„Hozd el és mutasd meg emlékeidet!”

A 8. Műegyetemi Levéltári Napon mutatkozott be a BME saját, online helytörténeti gyűjteménye.

A jelentős értékmegőrző tevékenységet végző levéltárunk ma már új technológiákkal dolgozza fel és teszi közzé anyagait, amelyeknek a fotók is fontos részét képezik – hangsúlyozta Józsa János rektor a rendezvény megnyitóján tartott köszöntőjében.

Az első magyar űrhajós diplomavédésének képei, más forrásból már fel nem idézhető tanszéki mérnökök arcai vagy a kollégiumi élet színterei is megtalálhatók a Kreatív Európa Program keretén belül létrehozott nyilvános, online műegyetemi helytörténeti gyűjteményben – hangzott el.

A Műegyetem Topotéka olyan képeket, nyomtatványokat, iratokat, filmeket és hanganyagokat tárol, amelyek felidézik az intézmény múltját az egykori és jelenlegi egyetemi polgárok számára, valamint megőrzik és továbbadják azt a következő generációknak is.

Az EU-s projekthez néhány hónapja csatlakozott a BME, első egyetemként Magyarországon, vállalva, hogy hogy ilyen módon is közösséget épít, valamint kulturális örökségét újabb online felületen is közkinccsé teszi (az egyetemi levéltár által már digitalizált és elektronikusan kutatható iratállományokról szóló tájékoztatás már elérhető – szerk.).

„Különösen fontosnak gondoljuk, hogy a hallgatóinknál, oktatóinknál, munkatársainknál, kollégiumokban, önképző körökben, tanszékeken vagy akár a kerületi lakosoknál fellelhető emlékeket a hozzá tartozó információkkal együtt megőrizzük, összegyűjtsük, rendszerezzük és közzétegyük. A Topotékán keresztül minden érdeklődő számára térítésmentesen, szakszerűen összeállítva nyílik erre lehetőség” – ismertette Batalka Krisztina levéltárvezető. A szakember elmondta, hogy a levéltárban található 8-10 ezres nagyságrendű fotóállományból egy induló válogatás került fel, de a munka továbbra is folyamatos. A dokumentumok feltöltését és azonosítását két – évtizedekig az egyetemen dolgozó –, ma már nyugdíjas kolléga segíti önkéntesként: Horváthné Szikszai Ilona és Schafranekné Korbai Györgyi.

A levéltár által már egy évtizede meghirdetett, elsősorban az öregdiákokat megszólító magándokumentum-gyűjtésből származó darabokból is látható ízelítő: többek között a Józsa János rektor által adományozott néhány fotó és videó, Lévai Zoltán, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (KJK) professzor emeritusa gazdag fotógyűjteményének egy része, vagy Gyöngyösi Béla egykori vegyészmérnök hallgatót és társait ábrázoló felvétel 1939-ből (ez az egyik első, öregdiák által adományozott magándokumentum a levéltárban). Emellett a tanszékekkel és hallgatói fotókörökkel történő együttműködés első eredményei is megtekinthetők: a Gépészmérnöki Kar (GPK) Hidrodinamikai Rendszerek Tanszéke és a Bercsényi Fotókör egyaránt közel félezres fotógyűjteményt juttatott el a levéltárnak, miközben további fotókörökkel is zajlik egyeztetés.

A levéltár munkatársai a rendelkezésükre bocsátott dokumentumokat digitalizálják. A munkafolyamat részeként a digitális másolatok kikerülnek a Topotéka oldalára, az eredeti fotó pedig a tulajdonjoggal együtt a felajánlónál marad.

A 8. Műegyetemi Levéltári Nap központi témája az egyetemi levéltárakban őrzött és különböző felületeken (egyetemi repozitórium, Fortepan stb.) publikált fotógyűjteményekkel összefüggő munka és a közben felmerülő problémák felvillantása volt.

Schlay Georgina muzeológus az ELTE, Molnár László levéltárigazgató pedig a Semmelweis Egyetem és a Testnevelési Egyetem levéltári képállományával kapcsolatos gyűjtés és feldolgozás eredményeit, valamint a publikálás módjait mutatták be. A rendezvényen részt vevő szakemberek egyetértettek abban, hogy a minél informatívabb fotó- és egyéb dokumentumgyűjtemények hasznosulása érdekében a feldolgozás (beazonosítás) munkafolyamatába minden felsőoktatási intézmény számít egykori hallgatóira és munkatársaira.

Garami Erika, Budapest Főváros Levéltára főlevéltárosa a program hazai koordinátoraként a Topotéka projektet és a hazai gyűjteményeket mutatta be az érdeklődőknek (Berettyóújfalu; Bodajk; Budapestről a Műegyetemen kívül Budafok, Józsefváros, Városliget; továbbá Eger, Kaposvár, Solymár, Székesfehérvár és Veszprém).

A Műegyetem Topotékához kapcsolódó további felajánlásokat a topoteka@omikk.bme.hu e-mail címre várják az oldal műegyetemi adminisztrátorai.

BK-GI
Fotó: Takács Ildikó