”Már az általános iskolától kezdve fenn kell tartanunk a lányok műszaki érdeklődését”

Példaértékű kari összefogással rekordszámú résztvevő érkezett a Lányok napja műegyetemi programjaira.

„Még soha nem tapasztaltunk ilyen hatalmas érdeklődést ezen a rendezvényen, amelynek nagyon örülünk. A rekordmagas létszám valószínűleg az egyetemünk és a középiskolák közti kiváló kapcsolatnak és pályázati lehetőségeinknek köszönhető, emellett biztosan az is erősítette a regisztrációs szándékot, hogy a műszaki/informatikai területen lévő szakemberhiánnyal összefüggésben azt közvetítjük: az intézményünkben végzett mérnökökönek nincsenek elhelyezkedési nehézségeik, sőt, nagyon magas kezdő fizetésre számíthatnak a munkaerőpiacon” – hangsúlyozta a bme.hu-nak Tevesz Gábor egyetemi docens, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) oktatási dékánhelyettese, miután megnyitotta a Nők a Tudományban Egyesület által koordinált, 8. alkalommal megszervezett országos programsorozat műegyetemi eseményeit. Úgy fogalmazott: „sziszifuszi munkát végzünk, mert a társadalmi beidegződés szerint ezek fiús szakmák. Ha azonban a lányokat sikerül meggyőznünk – egészen az általános iskoláig eljutva – a racionális érvek meghallgatásáról, akkor a kapott információk birtokában maguk is rájönnek arra, hogy a korábban említett előítélet teljesen alaptalan”.

Tevesz Gábor elmondta, hogy a Műegyetemen karonként változó a női hallgatók száma. „A Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon (igaz, nem műszaki képzési területen) jelentős többségben vannak, arányuk a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karon, valamint az Építészmérnöki Karon is eléri az 50%-ot, egyúttal nagyon népszerű körükben a Gépészmérnöki Karon induló ipari termék- és formatervező mérnöki alapszak. A BME legnagyobb karának számító VIK-en a villamosmérnöki és mérnökinformatikus szakokon 8-10 éve – amikor kezdtük a programot – a lányok aránya 6-7% körül alakult, tavaly szeptemberre viszont már átléptük a 15%-ot; a kari átlag 13,5% volt” – részletezte az oktató, hozzátéve: „ezek a számok még mindig alacsonyak, a fejlődés mégis hatalmas!”

A Lányok Napja országos rendezvénysorozat célja, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok megismerhessék a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, technológiai vállalatok szakmai-képzési lehetőségeit, valamint a műszaki és a természettudományos pályákat.

A Lányok napja műegyetemi programjai hat kar összefogásával valósultak meg 48 helyszínen 21 érkező csoport fogadásával. Ahogyan az elmúlt években, úgy 2019-ben is a Villamosmérnöki és Informatikai Kar, a Gépészmérnöki Kar, valamint a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar együtt szervezett eseményei mellett az Építészmérnöki Kar tartott workshopot; ugyanakkor idén először közös rendezvényen mutatkozott be a középiskolásoknak a Természettudományi Kar és az Építőmérnöki Kar. (További hasznos információk a műegyetemi műszaki-informatikai képzésekről a http://www.bme.hu/milyen_mernok_legyek és a http://lanyoknapja.vik.bme.hu oldalakon érhetők el – szerk.)

Lányok a Műegyetemen - Nő a tét! mottóval a VIK, a GPK és a KJK 30 helyszínen tartott bemutatóin és a szervezett laborlátogatásokon az érdeklődők részletesen hallhattak az érzelemfelismerő rendszerekről, a zöld energiáról, az önvezető járművekről, az egészségügyi robotokról, a 3D nyomtatásról, kipróbálhatták a szélcsatornát, programozhattak mobiltelefont, irányíthattak vasutat és megtudhatták, hogy milyen egy párkapcsolati tréning mérnök módra. (A KJK a Lányok napján lezajlott programokról videót is készített – szerk.)

Az ÉPK A ma lányai, a holnap építészei címmel rendezett workshopján izgalmas, élményközpontú, kreatív és játékos feladatok segítségével tárták fel a lányok előtt az építészet sokszínűségét, emellett a kar oktatóinak rövid előadásai révén igyekeztek a felsőoktatási felvételi előtt állók pályaorientációját segíteni.

