Rendhagyó tudományos bemutatóval érkezett a Mikulás

Egyszerű, mégis rendkívül látványos kísérletekkel kápráztatták el az érdeklődő diákokat az idei Mikulás napi fizika rendezvényen.

„Mindig nagy öröm számunkra, hogy új és már ismerős arcokat, valamint a gyerekek mellett a szemléletformálásukban kulcsszerepet játszó szülőket, nagyszülőket is láthatunk eseményünkön, amelyen minden évben valamilyen újdonsággal próbálunk előrukkolni, így idén olyan kísérleteket láthatott a közönség, amelyek otthoni körülmények között megismételhetők” – mondta Härtlein Károly, Természettudományi Kar (TTK) Fizika Intézet mesteroktatója, aki a zsúfolásig telt nagyelőadóban várta a természettudományok és az izgalmas fizikai jelenségek iránt érdeklődő tanulókat és kísérőiket.

A TTK Dékáni Hivatala és a Fizikai Intézet tizenkettedik alkalommal tartott különleges Mikulás ünnepséget, amelyen interaktív kísérletekkel, tudományos ismeretterjesztő programmal készültek. A szakmai együttműködő partner a BME Gyerekegyetem volt

A Mikulás szerepében Balogh Nóra fizikus MSc-s hallgató segítette a bemutatót vezető Härtlein Károlyt.

 

A mesteroktató előadásában lebilincselő és szórakoztató módon mutatta be a fizika törvényeit: egyebek mellett hungarocell poharak alkalmazásával a Magnust-effektust tárta a közönség elé, majd szívószálból forgonyt és rakétát készített.

Újdonságnak számított az elektromos fogkefével végzett két kísérlet is, amely nagy sikert aratott a közönség körében.

Az esemény ünnepi hangulatát emelve fellépett a Wigner Jenő Kamarakórus, amely két felvonásban adta elő választott műveit. (A kórust 2005-ben három lelkes fizikus alapította a Wigner Jenő Kollégiumban. A társulat többnyire négyszólamú vegyeskari darabokat mutat be sokszínűen. Repertoárjában 10 nyelven megtalálhatók magyar népdalok, spirituálék, filmzenék, karácsonyi énekek stb. Általában hetente tartanak próbát, félév végén pedig saját koncerttel örvendeztetik meg a TTK közösségét, továbbá rendszeres fellépői a kari rendezvényeknek – szerk.)

Karácsony Zsuzsa, a társulat karvezetője részt vállalt az idei tudományos bemutatóban is: az ő hangja által működött az a Rubens-cső, amellyel a hang hullámtermészetét szemléltette a TTK mesteroktatója.

A bemutatót követően Härtlein Károly több kérdést is kapott a rendezvényen részt vevő diákoktól, akik közül egy kislány érdeklődése volt számára az egyik legemlékezetesebb: „azt kérdezte tőlem, hány évig maradok még az egyetemen, mert ő hat év múlva szeretne ide jelentkezni, és addig feltétlenül maradásra biztatott”.

TZS-GI
Fotó: Philip János