A 100 éves Kelvin-sejtést megcáfoló világhírű fizikus tart előadást a BME-n

Denis Weaire, a dublini Trinity College professzora 2019. április 29-én hétfőn 16 órakor az Alkalmazott Matematikai Nap keretében beszél majd szakterületéről.

„Az egyik legősibb és legérdekesebb geometriai problémáról, a tér cellákkal történő hézagmentes kitöltéséről prezentál majd a téma egy nemzetközileg elismert szakértője – mondta a bme.hu-nak Domokos Gábor, a BME Építészmérnöki Kar (ÉPK) egyetemi tanára, alkalmazott matematikus a nagy visszhangot kiváltó eredményei mellett érdekfeszítő, népszerű előadásairól is híres fizikus professzorról, aki az MTA-BME Morfodinamika Kutatócsoport meghívására látogat a Műegyetemre, és 2019 április 29-én 16 órakor a BME Alkalmazott Matematikai Nap keretében a K épület 150-es termében nyilvános, a tudomány iránt érdeklődő nagyközöségnek beszél a habok geometriájáról. (A programon való részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni az esemény honlapján lehet – szerk.)

Weaire professzor a Royal Society tagja és 2005-ben kapta meg a Royal Irish Academy legmagasabb kitüntetését, a Cunningham-érmet. Számos jelentős tanulmány szerzőjeként, a Weaire-Thorpe modell megalkotójaként is ismert tudós intenzíven foglalkozott a habok geometriai leírásával, és ennek a munkának lett a gyümölcse az az alkotása, amellyel a fizikus társadalmon kívül is különleges elsimerést vívott ki: doktoranduszával Robert Phelannal közösen megalkották a Weaire-Phelan struktúrát, megcáfolva ezzel Lord Kelvinnek az optimális, vagyis azonos térfogatú, minimális felszínnel rendelkező cellákból álló térkitöltésre vonatkozó évszázados sejtését. Ez a konstrukció nemcsak a habok geometriájának megértésében jelentett hatalmas áttörést, hanem például abban is, hogy a pekingi olimpia úszóstadionjának geometriáját a Weaire-Phelan struktúra alapján hogyan szerkesszék meg az építészek.


Forrás: Saye & Sethian, UC Berkeley / LBNL


A Weaire-Phelan struktúra, Forrás: https://pbs.twimg.com/ / Paolo Appe

A BME és Weaire professzor kapcsolata évtizedes múltra tekint vissza és az MTA-BME Morfodinamika Kutatócsoport tevékenysége folytán újult meg. A kutatócsoport kiemelt témája a természeti formák leírása, és ebben a térkitöltő geometria struktúráknak fontos szerepe van. A világhírű tudós mostani látogatásának célja az erről szóló konzultáció, valamint az Alkalmazott Matematikai Nap nyilvános előadásának megtartása.

– GI –
Fotó: Wikipedia, PTW Architects