Zenével telt meg a BME Központi épületének aulája

Koncerttermekben ritkán hallott olasz remekmű dallamai csendültek fel a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar kórusokkal és szólistákkal bővült idei őszi hangversenyén.

„Több szempontból is különleges volt a koncertünk” – beszélt a bemutatóról Erdélyi Dániel, a Műegyetemi Szimfonikus Zenekar karmestere, aki együttesével Gioachino Antonio Rossini 1864-ben befejezett Kis ünnepi mise (Petit Messe Solennelle) előadására vállalkozott a BME K épületének aulájában. Megjegyezte: a főként vígoperáiról ismert 19. századi olasz zeneszerző egyedi alkotása ez, amelyet eredetileg egy kisméretű (12 fős) kórusra, 4 szólistára, valamint két zongorára és harmóniumra írt, majd élete vége felé komponált a vokális szólamokhoz nagyzenekari hangszerelést. A 14 tételből álló több mint 80 perces mise részeinek stílusa változatos és karaktereiben is nagyon különböző: helyet kapott benne az acapella kórustételen kívül egy terjedelmes orgona szóló, a zenekar által kísért szólistákon át több kórus tétel, és a tökéletes dallamformálásra törekvő bel canto áriák mellett a reneszánsz és a barokk világát idéző fúga is.

A műegyetemi társulat minden évben új darabot tűz műsorára. A korábbi esztendőkhöz hasonlóan idén is szólistákat, kórust és zenekart egyaránt foglalkoztató műre esett a választás, ugyanakkor egy olyan, sok helyen operai dallamvilágú alkotást adtak elő, amely a különböző komolyzenei stílust kedvelők számára is könnyen követhető és élvezetes volt.

Az idei előadás további különlegességének számított, hogy magyar kórusok (Műegyetemi Kórus karig.: Vida Györgyi, Pesterzsébeti Városi Vegyeskar karig.: Pálffi Krisztina, Vox Musica Kamarakórus karig.: Balásházi Bálint) mellett a lengyelországi Sziléziai Műszaki Egyetem akadémiai társulata (Akademicki Zespół Muzyczny Politechniki Śląskiej, AZM karig.: Krystyna Krzyżanowska-Łoboda) is csatlakozott a fellépőkhöz. A műegyetemi zenekar és a lengyel társulat több évre visszamenőleg jó kapcsolatot ápol egymással: „vendégszereplőként kölcsönösen részt veszünk időről időre egymás koncertjein” – árulta el Erdélyi Dániel.

A Műegyetemi Szimfonikus Zenekar 2018. évi koncertjének közreműködői:

Erdélyi Dániel – karmester, Újhelyi Andrea – szoprán, Szántó Andrea – alt, Alagi János – tenor, Najbauer Lóránt – basszus, Műegyetemi Kórus – kórus, Akademicki Zespół Muzyczny Politechniki Śląskiej – kórus, Pesterzsébeti Városi Vegyeskar – kórus, Vox Musica Kamarakórus – kórus, Vida Györgyi – karnagy, Łoboda Krystyna-Krzyzanowska – karnagy, Pálffi Krisztina – karnagy és , Balásházi Bálint – karnagy.

Erdélyi Dániel elmondta, hogy szeptember óta (a zenekar szokásos próbarendje szerint) heti kétszer három órában készültek az őszi fellépésre. „Az utóbbi időben több oratorikus koncertet játszik a társulat, ám a formáció több mint 120 éves múltjában inkább a tisztán zenekaros műsorok voltak túlsúlyban. Éppen ezért nagy várakozással és izgalommal tekintettünk a mostani koncert elé, amikor kórussal és szólistákkal bővültünk” – osztotta meg a kulisszatitkokat a karmester. Az idei projekt komplexitását szemléltetve hozzátette „a felkészülésben részt vevő körülbelül 60 muzsikus mellett több mint 100 tagú kórust és 4 szólistát is koordinálni kellett, nem beszélve a külön próbákról, amelyeken zenekar nélkül, zongorával gyakoroltunk; ez nagy odafigyelést és koncentrációt igényelt”. 

A műegyetemi együttes vezetője büszkén számolt be arról is, hogy a zenekar tagjai a korábbiakhoz hasonlóan ismét példaértékű szorgalomról és fegyelmezettségről tettek tanúbizonyságot a próbák folyamán, ráadásul önként vállaltak számos szervezési feladatot a jól előkészített és átgondolt produkció érdekében.

Erdélyi Dániel elmondta, karmesterként törekszik arra is, hogy félévenkénti koncertjeik műsorát több alkalommal is előadhassák az adott időszakban. A Műegyetemi Szimfonikus Zenekar őszi repertoárját november 24-én már bemutatta a pesterzsébeti Szent Erzsébet Főplébánia-templomban, legközelebb tavasszal lépnek fel.

TZS-GI
Fotó: Philip János