Okoslányoké a jövő! – Válaszd a Természettudományi vagy Építőmérnöki Kar(rier)t! elnevezéssel a BME laboratóriumokba kalauzolták el az érdeklődőket a TTK és az ÉMK programszervezői, amelyen vízkémiai laborfoglalkozást tartottak, szemléltették az ábrázoló geometria szerepét a mindennapokban, szerkesztési és hajtogatási feladatokat oldottak meg, foglalkoztak drónokkal, egyúttal megmutatták, mit rejt egy reaktor, és melyik az egyik legszebb hazai egyetemi olvasóterem.

A középiskolás lányok a BME Központi épületének dísztermében zárták a napot, ahol Varga István, a KJK dékánja, Joó Attila, az ÉMK gazdasági dékánhelyettese és Bihari Péter, a GPK oktatási dékánhelyettese köszöntötte őket.

A diákok mindegyike megkapta az erre az alkalomra összeállított BME Szín-Kör-Kép 2019 kiadványt, amelyben a nyolc műegyetemi kar – karonként 2-2 – tanulójával vagy frissen végzett hallgatójával, tudományos kutatói vagy oktatói karrierjüket megkezdett, illetve iskolateremtő munkássága miatt kiemelkedő teljesítménnyel bíró tanárával készült interjúk olvashatók. A válogatással az egyetem biztatni szeretné a matematikát, fizikát, kémiát, informatikát szerető lányokat: lépjenek bátran a műszaki és természettudományi pályára, higgyenek magukban és képességeikben, ne adják fel álmaikat és céljaikat. Ezen kívül kiosztották a VIK immáron negyedik éve megjelenő saját füzetét, valamint BME matricákat és tetoválást, továbbá minden résztvevőnek jutott abból a színezőből, amely Dózsa Eszter különleges rajzait tartalmazza BME Paletta – Színezd át! címmel, benne egy frissen végzett gyűjtés eredményével a BME első női hallgatóiról és vezetőiről.

Műegyetemi első nők

Első végzett mérnök (1920): Pécsi Eszter

Első végzett építészmérnök (1924): Várnay Sternberg Marianne

Első végzett gépészmérnök (1925): Mahrer Vilma

Első végzett vegyészmérnök (1939): Pogány Judit

Első végzett villamosmérnök (1951): Arday Katalin

Első végzett közlekedésmérnök (1956): Ábrahám Márta

Első női tanszékvezető egyetemi tanár (1967): Mátrai Lászlóné Zemplén Jolán (Elméleti Fizika Tanszék)

Első női dékán: Kövesné Gilicze Éva (Közlekedésmérnöki Kar 1997-2005)

Első női rektorhelyettes (nemzetközi kapcsolatok): László Krisztina 2015-2018

A közösségformáló műegyetemi rendezvényre minden eddiginél többen, csaknem 600 diáklány érkezett kísérőtanáraikkal Budapestről és vidékről. Az ÉMK-TTK workshopjára és az ÉPK bemutatóira 70-70-en látogattak el, míg a VIK-KJK-GPK programjain a „Bepillantás a jövődbe! – Komplex műegyetemi pályaorientációs és továbbtanulást segítő programok” uniós projekt keretében 7 konvergencia régiós középiskola (Nyíregyházal, Békéscsaba, Mór, Vásárosnamény, Jászárokszállás, Debrecen és Hajdúböszörmény) 290 tanulója és 160 egyénileg regisztrált fiatal vett részt.

A BME-re érkező lánycsoportokat a Szent Schönherz Senior Lovagrend (SSSL) 40 felsőéves seniorja kísérte.

A programokat Dallos Györgyi koordinálta, a szervezést Baráti Ilona, Batalka Krisztina, Cséfalvay Edit, Dózsa Eszter, Görömbölyi Vanda, Hajós-Baku Eszter, Lángné Lázi Márta és Szűts Beáta segítették.

A műegyetemi programokon részt vevő középiskolás lányok visszajelzései szerint nagyon jól sikerült a rendezvény, remekül érezték magukat, és sokuk rácsodálkozott a mérnöki pálya sokszínűségére, a változatos karrierlehetőségekre.

– GI –
Fotó: SPOT, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar, Építészmérnöki Kar