK-modell erősítését. (A BME FIEK megalapításáról, feladatairól korábban a bme.hu is beszámolt – a szerk.)

A találkozókon a FIEK program szakmai vezetői, a tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint a teljes BME FIEK stáb átbeszélték a fenntartható ipar-egyetem modell elemeit, majd a megvalósításhoz számos nemzetközi színtéren bevált módszert tartalmazó anyagot készítettek az IBM munkatársai. „A kutatás-fejlesztésnek közösségmegtartó ereje van, emellett a munkatársak létszámát és kompetenciáit is növeli, ami újabb programok elindításának szolgálhat alapjául. Ráadásul laborkapacitásaink jobb kihasználásával a kari aktivitást is serkenthetjük: ha például bérbe adjuk a labor területét a mérnökökkel együtt egy teljes szolgáltatásként, az az adott szervezeti egységnek bevételt hoz. Emellett célunk a FIEK részeként működő és a kkv-k fejlesztési döntéseinek megalapozását, valamint a megfelelő technológiák kiválasztását segítő Ipar 4.0 Technológiai Központ programjainak szakmai fókuszálása, üzleti céllal bővítése, projektgenerálás célú használata, bevonva a kkv-kon kívül a nagyvállalatokat, egyetemi kutatókat és hallgatókat egyaránt” – részletezte a terveket a szakember, megemlítve azt is, hogy a munkában jelentős szerepe lesz a FIEK-en belül nemrég megalakult Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Igazgatóságnak (KFI Igazgatóság), amely a karok szakmai munkáját alapul véve a kutatást, a fejlesztést és az innovációt a korábbinál nagyobb hatékonysággal megtérülő tevékenységként szervezi, illetve befektetésként kezeli. Az új szervezeti egység, a tudományos és innovációs rektorhelyettes felügyeletével, a Rektori Kabinettel és Kancelláriával szorosan együttműködve, a BME Innovációs Tanács által meghatározott stratégiai célokat operatív módon megvalósítva, hivatott a karok közti munka hatékonyságának növelésére, a BME-n született eredmények (szellemi termékek) és az infrastruktúra értékesítésére (szabadalmaztatás, cégalapítás és az innovációs ökoszisztéma harmonizálása, piacra lépés), a technológiai, továbbá a K+F piactér működtetésére, a nemzetközi KFI hálózatok (EIT KIC-ek) kezelésére, kockázati tőke bevonására, interdiszciplináris projektek menedzselésére, egyetemen belüli szolgáltatások ipar felé történő megjelenítésére, valamint innovatív megoldások kínálására a nagyvállalati, a kkv és a startup-szektor felé; összességében a Műegyetem K+F+I munkájának támogatására. (A bme.hu a közeljövőben számol be bővebben a KFI Igazgatóság tevékenységéről – a szerk.)

„Az IBM CSC programjának kollégái az első két hétben megértették, elemezték és kiértékelték az általunk elmondottakat, majd ezt követően szintén ugyanennyi idő alatt munkatervet, üzleti modellt készítettek, nemzetközi példákat, jó gyakorlatokat mutattak be nekünk, felhívva a figyelmünket szakmai tevékenységünk erősségeire, gyengeségeire, lehetőségeinkre és kockázatainkra” – sorolta Lengyel László. Elmondta még: a kapott információk maximálisan segítik a BME FIEK működésének meghatározását, fenntarthatóságát és irányainak kijelölését annak figyelembevételével, hogy a kormányzati cél az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakítása, a versenyképességhez szükséges GDP-ráfordítás emelése (55-60 ezer kutató érdemi foglalkoztatása, 80-85 ezer kkv tartalmas részvétele egyetemi együttműködéssel), valamint a nemzetközi szintű kutatás-fejlesztési potenciál biztosítása erős kkv-szektorral.

Lengyel László úgy véli, „az egyetemek a digitális innováció korában akkor tudnak érdemi szereplők lenni, ha kimozdulnak a reaktív üzemmódból és proaktív működésre váltanak. A BME FIEK ilyen szemléletben jött létre”.

– GI –
Fotó: Takács Ildikó, BME FIEK, Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, IBM