Milyen mérnök legyek? – Plakátkampányt indított a BME a középiskolásoknak

A figyelemfelhívás célja a pályaválasztás előtt álló diákok tájékoztatása újszerű megközelítésben a műszaki és informatikai képzési terület műegyetemi szakjairól.

Megkezdődött a „Bepillantás a jövődbe! – Komplex műegyetemi pályaorientációs és továbbtanulást segítő programok” című EFOP-program (EFOP-3.4.4-16-2017-00025) keretében a BME által készített 16 darab A2 méretű poszter eljuttatása magyarországi középiskolákba. A fiatalos arculattal rendelkező, vidám hangulatú, látványos, modern „Milyen mérnök legyek?” elnevezésű plakátok főként a Műegyetem ún. MTMI (matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai) szakjait mutatják be a 14-18 év közötti korosztálynak, megjelenítve az egyes képzésekhez szükséges tudást és képességeket, egyúttal jövőképet, karrierutat adnak, valamint felhívják a figyelmet a pályázati lehetőségekre, specializációkra. A cél, hogy a tanulók ily módon is segítséget kapjanak a felkészüléshez, az intézménybe való bekerüléshez, és a tanulmányok sikeres elvégzéséhez.

A poszterek a karokkal egyeztetve, azok hivatalos színvilágához hűen, egységes tartalmi szerkezetben és összegyetemi szinten elfogadott minőségi, újszerű grafikai alapokkal készültek. A kivitelezésbe a Schönherz Design Stúdió vett részt hallgatói részről, a rövid szakleírásokat a projektben közreműködő kari felelősök készítették. A plakátokon megjelenő infografikával ellátott szöveg ellenpontozza a hivatalos felsőoktatási felvételi tájékoztatók tömör, száraz megfogalmazásait.

Az 1000 példányban készült plakátsorozat nemcsak a középiskolákban tekinthető meg, hanem elektronikusan is a bme.hu aloldalán.

Szintén ennek az EFOP-programnak a keretében készült el a „BME /a/lapok francia kártya kezdőknek, haladóknak” elnevezésű pakli (egyenként 56 lappal, benne 4 jokerrel) 400 csomagja. Az egyedi, figyelemfelkeltő játékot ez esetben is a Műegyetem – a mérnökséghez fontos – MTMI képzéseire specializálták alkotói: a négyféle, egyenként tizenhárom lapból álló sorozatban 2-től 10-ig a mai korra kiemelkedő hatással bíró neves tudósok, eredeti gondolkodók, különféle tudományterületek jelentős egyéniségei, találmányok, felismerések szerepelnek, pl. a Turing-gép, Alexander Fleming, a penicillin atyja, James Watson a DNS kettős-spirál szerkezetének felfedezője, Isaac Newton, az „égi és földi mechanika egyesítője”, vagy éppen James Prescott Joule, az energiamegmaradás törvényének megalkotója. „Magasság” szerint a káró lapok a kémia, a kőr a matematika, a pikk az informatika, a treff a fizika mérföldköveit jelenítik meg, a figurás lapok a hallgatói szinteket mutatják a gólyától az ászt jelentő PhD fokozatig, a joker pedig természetesen a BME.


A pakli kialakításában részt vett felelős szerkesztőként Dallos Györgyi, főszerkesztőként Orosz László, szerkesztőként Géczy Attila és Ludmány Balázs, grafikusként pedig Kocsis Flóra.

 

A paklikhoz műegyetemi rendezvényeken, kvízeken, szakterület-specifikus online, vagy helyszíni játékokon juthatnak hozzá ingyenesen a középiskolások és az is lehet, hogy jutalomként, esetleg egy elismerés részeként kaphatják meg majd a fiatalok.

Az alkotók tervezik a kártyacsomag továbbfejlesztését, a közeljövőben informatív kisfüzet készülhet hozzá a lapokon szereplő tudósok és találmányok részletesebb leírásával, valamint ellenőrző kérdésekkel.

– GI –