Stratégiai együttműködést kötött a BME és a MOL

A megállapodás célja közös, innovatív kutatások indítása, illetve a MOL szakmai utánpótlásának erősítése.

„A Műegyetem értékrendjében az oktatás és kutatás kiválósága mellett az innováció a harmadik alappillér. Az BME alapvető fontosságúnak tartja, hogy az intézmény tudományos eredményei és értékei hatékony ipari innovációvá alakuljanak. Ezt szolgálja a jelenlegi szerződés is, amely nagyvállalati szinten teszi hasznosíthatóvá a BME eredményeit és hatékonyan járul hozzá egy élenjáró nemzetközi iparvállalat fejlesztéseihez ” – mondta Józsa János rektor a stratégiai megállapodás január 10-i aláírásakor.

„Amellett, hogy a MOL és a BME együttműködése mindkét fél számára előnyös, kiváló lehetőség a jövő szakembereinek is. Az együttműködésnek köszönhetően a BME hallgatói egy több mint 30 országban jelenlévő nemzetközi vállalat mindennapi munkájáról, működéséről gyűjthetnek tapasztalatokat. Magyarország egyik legvonzóbb munkahelyénél, modern ipari környezetben tehetik próbára tudásukat”– mondta a szerződés másik aláírója, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

A BME és a MOL közötti megállapodás célja az ipari igények és az egyetemi kompetenciák még hatékonyabb összehangolása. Az együttműködés több pillérre épül. Egyrészt közös kutatások indulnak, amelyekhez a két fél együtt biztosítja a szükséges infrastruktúrát. A projektek témája a MOL 2030-as stratégiájához kapcsolódik majd, így például a mintegy 4,5 milliárd dollár értékű petrolkémiai beruházásokhoz. Az együttműködésnek köszönhetően többek között finomításhoz, petrolkémiához, új üzleti területekhez és a kutatás-termeléshez kapcsolódó tudományos eredmények is várhatók.

A megállapodás másik pillére a szakember-utánpótlásról szól. Az Egyetem biztosítja, hogy oktatási anyagában és jövőbeli tananyagfejlesztéseiben még nagyobb hangsúlyt kapnak azok a területek, amelyek a modern ipari folyamatok működtetéséhez szükségesek. Ugyanakkor a MOL lehetőséget biztosít a tehetséges diákok számára, hogy ipari környezetben is hasznosítsák tudásukat. A vállalat a stratégiai céljaihoz közvetlenül köthető karok munkáját a továbbiakban is támogatja, különös tekintettel a Gépészmérnöki, valamint a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karra, illetve az Egyetem azon egységeit, ahol a MOL számára fontos KFI tevékenységek zajlanak.

Az új megállapodásnak köszönhetően a MOL az innovációban és az eredményorientált kutatás-fejlesztési feladatokban az Egyetemmel a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központon (BME FIEK) keresztül működik együtt, közös ipari-egyetemi kutatócsoportokat is létrehozva. Az együttműködés első lépéseként a két intézmény már idén, az év elején közös tematikus workshopokat indít.

A MOL több mint egy évtizede elkötelezett támogatója a magyar oktatásnak. A vállalat 2007-ben, 2009-ben, 2013-ban és 2017-ben írt alá stratégiai megállapodást több rangos hazai felsőoktatási intézménnyel, köztük a BME-vel is. A korábbi megállapodásoknak köszönhetően különböző programokon és képzéseken túl a MOL több mint fél milliárd forintos támogatást biztosított Magyarország 5 rangos egyetem 7 tanszékének 3 éves periódusokban. E támogatásban a Műegyetem is részesült. A jelenlegi szerződés még nagyobb lökést adhat az egyetemi innovációnak, amely a nagyvállalattal erősen integrált ipari kutatásokhoz vezethet.

– GI –
Fotó: Philip János, Lugosi Péter