Rangos elismerésben részesült a BME két fiatal kutatónője

A 2013-ban alapított Nők a Tudományban Kiválósági Díjat az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság mellett az MTA fővédnöksége alatt immáron hatodszor adtak át.

Három fiatal kutatónőt tüntettek ki Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal a Magyar Tudományos Akadémián (MTA). A kémiatudományok kategóriában Bálint Erika, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) Szerves Kémia és Technológia Tanszékének adjunktusa vehette át az elismerést, aki a különféle gyógyszerek és növényvédő szerek előállítása során a szerves és foszforkémiai átalakítások megvalósítására alkalmas környezetbarát technológiák kidolgozásával foglalkozik.

A műszaki tudományok kategóriában Cséfalvay Edit, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar (GPK) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének egyetemi docense, az anyagok szétválasztását kémiai átalakulás nélkül lehetővé tevő membránműveletek nemzetközileg elismert szakértője kapta a díjat. Az általa kidolgozott eljárások teszik lehetővé többek között bizonyos hulladékvizek nehézfém-mentesítését.

A biológiatudományok kategóriában Bókony Veronika, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa volt a díjazott, aki az emberiség környezetátalakító tevékenysége miatt bekövetkező klímaváltozás és a környezetszennyezés a madarak és kétéltűek természetes viselkedésére gyakorolt hatását vizsgálja.

A nívós elismerést, amelynek célja az elkötelezett kutatónők életpályájának támogatása azok nyerhették el, akik szakmai sikereik révén inspiráló példaként szolgálhatnak a műszaki és természettudományos pályák iránt érdeklődő fiatal lányok számára. A kitüntetések odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület elnöksége által felállított szakmai bizottság döntött.

Az ünnepélyes díjátadón jelen volt Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, Bokor József akadémikus, az MTA alelnöke, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék egyetemi tanára és Balázsi Katalin, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke.

– GI –
Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás